Jak poslat dopis doporučeně

Poslat doporučený dopis může čas od času potřebovat každý z nás. Proč ho můžete potřebovat a co všechno to vlastně obnáší?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
23/9/2023 11:36 PM

Co je doporučený dopis

Doporučený dopis se někdy označuje též jako doporučené psaní. Jedná se o jednu z nejběžněji poskytovaných služeb, kterou zajišťuje Česká pošta.

Prostřednictvím doporučeného dopisu, respektive doporučeného psaní je možno bezpečně posílat písemná sdělení, úřední dokumenty, listiny a drobné předměty, neboť Česká pošta za jejich doručení ručí. Pošta konkrétně zodpovídá za ztrátu, poškození nebo úbytek obsahu zásilky paušální náhradou.

Tato forma se hodí především pro důležité písemnosti. Zejména firmy by dokumenty tohoto typu určitě měly ve vlastním zájmu posílat doporučeně nebo do vlastních rukou.

Jaké jsou hlavní výhody této služby

Samotná poště doporučené dopisy prezentuje jakožto službu, která je kvalitní a spolehlivá. K dalším výhodám posílání doporučených dopisů patří to, že obsahují stvrzení podání. Dodání příjemci proběhne za podmínky, že převzetí zásilky stvrdí.

Zároveň k doporučeným dopisům můžete využít i širokou škálu doplňkových služeb. Konkrétně se jedná o:

  • dodejka
  • dobírka
  • dodání do vlastních rukou
  • dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta
  • jednorázová změna místa dodání (dosílka)
  • zkrácení úložní doby pro vyzvednutí poštovní zásilky
  • elektronické avizování – odesílatel

Kalkulace za tyto doplňkové služby je společně s dalšími příplatky přehledně uvedena v ceníku. Ten je dostupný přímo na oficiálních webových stránkách České pošty.

Co a jak můžete posílat?

Podle pošty lze touto formou poslat:

  • uzavřený obal s vloženým obsahem
  • nesložený kartónový lístek, korespondenční lístek nebo pohlednice

K čemu slouží dvourychlostní režim doručování

Pošta v rámci doporučených dopisů nabízí tzv. dvourychlostní režim doručování. Co obnáší? Zvolit si v zásadě můžete dvě rychlosti i ceny dodání.

Můžete tak svůj dopis poslat:

  • v prioritním režimu
  • jako ekonomický způsob doručení

Ekonomický způsob doručení

Ekonomický způsob doručení představuje levnější alternativu služby doručování doporučených dopisů. Hodí se tam, kde netrváte coby odesílatel na doručení v co nejkratším termínu. Je tak vhodný pro běžné dopisy.

Dopis můžete vhodit do schránky. Pošta ho dokáže doručit zpravidla nejpozději třetí pracovní den po dni podání. Cena je celkem o 7 Kč nižší než v prioritním režimu doručování.

Vy sami na něj především musíte nalepit známku B nebo známky v celkové hodnotě 27 Kč u obyčejných zásilek typu Standard do 50 g. U přepážky pak už stačí jen pracovníkům pošty sdělit, že požadujete doručení v ekonomickém režimu.

Prioritní režim doručení

V případě prioritního režimu doručení můžete posílat i urgentní dopisy, u kterých jednoduše záleží na tom, aby byly doručeny adresátovi v co nejkratším čase.

I v tomto případě budete muset na dopis nalepit známku příslušné hodnoty, což je například u zásilek ve variantě Standard do 50 g písmenová známka ve variantě A nebo známka v celkové hodnotě 34 Kč.

Dopis máte možnost hodit do schránky i v tomto případě. Pošta ho v tomto případě bude umět doručit zpravidla nejpozději třetí pracovní den po dni podání.

Chcete si dopis podat přímo na poště? I pro prioritní režim doručení to je možné. Pak stačí pouze na poště nahlásit, že si přejete psaní podat právě v prioritním režimu doručení. Zaměstnanci pošty již sami vyřeší veškeré další nezbytnosti.

Jaká je minimální a maximální hmotnost a rozměr zásilky

Minimální hmotnost zásilky činí u doporučeného dopisu 2,5 g. Maximální hmotnost může být až 2 kg, respektive až 50 g pro doporučené psaní odesílané v režimu Standard.

Z hlediska rozměrů platí, že minimum je stanoveno na 14 × 9 cm. Maximální rozměry odpovídají velikosti zásilky 50 × 35 × 5 cm, respektive pouze 23,1 × 16,4 × 0,5 cm pro doporučené psaní, pro které si vyberete standardní režim doručení.

Jaké jsou ceny za doručení

Cenu doporučeného dopisu ovlivní to, jestli se na vás bude vztahovat základní sazba. Ta se vás bude především týkat, jste-li běžný spotřebitel.

Levněji mohou doporučené dopisy posílat zákazníci, kteří jsou držiteli zákaznické karty. Odlišné cenové podmínky mají také nastaveny uživatelé, kteří používají výplatní stroje, dále pošta určuje podmínky jinak i při úhradě cen kreditem a specificky se staví k zákazníkům tzv. hybridní pošty, což je, jak dále pošta objasňuje, komplexní řešení firemní korespondence pro hromadné podavatele.

Základní ceny jsou pro doporučené psaní stanoveny následovně:

Doporučené psaní prioritní:

  • 50 g (Standard): 79 Kč
  • 100 g: 87 Kč
  • 500 g: 89 Kč
  • 1 kg: 98 Kč
  • 2 kg: 101 Kč

Ekonomický režim pro doporučené psaní:

  • 50 g (Standard): 72 Kč
  • 100 g: 80 Kč
  • 500 g: 82 Kč
  • 1 kg: 88 Kč
  • 2 kg: 94 Kč

Zaplatit je možno v hotovosti při podání nebo poštovními známkami, a navíc pro smluvní zákazníky otiskem výplatního stroje, bezhotovostní úhradou cen poštovních služeb, kreditem, kreditem PostBox nebo převodem z účtu.

Při elektronickém předání kompletních podacích údajů k podávaným zásilkám můžete také využít slevu, a to ve výši 2 Kč.

Odpovědnost za zásilku v ceně služby

  • doporučené psaní prioritní - až do výše 1 580 Kč
  • doporučené psaní ekonomické - až do výše 1 440 Kč

Jak na sledování zásilky

Zásilku lze samozřejmě sledovat, a to online. Monitorování stavu vašeho doporučeného dopisu je možno přímo na webu České pošty nebo v mobilní aplikaci.

Ke sledování na webu lze využít aplikaci Sledování zásilek (Track & Trace). Díky ní budete schopni si zkontrolovat, jestli adresát zásilku již úspěšně převzal. A pozor, jak dále pošta také oficiálně sděluje, smluvní zákazníci navíc mohou využít pravidelného zasílání reportů s denním hlášením o stavu podaných zásilek.

Foto: Feepik, Autor: Denisa Holanmová, Zdroj: Česká pošta