Kolik stojí pudl toy v roce 2024

Pudl je společenské, přátelské, chytré plemeno psa, které svým aristokratickým vzhledem a načechranou kudrnatou srstí přiláká nejeden kolemjdoucí pohled. Jeho malá verze pudl toy je ideálním každodenním společníkem, který se od vás nehne na krok. Kolik pudl toy stojí a kde si ho můžete koupit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
28/6/2023 8:00 PM

Kolik za pudl toy zaplatíte a kde ho pořídit? 

Pudl toy je nejmenší odrůdou psího plemene pudla, které má dlouhou historii a je dodnes velmi populární. I proto byste si štěně pudl toy měli vždy pořizovat pouze s průkazem původu, který udává jeho rodokmen. Možná vás překvapí cena za tohoto vznešeného společenského psíka, která se nejčastěji pohybuje mezi 10 a 20 tisíci Kč, ale ani štěně za 40 či 60 tisíc Kč není výjimkou. Jedná se totiž o jedno z nejdražších psích plemen na světě.

V České republice existuje několik chovatelských stanic, které se chovu pudlů a konkrétně i pudl toy věnují a mají pravidelně k dispozici štěňata k prodeji. Vždy si jich objeďte více ve svém okolí a informujte se na štěňata, jak nejvíce můžete. Zkusit své štěstí můžete i v útulcích pro psy, kde se čas od času mohou vyskytnout i čistokrevní pudlové toy.

Pudl toy - malý kudrnatý psík

Toto psí plemeno je jedním z nejstarších na světě, pudly totiž lze najít už v 16. století jako lovecké psy používané pro lov ve vodě. Není úplně jasné, která plemena se řadí mezi jeho předky, nejčastěji jsou však zmiňováni francouzský barbet, irský vodní španěl a dokonce i retrívr.

Jeho elegantní vzhled a společenská, veselá a inteligentní povaha ho brzy posunula z loveckého psa do pozice společníka aristokratů a bohatých měšťanů, pudlové pobývali i na dvoře francouzského krále Ludvíka XVI. Největší oblibě se těšili v době baroka, kdy se začali používat v cirkusech a jejich chov se rozšířil do dalších zemí. Oficiálně byl pudl uznán jako psí plemeno v rámci FCI (Mezinárodní kynologická federace) v roce 1936 ve Francii.

Pudl toy je nejmenší verzí, jejíž zástupci dosahují výšky v kohoutku mezi 23 a 28 cm a váží mezi 2 a 5 kg, fenky jsou samozřejmě menší a lehčí. Dožívá se poměrně vysokého věku, nejčastěji mezi 14 a 16 lety života, může se ale dožít i 18 nebo 20 let. Pudl toy má stejně jako jeho větší kolegové elegantní harmonickou štíhlou stavbu těla s rovným trupem, který je zakončen vysoce postaveným ocasem šikmo vzhůru.

Hlavě střední velikosti dominuje podlouhlá tlama a především padající dlouhé uši, které jsou na koncích zaoblené. Celkový vznešený vzhled podtrhuje hustá kudrnatá srst, která má širokou škálu zbarvení: bílá, stříbrná, hnědá, černá, aprikot (oranžová/meruňková) či plavohnědá.

Povahou se pudl toy mírně liší od jiných druhů pudlů, jsou totiž více společenští a méně nároční na pohyb a sportovní aktivity. Jinak jsou velmi inteligentní, přátelští, vtipní, rádi se učí novým trikům a hrám a jejich rodina je pro ně vším, jedná se tedy o oddaného společníka, který se od vás nehne.

Bílý Toy Pudl s dítětem s rovnátky

Výchova a péče o pudl toy

Pudl toy má rád kontakt s lidmi a k vám a vaší rodině velmi rychle přilne a bude s vámi chtít trávit všechen čas jako třeba další psí plemeno akita inu. Proto byste jim měli věnovat pozornost každý den a pravidelně s nimi chodit na procházky. Jelikož jsou velmi inteligentní a nadšení do jakékoliv hry, učte je často nové triky nebo se s nimi zapojte do psích sportů jako agility, flyball, dogfrisbee, aportování nebo loveckého výcviku.

Toto psí plemeno je snadné na vycvičení nejen díky přátelské a společenské povaze a vysoké inteligenci, ale také ochotě učit se a být ve vaší blízkosti. Právě proto dbejte na včasnou socializaci a výchovu, pokud budete psa nechávat samotného. Pro pudl toy je samota velmi náročná a má sklony k hlasitému štěkání a projevování nesouhlasu.

Co se týče vztahu k dětem a jiným zvířatům, pudl toy je nekonfliktní a nemá s nimi problém. S dětmi uvítá každou příležitost ke hře či jiné sportovní aktivitě. Přesto dbejte na socializaci od štěněte, aby si pes na jiná zvířata či děti zvykl a najděte mu místo, kde ho nikdo nebude rušit v případě potřeby.

Péče o srst u pudlů je poměrně časově naročná, ale z jiných důvodů než u jiných psích plemen. Na rozdíl od nich totiž nelíná, ale roste mu srst celý život, z toho vyplývá pravidelné stříhání a stylování srsti. Ta je navíc hrubá kudrnatá a velmi snadno se zamotává. Proto je nutné vašeho pudl toy důsledně kartáčovat nejlépe každý den. Nevyhnete se ani pravidelnému koupání s kondicionérem, které by mělo proběhnout nejméně jednou za měsíc. Neopomeňte ani čištění zubů, abyste zabránili usazování zubního kamene.

Pudl toy je psí plemeno, které se dožívá vysokého věku a je poměrně zdravé. Bohužel je náchylnější na zrakové nemoci, nejčastěji na progresivní retinální atrofii, která může skončit i slepotou. Také mohou mít problémy s klouby a především s dislokací čéšky. Kvůli husté a neustále rostoucí srsti se objevují i různé typy dermatitid a ekzémů, které je třeba monitorovat a včas léčit.

Abyste zabránili rozvinutí zmíněných nemocí, je velmi důležitá pravidelná zdravá strava určená malému pudl toy na míru. Měla by obsahovat hodně nenasycených omega mastných kyselin, které podporují zdravou pokožku, srst i klouby pejska. Hlavní složkou krmiva by mělo být maso doplněné o zeleninu a ovoce, pro procvičení čelisti a snížení rizika vzniku zubního kamene byste měli zařadit tvrdé pamlsky jako kosti.

Zdroje:

https://www.ifauna.cz/psi/atlas/pudl-toy

https://fera24.cz/pudl-poodle-vlastnosti-pece-zdravi-encyklopedie-psu.html

https://hobbio.cz/pudl/

Autor: Karolína Hušáková, Foto: Pixabay