Vnitřní rolety. Cena za elegantní okna může být desítky tisíc

Na stupních vítězů ve stínící technice stojí žaluzie. Jejich prvenství je ale ohroženo, protože vnitřní rolety posilují popularitu. Kromě stínění a možnosti zatemnění, jsou praktickým a estetickým doplňkem, který se snadno udržuje a můžete jej vybrat z nespočtu barev, vzorů a provedení. A pokud budete chtít, dají se ovládat jedním stiskem tlačítka.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/3/2024 7:55 AM

Druhé místo ve stínící technice

Pamatujete na doby, kdy namísto oblíbených žaluzií byly v rámech oken instalovány nevzhledné kusy textilu, které se za skřípění a pištění stahovaly dolů pomocí snad ještě nevzhlednější roztřepené tkaničky? Zpravidla měly sytě zelenou barvu, velmi rychle se trhaly a rolovací mechanizmus byl časem tak unavený, že roletu vystřelil prudce vzhůru nebo naopak nechával stále spuštěnou.

Ty doby jsou dávno pryč. Dnes se s oblibou používají moderní látkové rolety, které vypadají elegantně, perfektně stíní a jsou designovou záležitostí. Vybírat můžete ze široké palety barev, provedení, materiálů i účelu.

Proč zvolit interiérové rolety

První místo v oblíbenosti vnitřní stínící techniky zaujímají žaluzie (ať už vnitřní nebo venkovní žaluzie). Rolety jim ale dýchají na zátylek a dost možná je v popularitě brzy předčí. Rolety totiž můžete sejmout a vyprat je v pračce (podle druhu) a odpadá nimravá práce s čištěním žaluzií lamelu po lamele. Nespornou výhodou je také větší účinnost, pokud chcete v letním období bránit oteplování interiéru. V zimním období pomáhají rolety snížit tepelné ztráty.

Rolety interiér oživí nebo splynou s minimalisticky laděným nábytkem. U interiérových rolet je větší variabilita volby propustnosti světla a můžete volit i rolety, které chrání před UV zářením. Díky takovým roletám vám nebudou blednout předměty v interiéru.

Nevýhody vnitřních rolet

Ovládací mechanizmus se může zaseknout a rolety budou vyžadovat opravu. Proto je důležité zjišťovat záruční a pozáruční servisní podmínky u výrobců a dodavatelů. V případě silného průvanu může být pohyb rolet kolem oken slyšet. Některé materiály budou náročné na údržbu, ne všechny vnitřní rolety je možné prát v pračce. Zvýšená prašnost v textiliích může vadit alergikům.

Do jakých interiérů se hodí vnitřní rolety

Volně zavěšené okenní rolety se hodí prakticky do jakéhokoliv interiéru. V bytech a domech jsou rolety funkčním doplňkem v komerčních a obchodních prostorech mohou být použity jako elegantní dělící příčky k rozčlenění sekcí a zajištění většího soukromí klientů nebo zaměstnanců. Textilní rolety nejsou vhodné do místností se zvýšenou vlhkostí, v koupelnách a kuchyních se může textilní materiál poškodit, nasát pachy nebo být domovem plísní.

Instalují se přímo na okno, před okno, do stropu nebo na zeď. Některé typy rolet jsou přímo určené pro montáž do plastových nebo dřevěných euro oken. Rolety jsou vybaveny bočním vedením pomocí lanek, roleta zůstává napnutá i při otevření okna na ventilaci.

Stínící vnitřní rolety

Stejně jako žaluzie, chrání vnitřní rolety před světlem. Stažení rolety umožňuje přizpůsobení proudění světla do místnosti. Rolety oceníte v ložnici, kde potřebujete zatemnit před spaním nebo v pracovnách, pokud chcete stínit obrazovku monitoru. Rolety zajistí soukromí a vybrat můžete i modely, které chrání před pohledy zvenčí, ale umožňují částečný výhled z vnitřní strany.

Zatemňovací vnitřní rolety

Někdy je zapotřebí zatemnit i během dne. Například pokud střídáte pracovní dobu, máte malé děti nebo jen promítáte film nebo fotografie. Můžete si zakoupit speciální zatemňovací vnitřní rolety, které jsou účinnější než žaluzie.

Rolety pomáhají i s udržením konstantní teploty v interiéru (jsou účinnější než žaluzie ale ne tak účinné jako venkovní rolety).

Volně závěsné rolety

Volně visící rolety jsou nalepené na roli a připevněné ke stěně nad oknem nebo k rámu okna. Obvykle jsou vedeny provázkovým systémem a látka těsně přiléhá ke sklu okna. Výhodou volně visících rolet je to, že umožňují kompletní otevření okna i v případě, že je látka zcela stažená. Rolety mají příznivou cenu a snadnou montáž.

Roleto-žaluzie v kurzu

U rolet si často musíte vybrat, jestli budou plnit funkci stínění nebo jestli budou zatemňovací. Můžete vybrat roletu den a noc, která chytře reguluje světlo. Je křížencem mezi roletami a žaluziemi. Látkové pruhy se nastavují proti sobě do jakékoliv výšky stažení. Rolety den a noc jsou stínícím i zatemňovacím doplňkem interiéru, jsou v kvalitním provedení a moderním designu.

Jak vybrat látku na vnitřní rolety

Největší výhodou vnitřních rolet je paleta barev a materiálů ze kterých můžete vybírat. Jiné rolety budou v obytné zóně, jiné v ložnici a s veselým motivem vyberete rolety do dětských pokojů. Seriózní vzhled si žádají rolety v komerčních prostorech. Budete vybírat podle barvy, vzoru nebo propustnosti světla. Většina výrobců nabízí dodání vnitřních rolet na míru.

Ovládání okenních rolet

Vnitřní rolety mohou být doplněny o boční vodící lišty, plastový nebo kovový řetízek. Takové rolety se ovládají manuálně. Prémiové modely jsou vybaveny elektromotorem a mají dálkové ovládání.

Vnitřní rolety. Cena se stanovuje individuálně

U rolet je velký cenový rozptyl, rozhoduje použitý materiál, výběr techniky, stíněný i dodávané komponenty. Výrobce nebo dodavatel vám cenu zpravidla nezávazně spočítá po zadání rozměrů oken. K dispozici jsou rovněž nejrůznější kalkulátory, které vám zobrazí cenu po zadání všech parametrů. Orientovat se můžete i podle ceníků rolet dle obvyklých rozměrů oken. Rolety na den a noc můžete vybrat za cenu pod 2 tisíce korun pro jedno standardní okno, ale i za cenu nad 6 tisíc korun za m2. Látkové rolety v moderním provedení stojí obvykle okolo 1 tisíce korun, stejně jako zatemňovací rolety.

Orientační ceník vnitřních rolet, okno o rozměru 50 × 150cm

   
nejlevnější látkové rolety   
   
od 567 Kč    
   
plastové rolety   
   
od 675 Kč   
   
látková roleta na den a noc   
   
od 1 468 Kč   
   
rolety bez vrtání   
   
od 1 083 Kč   
   
termoizolační rolety   
   
od 1 571 Kč   

dle kalkulátoru cen se zadáním základní, bílé barvy.

Autor: Iva Vaněčková

Zdroje: KSystem, Žaluzie-rolety, Labona, Rolety24