Mainská mývalí kočka - cena v roce 2024

Jedno z nejstarších, největších a nejoblíbenějších plemen kočky - to je mainská mývalí kočka. Svou přezdívku “něžný obr” si vysloužila právem díky své velikosti a milé, společenské a dobrácké povaze. Za kolik si tuto kočku či kocoura pořídíte a kde?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/5/2023 10:44 AM

Kolik mainská mývalí kočka stojí a kde ji seženete? 

Toto velké plemeno kočky získalo na oblibě díky své hravé a přátelské povaze, i proto je dobré při jeho pořizování dbát na původ kočky či kocoura. Čistokrevné kotě mainské mývalí kočky koupíte mezi 15 a 30 tisíci Kč v závislosti na rodokmenu, výstavní úspěšnosti předků a případném potenciálu kotěte. 

Vždy nakupujte kotě s průkazem původu v chovatelské stanici nebo u prověřených chovatelů, kterých je v Česku několik. Ideálně si jich objeďte pár v nejbližším okolí a zaměřte se hlavně na prostředí, ve kterém jsou koťata chována. Další možností jsou útulky pro kočky, kde s trochou štěstí můžete narazit právě na mainskou mývalí kočku.

Mainská mývalí kočka - něžný obr

Toto kočičí plemeno je jedním z největších na světě a původem pochází z Ameriky, konkrétně ze státu Maine. Často se mainské mývalí kočce přezdívá “něžný obr” díky její velikosti a přátelské a společenské povaze. Přestože o vzniku tohoto kočičího plemene koluje mnoho legend, s jistotou se dá říct, že mezi předky patří norská lesní kočka, jejímž křížením a šlechtěním v anglické oblasti Maine vznikla mainská mývalí kočka. 

Stala se velmi rychle oblíbenou a její chov se rozšířil do jiných částí Ameriky, dále do Velké Británie a zbytku Evropy, kde ji rádi chovali především na šlechtických a královských dvorech. Již v roce 1860 byla mainská mývalí kočka poprvé vystavena a o rok později oficiální zaregistrována jako nové kočičí plemeno.

Mainská mývalí kočka má na délku s ocasem až 1 m, kocouři váží mezi 5 a 11 kg, kočky o něco méně - mezi 4 a 8 kg. Tato kočka se dožívá poměrně vysokého věku, a to mezi 12 a 18 lety. Na jejich mohutnosti jim kromě svalnaté a mohutné stavby těla dodává huňatá dlouhá srst. Mají široký hrudník s dlouhýma svalnatýma nohama zakončenýma velkými kulatými tlapkami s chomáčky chlupů a dlouhým huňatým ocasem. 

Hlava je středně velká, ale široká a se vzpřímenýma ušima zakončenýma rysími štětičkami dodává majestátnost zbytku statného těla. Oči mají oválné a šikmo postavené a často vás na první pohled uhranou svou barvou - nejčastějí zelenou, zlatou nebo hnědou. Mainské mývalí kočky mají výrazný čenich s dlouhými hmatovými vousky.

Jejich srst je dlouhá, hustá, hebká a krásně splývá, na krku je delší a vytváří tak bohatý límec. Co se týče barevného zabarvení, mainské mývalí kočky mají mnoho barevných odstínů: hnědá, šedá, šedo-bílá, mramorovaná, tygrovaná. Povahově je toho plemeno velmi přátelské, společenské, přítulné, hravé a aktivní, rádo tráví čas s lidmi i jinými zvířaty, také hodně “mluví” - kočky potichu mňoukají a trylkují klidně celý den.

Mainská mývalí kočka na zeleném pozadí

Péče o mainskou mývalí kočku

Mainské mývalí kočky chtějí být ve vaší blízkosti a užijí si vaše mazlení a drbání, díky své společenské povaze vycházejí jak s cizími lidmi, dětmi i jinými zvířaty, hodí se tak i do domácností se psy a dalšími kočkami. Měli byste jim tedy věnovat dostatek času a pozornosti. Jsou velmi chytré a hravé, nejraději chodí na procházky na vodítku, aportují různé hračky a předměty a hrají si na zemi, ale nepohrdnou ani šplháním po škrabadle nebo jiné prolézačce, kterou jí určitě pořiďte. 

Přestože si pravděpodobně představujete, že péče o hebkou huňatou srst tohoto kočičího plemene bude náročná, opak je naštěstí pravdou. Úplně stačí jednou týdně jemně pročesat kovovým hřebem s dlouhými a hustě osazenými hroty, aby se chlupy pročesaly po celé délce. Mainská mývalí kočka má totiž hustou a jemnou podsadu srsti a dlouhou splývavou vrchní vrstvu. Jelikož je jejich srst voděodolná, není nutné je koupat, pokud to není vyloženě nezbytné (v tom případě použijte suchý šampon), jinak se kočky čistí samy. 

Bohužel nelze předejít tomu, aby se chlupy nedostaly do trávicího traktu během každodenního čištění kožíšku jazykem a následného polykání srsti. Kočce však můžete pomoci s jejich strávením podáváním správné stravy - mainská mývalí kočka by měla jíst masité, mokré krmivo, doplněné droby a živočišným tukem. 

Co se týče zdraví, mainské mývalí kočky jsou vzhledem ke své velikosti náchylnější k dysplazii kyčelních kloubů. Také mají genetickou predispozici k hypertrofické kardiomyopatii - srdeční vadě, která se u koček často vyskytuje. Tuto vadu lze však snadno diagnostikovat skrze pravidelná vyšetření srdce kočky. Dále mohou mít mainské mývalí kočky problémy s ledvinami, záněty dásní a další. Obecně se ale jedná o zdraví a silné kočičí plemeno, které skrze správnou stravu a pravidelné cvičení dosahuje vysokého věku.

Zdroje:

https://www.zoohit.cz/magazin/kocky/plemena-kocek/mainska-myvali-kocka

https://fera24.cz/mainska-myvali-kocka-charakteristika-pece-encyklopedie-kocek.html#

https://www.chlupaci.cz/magazin-kocici-plemena/mainska-myvali-kocka/

https://www.zooo.cz/mainska-myvali-kocka/

Autor: Karolína Hušáková, Foto: Pixabay