Kolik stojí křeček. Cena v roce 2024

Drobné roztomilé zvířátko a oblíbený domácí mazlíček, který se vám lehce vejde do dlaně a nechá se pohladit, pokud si ho dokážete ochočit - to je křeček. Existuje jich několik druhů a každý má svá specifika, ale všichni do jednoho jsou zvědaví, hraví dobrodruzi, kteří vám doslova nedají spát. Za kolik si křečka můžete pořídit a kde ho koupit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/6/2022 2:00 AM

Kolik křeček stojí a kde ho sehnat? 

Před pořízením samotného křečka se doporučuje ujasnit si, jaký druh byste si přáli chovat a být si vědomi toho, že i tento zdánlivě nenáročný druh mazlíčka vyžaduje péči a pozornost. Cena za čistokrevného křečka se odvíjí právě od typu plemene a nejčastěji se pohybuje mezi 50 až 300 Kč, může se však vyšplhat i do několika stovek korun. Počítejte také s prvotními náklady na vybavení, stelivo a krmivo, které stojí několik stovek až tisíců korun.

Všechny výše zmíněné druhy křečků pořídíte v běžných zverimexech, chovatelských stanicích nebo u registrovaných chovatelů, kteří garantují zdraví chovaných zvířátek. Ideálně si vždy nechte vystavit dokument o původu křečka, prohlédněte si jeho životní podmínky a poznejte jeho rodiče či jiné příbuzné. Vyvarujete se tak tomu, že vám křeček onemocní následkem dědičných chorob vzniklých módním křížením nevhodných druhů. Vzhledem ke snadné dostupnosti bývají křečci v útulcích pro zvířata vzácně, ale výjimečně tam některého můžete získat.

Roztomilý hlodavec původem z Asie

Křeček je malý roztomilý druh hlodavce původem z Asie, který je u nás velmi oblíbený jako domácí mazlíček. Obecně se chovají dva druhy křečků: syrští, kteří jsou větší a klidnější, a trpasličí, kteří jsou mnohem menší a aktivnější. Mezi první druh patří nejznámější a nejoblíbenější křeček syrský, také se mu říká zlatý, a křeček angorský. Trpasličí křečci zahrnují více zástupců: křečka čínského, křečka Campbellova, křečka džungarského a křečíka Roborovského. 

Všechny zmíněné druhy křečků byly postupně objeveny v období od konce 18. století do začátku 20. století. Nejčastěji jejich cesta vedla skrz univerzity a laboratoře, kde byli chováni pro vědecké účely a podrobněji zkoumáni než se dostali k chovatelům, kteří je následně představili široké veřejnosti jako milé drobné domácí mazlíčky.

Syrští křečci dorůstají do délky mezi 15 a 20 cm a váží mezi 85 a 150 g. Trpasličí druhy křečků dosáhnou maximální délky mezi 7 a 10  cm a váhy do 50 g, křečík Roborovského dokonce vyroste do pouhých 5 cm a váhy 20 až 25 g. Křečci bohužel nežijí velmi dlouho, jejich průměrná délka života je 2 až 3 roky, výjimečně až 4 roky.

Křečci mají podsaditý tvar těla s malými končetinami s prsty, krátký ocásek a drobné uši a oči. Vzhledově se liší v barvě a délce srsti. Křeček syrský je známý právě jako křeček zlatý díky své typické zlaté až žlutohnědé barvě krátké srsti, může být ale také lehce šedý, krémový nebo černobílý. Angorský křeček má podobné varianty zbarvení, ale odlišuje se svou dlouhou srstí. Trpasličí druhy křečků jsou zbarveny v různých barevných kombinacích od krémové, šedohnědé, šedé, žlutohnědé až po tmavší varianty, břicho a někdy nožky mají bílou srst, všichni jsou krátkosrstí. Jediný křeček čínský má dlouhý ocas.

Co se týče povahy křečků, všichni jsou velmi aktivní, zvědaví a rádi se pohybují a hrají si. Některé druhy jako křeček džungarský, křeček Campbellův a křečík Roborovského jsou velmi společenská a přátelská zvířátka a je možné je chovat v páru nebo ve skupince, což je jejich přirozený způsob života v přírodě. Naopak křeček syrský, angorský a čínský jsou samotáři, kteří by ostatním křečkům mohli ublížit, proto se vždy musí chovat samostatně.

zdroj: Shutterstock

Cena vybavení pro křečka

Díky jejich malému vzrůstu nejsou křečci nároční na životní prostor, přesto jim poskytněte dostatek prostoru, ocení to. Dokáží totiž denně naběhat až 9 km. Chovat je můžete v kleci s plastovou vanou, v teráriu nebo plastovém boxu, od těch nejjednodušších se základní výbavou až po několikapatrové s propracovanými skrýšemi a labyrinty. Každopádně pořiďte klec s minimálními rozměry 60 x 40 cm pro trpasličí křečky a 80 x 50 cm pro syrské druhy. Výška není příliš podstatná, křečci nešplhají velmi vysoko a pád by jim mohl ublížit. U klece pozor na rozteč mezi dráty, aby menší křečci neutekli.

Klec nebo terárium umístěte na klidné místo bez průvanu a přímého slunce, ale stále na světle, s minimálním hlukem, který křečci nesnáší, ideálně na podložku z molitanu nebo pěnové gumy. Křeček je nejaktivnější večer a v noci a při svých aktivitách může být hlučný, proto ho nedávejte do své ložnice, moc byste se nevyspali. Také křečka nedávejte blízko topení, mohl by se přehřát, nejlepší teplotou je pro ně rozmezí mezi 20 a 25 stupni Celsia.

Křečkův nový domov musíte také dostatečně vybavit. Základem je dostatečně vysoká vrstva podestýlky, která by měla dosahovat výšky alespoň 15 cm pro hrabání a hloubení tunelů. Nejlepší je jemná vláknitá podestýlka ze sena, slámy, granulátu z měkkého dřeva nebo lněného či kukuřičného vlákna. Měla by dobře pohlcovat pachy, neprášit a nesmí obsahovat žádné třísky nebo ostré hrany, aby mu nezranila tlapky.

Další důležitou výbavou je dřevěný domeček, který slouží nejen jako skrýš a pelíšek, ale také jako materiál na okusování a broušení zoubků. Může být i z plastu pro snadnější údržbu, ale křeček si s ním tolik nevyhraje. Dále je nutná napáječka s vodou nejlépe o objemu 50 až 100 ml a miska na krmivo z těžkého materiálu jako beton, keramika nebo kamenina, aby ji křeček nepřevrhl a neokusoval.

Aby byl váš křeček spokojený, musíte mu dopřát dostatek hraček a atraktivních doplňků, které může aktivně používat a prozkoumávat. Kolotoč je základ, při jeho výběru si však dejte na čas a volte dostatečně velký pro vašeho křečka. Minimální průměr pro trpasličí křečky je 20 cm a pro jejich větší syrské kamarády nejméně 28 cm. Mohou být dřevěné nebo plastové, ale vždy bez štěrbin na běhací ploše a otevřeném po obou stranách, aby nedošlo k zaklínění nebo zranění. Křeček dále ocení různé tunely poskládané do labyrintu, dřevěné větve, můstky, žebříky, prolézačky nebo závěsné hračky z proutí a jiných přírodních materiálů, které zároveň brousí jeho zoubky. Vyhraje si ale i s kousky papírové lepenky, ruličky, kartonové role, korkové kůry nebo kartony od vajec.

Péče o křečka

Přestože se křeček může zdát jako nenáročné zvíře, musíte respektovat jeho potřeby a denní rytmus a být trpěliví při ochočování, pouze tehdy se stane vaším opravdovým kamarádem. Během dne totiž spí a odpočívá po svých nočních dobrodružstvích, kdy hrabou, běhají, tvoří tunely a prozkoumávají co můžou. Proto potřebují přes den co největší klid, není tedy vhodné křečka pořizovat malým dětem, kteří ho chtějí mazlit a hladit přes den. Odrostlejší děti a dospělí představují ideální majitele, jelikož nechodí se soumrakem spát a mohou křečka čile pozorovat při jeho zábavných aktivitách.

Časem je možné si křečka do určité míry ochočit. Dokáže si zvyknout na kontakt s lidmi a na jejich blízkost, ale nikdy nebude typickým mazlícím domácím zvířetem. Je dobré na něj pravidelně mluvit, aby se naučil rozeznávat váš hlas, a postupně mu dávejte na podlahu klece jeho oblíbené pamlsky, aby si vaši ruku spojil s pozitivními vjemy. Můžete mu po čase zkusit dát pamlsek na dlani a nechat ho přijít a zkusit jemně pohladit po zádech. Když si na vás křeček zvykne, nechá vás ho vzít do dlaně a jemně hladit.

Péče o křečka vyžaduje pravidelné čištění jeho klece a výměny podestýlky, které by mělo probíhat nejméně jednou týdně, v případě potřeby i častěji. Kompletní dezinfekci klece a omytí všech hraček a atrakcí stačí provádět několikrát do roka. Křečci jsou velmi čistotná zvířata a sami se olizují jako kočky, proto není nutné je koupat ani jim česat srst (pouze v případě dlouhé srsti). 

Sami si také hrabáním obrušují své drápky, takže jim nepřerůstají, to samé platí o zoubcích, kterými neustále hlodají a okousávají hračky a vybavení. Důležité je i chroupání sena a požírání krmiva, které předchází přerůstání zoubků. Křečkovi musíte každý den doplňovat čerstvé krmivo do misky a novou vodu do napáječky. 

Je to všežravec, ale doporučuje se krmit ho hotovými předpřipravenými směsi, které obsahují různé druhy semínek, zrní, oříšky, kousky sušeného ovoce a zeleniny. Aby jeho strava byla co nejvíce vyvážená, můžete mu jídelníček zpestřit čerstvými kousky papriky, okurky, mrkve, rozinkami nebo šípkem. Skvělým zdrojem živočišných bílkovin jsou sušení cvrčci nebo mouční červi, které mu můžete dát dvakrát až třikrát do týdne.

Křečci mohou být při špatné péči velmi náchylní k nemocem, které poznáte podle jeho chování - je apatický, nejí a může kousnout. Mezi nejčastější nemoci patří střevní potíže jako průjmy nebo nadýmání, respirační onemocnění, parazité, kožní záněty, plísně nebo dokonce ztráta srsti. Jakmile vidíte, že je s vaším křečkem něco špatně, vezměte ho k veterináři, který ho vyšetří a zvolí nejlepší léčbu.

Zajímavosti o křečcích

Jednou ze zajímavostí je, že křečkům zuby rostou po celý život a proto je nutné, aby si je obrušovali hlodáním a stravou. Pokud by mu příliš narostly, vadily by mu při jezení a veterinář by je musel chirurgicky zkrátit. Křečci jsou také krátkozrací a někteří i barvoslepí, nejvyvinutější mají čich a pach, podle kterých se orientují.

Největší zajímavostí je však bezpochyby jejich nacpávání potravy do svých tzv. lícních toreb, které si můžete představit jako vaky nebo pytle, které se dokážou protáhnout až do oblasti pánve křečka. Jedná se jednoduše o vychlípeniny z dutiny ústní a slouží nejen k uchování a přenosu potravy, ale také podestýlky nebo výjimečně i mláďat. Křeček v nich totiž unese až polovinu váhy svého těla. Z této jejich schopnosti pochází pojem “křečkovat”, tedy extrémně cokoliv hromadit.