Kolik stojí perlinka v roce 2024

Perlinka, umělá síťovaná tkanina, je velmi důležitá při pokládání omítky a zateplování fasády. Tato poměrně levná mřížkovaná síťka vám totiž zpevní omítku a zabrání jejímu praskání a odlupování. Za kolik ji tedy můžete pořídit a kde se po ní podívat?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
12/5/2023 6:35 PM

Kolik zaplatíte za perlinku a kde ji koupit?

Perlinku, nebo-li armovací tkaninu ve formě síťky, oceníte při stavbě nebo rekonstrukci domu i bytu, konkrétně při zateplování fasády a omítání vnitřních i vnějších stěn. Její hlavní funkcí je vyztužení a zpevnění omítky na místech, kde je náchylnější k praskání, jako například rohy, spoje příček, stropy nebo okolo oken. 

Cena perlinky se odvíjí od jejích vlastností a konkrétního použití, jinými slovy na vnější fasády použijete pevnější a odolnější perlinku, která je dražší než perlinka na vnitřní omítnutí stěn. Za metr čtvereční perlinky pro vnitřní prostory zaplatíte mezi 25 a 30 Kč, zato perlinka na fasády a vnější stěny stojí mezi 30 a 40 Kč za metr čtvereční

A kde se po perlince poohlédnout? Jelikož se jedná o materiál používaný na stavbách nebo při rekonstrukcích, různé druhy perlinky vždy najdete v místním hobbymarketu nebo prodejně se stavebninami, jako například OBI nebo Hornbach. Také jsou dostupné online na webových stránkách stavebních firem a dalších hobbymarketů. Perlinku vždy vybírejte s ohledem na výrobce dalších použitých materiálů, které tak půjdou ruku v ruce a zajiistí vám delší životnost zateplené fasády nebo omítnutého povrchu.

Perlinka - funkce a využití

Mřížková umělá tkanina ze skelného vlákna, která zabraňuje praskání omítky - tak se dá jednoduše charakterizovat perlinka. Používá se tedy jako armovací podklad pro omítku určenou jak na vnější, tak na vnitřní stěny a povrchy. Omítka totiž může praskat nejen z důvodu klimatických podmínek, ale také při pohybu izolačních desek, smršťování malty nebo při mechanických nárazech.

Jakmile však použijete perlinku, dosáhnete pružné a zároveň vyztužené vrstvy izolace a zabráníte jejímu budoucímu praskání či opotřebování. Kvalitní perlinka pro vnitřní stěny zlepšuje přilnutí omítky a poskytuje ochranu více namáhaných míst jako okolo oken a u příček, také se nemusíte bát tvorby prasklin a odlupování omítky, obecně zlepšuje vzhled omítnutých stěn.

Především na perlince na vnější fasádu byste neměli šetřit a pořídit takovou, která má vysokou pevnost v tahu a nízký koeficient protažení. Tím totiž zabráníte nejen formování prasklin, ale zároveň její alkali-rezistentní povrch ochrání samotnou mřížku před chemickými účinky při zasychání omítky.

Velkou výhodou perlinky je její snadná manipulace a aplikace, jednoduše se totiž přepravuje v rolích, nařežete ji nůžkami nebo ostrým břitem a položíte ji snadno i na místech se složitými tvary. Navíc je velmi lehká vzhledem ke konstrukci ze skelných vláken.

Zdroje:

https://www.centrum-zatepleni.cz/armovaci-tkaniny-perlinka/

https://www.levnestavebniny.cz/zatepleni-fasad/perlinka/

https://www.xxlstavebniny.cz/perlinka-vertex-r-131-1-1x50m-55m2

https://www.pro-doma.cz/eshop-perlinky-armovaci-tkaniny-2773

Autor: Karolína Hušáková, Foto: Freepick