Samojed štěně: cena a vše, co potřebujete vědět o bělostné kuličce radosti a štěstí

Nádherný plyšák, který se pořád usmívá je skvělým psem pro aktivní rodinu. Pokud uvažujete o tom, že si koupíte štěně samojeda, musíte počítat s tím, že se psem budete trávit venku dlouhé hodiny. Pes původem ze Sibiře, přivítá zloděje a možná uloví i sousedovu slepici. U zkušeného chovatele jsou nejlepším parťákem a platným členem smečky.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
5/5/2024 8:27 AM

Samojeda si nepleťte se špicem

Bělostná chlupatá kulička, kterou si přinesete domů jako štěně samojeda, brzy vyroste v nádherného jedince. Mají svalnatý hřbet a pevné nohy, protože byli odchováni pro tažení saní. Samojedi patří do sekce špiců, v kohoutku měří 50 až 60 cm, pes váží až 30 kg. Jsou to jedinci, kteří milují smečku, proto si budou hlídat všechny členy rodiny. Mají velkou hlavu a nápadně vztyčené trojúhelníkové uši. Mandlový tvar očí a zvednuté koutky tlamy připomínají psí úsměv.

Ve dne táhnul v noci hřál

Samojed je sibiřským plemenem a byl využíván pro tažení saní. Kočovné kmeny měly samojedy jako hlídače stád, lovce a kamarády. Byli to psi, kteří trávili veškerý čas se svými pány a noci s nimi ulehali uvnitř příbytků. Pes miluje přítomnost člověka a člověk uvítal společníka, který jej přes noc dokonale zahříval svou hebounkou srstí.

Pes, který se pořád směje

Samojeda si pořizujete jako domácího mazlíčka a je třeba počítat s tím, že je to aktivní pes, který vás nenechá nečině posedávat. Miluje společnost, rodinu, děti. S každým je kamarád, dokonce i s těmi, co by se chtěli na váš pozemek vloudit. Není vhodný jako hlídač, ačkoliv jej uslyšíte štěkat neustále. Jeho oči a tlama jsou postaveny tak, že vypadá jako by se pořád smál. Je to hebounká, huňatá kulička, se kterou se nebudete chtít přestat mazlit. Patří mezi skvělé rodinné pejsky, měl by mít zahradu, ale na zahradě by neměl být sám. Ideální je, když má přístup do domu nebo dalšího samojedího parťáka. Jedná se o psa, který potřebuje zabavit a zaměstnat. Jinak se zaměstná lovením slepic, králíků a koček.

Pes namísto ovce

Nádherná srst samojeda si žádá pravidelné vyčesávání, pokud si srst uchováte a necháte si ji spříst, můžete si ze srsti domácího mazlíčka uplést svetr, čepici nebo třeba rukavice. Pak vás bude hřát v zimě stejně, jako vašeho čtyřnohého kamaráda.

Samojed má nádherně bělostný kožich, špičky srsti by měly být stříbřité.

Spousta her a smíchu

Samojed je inteligentní, dokonce dohledáte pejska zmíněného plemene, který údajně vyštěkává výsledky matematických operací. To ale od svého mazlíčka nemusíte očekávat. Je dobrosrdečný, má mírnou povahu, miluje hry a sport. Rád tráví čas s jinými psy a nejlépe je mu v domě se zahrádkou, protože potřebuje spíše chladnější teploty.

Jedná se o veselého psa, který potřebuje výchovu, jinak má tendenci být paličatý. Psa by si neměl pořídit úplný začátečník. Nejlépe se chová na oploceném pozemku, protože může mít lovecké pudy. Pes vyžaduje vlídné chování pána, není to plemeno, které byste naučili poslušnosti uplatňováním trestů. Učí se rádi, milují procházky a dokáží dlouze běžet podél kola. Nezkazí žádnou legraci, můžete s ním vyzkoušet nejrůznější hry a aktivity.

Cena štěněte samojeda

Nejdražší jsou samojedi s průkazem původu, dražší bývá fenka než pes. Za samojeda zaplatíte mezi 20 až 30 tisíci korunami, záleží na konkrétní chovatelské stanici nebo na výstavních předpokladech štěněte samojeda. Výjimečné nejsou ani nabídky s cenou 35 až 40 tisíc za štěně. V České i Slovenské republice najdete několik chovných stanic zmíněného plemene. Cenu samojeda pro vás pravidelně monitorujeme.

Další plemena psů a jejich ceny

Co byste měli vědět, než si pořídíte samojeda

• Jedná se o jedno z nejstarších světových plemen psa.

• Pes špatně snáší samotu a vyžaduje práci fyzickou i psychickou.

• Samojed je útěkářem, může mít sklony toulat se.

• Je to společenský pes, je třeba se mu věnovat každý den.

• Pouští chlupy a potřebuje vyčesávání nejlépe denně.

• Je milovník sportů, lovu, má temperament. Pokud se nudí, na zahradě štěká a vyje.

• Snese se s jinými psy, hůř se snáší s kočkou, králíky, slepicemi.

• Miluje děti a všechny dospělé, každého vítá.

• Samojed je rád venku, zejména v zimě a v chladném počasí.

• Chytrý pes, který nesnáší stereotyp bude vyžadovat stále nové podněty.

• Znuděný samojed má tendenci proměnit se v ničitele vybavení.

• Do bytu si jej pořiďte v případě, že můžete trávit každý den několik hodin venku.

• Temperament, tvrdohlavost a inteligence z něj dělá psa pro zkušené chovatele.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay.com

Zdroje:

Ceníky chovatelských stanic.

https://www.chlupaci.cz/magazin-psi-plemena/samojed/

https://www.caskrmeni.cz/samojed.html