Srovnání platů učitelů v různých zemích světa

Platy učitelů jsou v posledních letech poměrně diskutovaným tématem. Jak je to s jejich výší v jiných zemích? Podívejte se na naše srovnání!
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2021 1:00 AM

Dobře placená práce

Řada z nás by určitě ráda pobírala plat středoškolských učitelů v Hongkongu - ti si totiž vydělají průměrně 100 000 Kč měsíčně. Na částku o něco nižší, avšak stále poměrně vysokou, si přijdou učitelé na základních školách na Novém Zélandu či v USA. V obou případech se částka pohybuje okolo 83 000 Kč. Na velmi hezké peníze se mohou každý měsíc těšit zároveň učitelé středních škol v Číně - jejich plat se pohybuje v průměru okolo 70 000 Kč. A jak jsou na tom s platy učitelé například v Irsku? O něco málo hůře, než učitelé v Číně - odnášejí si domů průměrně 65 000 Kč.

Ačkoli se jedná na první pohled o hezké částky, je třeba brát v potaz fakt, že v těchto státech se výrazně liší ceny. Například v Hongkongu přijde měsíční nájem jednopokojového apartmánu mimo centrum v přepočtu průměrně na 38 000 Kč a vysoké jsou tam i další životní náklady.

Kde si učitelé zase tolik nevydělají?

Na druhé straně jsou země, ve kterých nejsou platy v této profesi nijak závratné. V Indii i na Filipínách se platy učitelů základních škol pohybují okolo 8 500 Kč za měsíc. O moc více si nevydělají ani učitelé v Egyptě – ti si přijdou každý měsíc průměrně na 9 500 Kč. A jak je na tom třeba africké Maroko? Středoškolský učitel si zde vydělá měsíčně zhruba 13 000 Kč.

Jak je vidět, v některých zemích patří učitelská profese mezi skvěle placená zaměstnaní. V jiných koutech světa to už ale taková sláva není. Česká republika patří v tomto ohledu k lehkému podprůměru. Můžeme jen doufat, že se situace v příštích letech zlepší. Platům učitelů v ČR se věnujeme v samostatném článku a také přinášíme přehledné platové tabulky učitelů.