Nové kontroverzní rozhodnutí Spotify: Změny ve výplatách autorských poplatků

Spotify přichází s novým rozhodnutím, které vyvolává v hudebním průmyslu vlnu diskuzí: od roku 2024 nevyplatí autorské poplatky za skladby s méně než 1000 přehráními ročně. Tento krok má potenciál zásadně změnit dynamiku streamovacího trhu a položit otázky o spravedlnosti a podpoře menšinových žánrů v digitálním věku.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
15/11/2023 7:57 AM

Zásadní Změna ve Výplatách na Spotify

Spotify, švédská streamingová služba, se chystá zavést od roku 2024 kontroverzní opatření: nevyplatí ani cent autorům a interpretům skladeb, které za rok nedosáhnou alespoň 1000 přehrání. Tato změna se výrazně dotkne menšinových žánrů, včetně klasické hudby, které mohou mít menší počet poslechů, ale významný kulturní dopad.

Současný Model Odměňování na Spotify

Spotify, založené v roce 2006, nabízí přes 100 milionů skladeb a mluvených slov. Umělci však dlouhodobě kritizují nízké odměny za streamování jejich děl. Odměny za jedno přehrání se pohybují mezi 0,003 a 0,005 americkými dolary, což znamená, že 1000 přehrání přináší umělcům pouze kolem 100 Kč.

Kritika Současného Systému

Protikladné názory na současný model odměňování vyvrcholily v roce 2021, kdy britská odborová organizace Musicians' Union vyzvala k lepším podmínkám pro hudebníky. Tento požadavek podpořili i známí umělci jako Paul McCartney a Brian Eno. Přitom zakladatel a generální ředitel Spotify, Daniel Ek, má jmění odhadované na 3 miliardy dolarů.

Připravované Změny od Roku 2024

Podle informací od Music Business Worldwide, Spotify plánuje od roku 2024 nevyplácet autorské poplatky za skladby s méně než 1000 přehráními ročně. Tento krok by mohl vést k přesunutí přibližně 40 milionů dolarů ročně od méně populárních skladeb k těm častěji přehrávaným.

Kritika Nového Rozhodnutí

Denis Ladegaillerie, ředitel francouzské společnosti Believe, kritizuje tuto politiku jako nespravedlivou vůči umělcům s menším publikem. Toto rozhodnutí vysílá negativní signál začínajícím muzikantům a potenciálně podkopává diverzitu v hudebním průmyslu.

Obrana Nové Politiky Spotify

Podle některých obhájců změny mají tyto "mikroplatby" zanedbatelný finanční význam pro umělce. Nová politika by tedy neměla výrazně ovlivnit ty, kteří na streamingu již vydělávají minimální částky.

Potenciální Dopad na Celkový Hudební Průmysl

MusicAlly uvádí, že více než 60 % obsahu na Spotify nedosahuje na 1000 přehrání. Znamená to, že tato nová politika by mohla ovlivnit desítky milionů skladeb. Nejvíce postiženy budou menšinové žánry, včetně klasické hudby, což může vést k tomu, že některá hudební vydavatelství zaměřená na úzké žánry se z trhu stáhnou.

Cena za Spotify Premium zůstává

Navíc, v kontextu těchto změn, je důležité si uvědomit cenu, kterou uživatelé platí za Spotify Premium. Předplatné této služby, poskytující bezreklamní poslech, lepší kvalitu zvuku a offline přehrávání, se pohybuje v rozmezí několika dolarů měsíčně, což je částka, která může být pro některé uživatele významná. Tato cena však zůstává stálá, i když se mění podmínky pro umělce, což vyvolává otázky o tom, jak je výnos z předplatného distribuován mezi umělce, zejména ty, kteří nesplňují nový prahový limit přehrání.

Zdroj: https://www.musicbusinessworldwide.com/confirmed-next-year-tracks-on-spotify-1000-play, Autor: Vladimír Daněk, Foto: Spotify