Mansa Musa: Seznamte se s nejbohatším člověkem v dějinách

Nejbohatším člověkem na světě je s majetkem v hodnotě 161 miliard dolarů momentálně Jeff Bezos, zakladatel společnosti Amazon. Z historického hlediska však nepatří ani do pomyslné top desítky nejmajetnějších osob. Jméno muže, který tomuto žebříčku kraluje, jste navíc možná nikdy neslyšeli.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Nejbohatší muž všech dob se jmenoval Mansa Musa, žil ve 14. století na území dnešního Mali a byl vládcem obrovského západoafrického impéria. Po převzetí moci po svém bratrovi se projevil jako schopný dobyvatel a s každým dalším připojeným územím, typicky bohatým na vzácné nerostné suroviny jako je zlato, rostlo i jeho bohatství – a byl rád, když to bylo vidět.

Velkolepá pouť do Mekky

Jeho impérium bylo sice neskutečně bohaté, zato ale ne příliš známé. I to se ale podařilo Musovi změnit, a to když se jako silně věřící muslim vydal na cestu do Mekky. Jeho pouť zahrnovala doprovod více než 70 tisíců poddaných a stovky velbloudů, kteří nesli nádoby plné ryzího zlata. Všichni, včetně otroků, cestovali v hedvábných šatech vyšívaných zlatem. Tato výprava vzbudila velkou pozornost a postarala se o to, že se o Musovi doslechly i okolní národy.

Ještě větší popularitu vládci zajistila jeho štědrost. Z dochovaných textů vědci zjistili, že jeho baviči a zpěváci o něm během cesty do Mekky odmítali zpívat oslavné písně, protože je pohoršovalo, že rozdává tolik zlata mimo jejich impérium. Například při návštěvě Káhiry údajně rozdal místním obyvatelům tolik zlata, že jeho cena extrémně klesla a ekonomika celého území pak zůstala narušena na více než 10 dalších let.

Vládcova štědrost lákala intelektuály z celého světa

Jméno Mansa Musa možná všeobecně známé není, název Timbuktu už zní ale povědoměji. Tohle město v Mali je však se jménem Musy pevně spjato, to on z něj totiž vybudoval kulturní, náboženské a vzdělávací centrum. Architektům a učencům, kteří zde působili, platil za pouhý návrh výstavby mešity nebo sepsání jediné knížky horentní sumy, a školy i knihovny tohoto města tak přitahovaly intelektuály z celého světa až do 19. století.

A jaké výše dosahovalo jmění tohoto „zlatého vládce“? Nejnovější analýzy ho vyčíslily na 400 miliard dolarů, v přepočtu tedy na těžko představitelných 9 bilionů korun.