Průměrná hodinová mzda v ČR v roce 2024

Průměrná hodinová mzda v České republice se průběžně zvyšuje, nicméně zůstává v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie stále nižší. Podle statistiky Českého statistického úřadu dosáhla průměrná hrubá mzda za hodinu v prvním čtvrtletí roku 2023 hodnoty 313,20 Kč. Tato částka zahrnuje jak průměrné mzdy zaměstnanců s plným úvazkem, tak i mzdy pracovníků na částečný úvazek.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/4/2023 10:04 PM
Podle statistiky Českého statistického úřadu dosáhla průměrná hrubá mzda za hodinu v prvním čtvrtletí roku 2023 hodnoty 313,20 Kč.

V porovnání s jinými zeměmi EU však průměrná hodinová mzda v ČR stále patří k nižším. Podle dat Evropské unie dosáhla v roce 2022 průměrná hrubá mzda v ČR přepočtena na euro hodnoty 10,60 EUR za hodinu. Tato hodnota je pod průměrem EU, který se pohybuje kolem 16 EUR za hodinu.

Rozdíl mezi průměrnou hodinovou mzdou v ČR a vyspělejšími zeměmi EU se také projevuje v rozdílu v příjmech a životní úrovni obyvatel. Nicméně v posledních letech dochází k postupnému zvyšování průměrné hodinové mzdy v ČR, což je pozitivní signál pro českou ekonomiku a zaměstnanost.

V rámci samotné ČR existuje i rozdíl mezi průměrnou hodinovou mzdou v jednotlivých regionech. Například v Praze se průměrná hodinová mzda pohybuje okolo 350 Kč, zatímco v některých regionech na východě země může být průměrná hodinová mzda nižší než 280 Kč.

Vliv na výši průměrné hodinové mzdy v ČR má také odvětví, ve kterém se jednotliví zaměstnanci pohybují. Například průměrná hodinová mzda v informačních a komunikačních technologiích se v roce 2022 pohybovala okolo 450 Kč, zatímco v oblasti zemědělství byla průměrná hodinová mzda okolo 190 Kč.

Závěrem lze říci, že průměrná mzda v ČR je nižší než v ostatních vyspělých zemích Evropské unie a představuje výzvu pro českou ekonomiku. Nicméně zvyšování průměrné hodinové mzdy v posledních letech svědčí o postupném ekonomickém růstu a zlepšování zaměstnanosti v zemi. Důležitým faktorem pro další růst průměrné hodinové mzdy v ČR bude efektivní vzdělávání a podpora inovací v oblasti průmyslu a služeb.

Zdroj: ČSU, Autor: David Web, Foto: Pixabay