Růst platů učitelů v roce 2024: Odměny nahradí navýšení tarifů

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) oznámil, že v roce 2024 dojde k zvýšení platů učitelů o 2500 korun. Toto zvýšení však nepřijde formou navýšení základního výdělku v platových tabulkách, ale bude realizováno prostřednictvím odměn.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
20/11/2023 7:06 PM

Finanční rámec pro platy učitelů

Vláda se zavázala zvýšit platy učitelů na 130 % průměrné mzdy v zemi, přičemž při výpočtu se bude vycházet z dat z roku 2022. Podle statistického úřadu byla průměrná mzda v loňském roce 40 353 korun, zatímco průměrný plat učitele činil 48 200 korun.

Rozpočtové prostředky pro školství

Navrhovaný rozpočet ministerstva školství na příští rok předpokládá výdaje ve výši 269 miliard korun, což je oproti letošnímu roku nárůst o 3,9 miliardy korun. Ministr Bek však upozornil, že podoba rozpočtu může být ve Sněmovně ještě upravena.

Dynamika růstu počtu učitelů

Bek zdůraznil, že v posledních letech došlo k rychlejšímu nárůstu počtu učitelů ve srovnání s počtem žáků, což mělo vliv na poměr žáků na učitele. V Česku je tento poměr nižší než v průměru zemí OECD.

Učitelé a veřejný sektor

Učitelé se stávají jedinou skupinou zaměstnanců ve veřejném sektoru s navýšením celkové sumy na platy. Ministr zdůraznil, že učitelé patří mezi čtvrtinu nejlépe placených zaměstnanců v Česku. Zároveň podotkl, že dojde k úpravě vyhlášek, které by měly zastavit růst počtu učitelů.

Odměny jako náhrada za navýšení tarifů

Navzdory požadavkům školských odborů na zahrnutí části přidání do tarifů (platových tabulke učitelů), rozhodlo ministerstvo přidělovat zvýšení prostřednictvím odměn. Ministerstvo také plánuje úspory na neobsazených místech nepedagogických pracovníků a zvažuje, aby si zřizovatelé hradili neučitelské profese sami.

Celkový obraz školství

V současné době pracuje v českých školách 154 tisíc pedagogů a 6000 učitelů odborného výcviku. Toto číslo je výsledkem personální expanze posledních let, která se nyní může měnit v důsledku nového přístupu ministerstva k financování školství.

Zdroj a Foto: MŠMT, Autor: Vladimír Daněk