Televizní poplatky a satelitní příjem: Co musíte vědět

V České republice je koncesionářský poplatek nezbytným příspěvkem na podporu veřejnoprávních médií - České televize a Českého rozhlasu. Existuje častá otázka, zda je tento poplatek povinný i pro ty, kdo přijímají televizní signál prostřednictvím satelitu.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
22/12/2023 10:57 AM

Právní rámec

Koncesionářský poplatek je v České republice definován zákonem. Tento poplatek je povinný pro všechny, kdo vlastní zařízení schopné přijímat televizní nebo rozhlasový signál, a to bez ohledu na způsob příjmu - ať už terestrický, kabelový nebo satelitní.

Povinnost platby

Pokud vlastníte televizi nebo jiné zařízení, které umožňuje příjem televizního vysílání (včetně satelitního příjmu), jste povinni platit koncesionářský poplatek. Tato povinnost platí bez ohledu na to, zda sledujete veřejnoprávní kanály nebo ne.

Argumenty a výklad zákona

  • Pro povinnost platby: Argumentem pro platbu je, že veřejnoprávní vysílání poskytuje kvalitní a objektivní informace, vzdělávací a kulturní obsah, který je financován právě z těchto poplatků.
  • Proti povinnosti platby: Někteří kritizují, že by měla existovat možnost volby, zda podporovat veřejnoprávní vysílání, zejména v době, kdy existuje mnoho alternativních zdrojů informací a zábavy.

Finanční dopady

Koncesionářský poplatek v České republice je stanoven pevnou částkou a je vybírán pravidelně. Výše poplatku pro rok 2023 je přibližně 135 Kč měsíčně za televizní přijímač a 45 Kč měsíčně za rozhlasový přijímač. Tento poplatek je zásadní pro financování veřejnoprávního vysílání.

Závěr

Vlastníci televizních přijímačů v České republice, včetně těch, kteří využívají satelitní příjem, jsou povinni platit koncesionářský poplatek. Tento poplatek je základem financování veřejnoprávního vysílání, které hraje klíčovou roli ve společnosti, poskytující nezávislé a kvalitní informace, vzdělávání a kulturu.

Autor: Vladimír Daněk, Zdroj: Česká Televize, Foto: Pixabay