Zaručená mzda ve zdravotnictví

Platy ve zdravotnictví v České republice se velmi liší v závislosti na konkrétní profesi a pracovní pozici. Obecně lze však říci, že platy ve zdravotnictví jsou nadprůměrné a patří mezi nejlépe placené profese v ČR.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Například lékaři, kteří mají minimálně 6 let vysokoškolského vzdělání a absolvují náročná atestační řízení, mohou dosahovat vysokých měsíčních příjmů. Průměrný hrubý plat lékaře v ČR se pohybuje kolem 87 000 Kč a někteří specialisté v oborech jako je chirurgie nebo kardiologie mohou vydělávat i více než 150 000 Kč měsíčně.

Také sestry a zdravotničtí bratři patří mezi lépe placené profese. Průměrný plat zdravotní sestry v ČR je kolem 36 000 Kč a průměrný plat zdravotničtího bratra se pohybuje kolem 38 000 Kč.

I přes nadprůměrné platy jsou pro oblast zdravotnictví definovány zaručené mzdy jak je uvádíme detailně níže.

Je však třeba podotknout, že v posledních letech se ve zdravotnictví vyskytuje nedostatek personálu a některé profese mají vysokou fluktuaci a obtížně se obsazují. To může vést k růstu mezd a ke zvyšování konkurenčního boje mezi zaměstnavateli. 

Srovnání platů se zahraničím

Platy ve zdravotnictví se v různých zemích mohou výrazně lišit. Zatímco některé země mají velmi vysoké platy pro zdravotnický personál, jiné země mohou mít mnohem nižší platy. Zde je srovnání minimálních a průměrných mezd pro několik zdravotnických profesí v ČR, Německu a Rakousku:

  • Zdravotní sestra (nebo sestra na oddělení intenzivní péče):

·        ČR: Minimální mzda je stanovena zákonem a v roce 2021 činí 31 000 Kč (cca 1 200 EUR) hrubého, průměrná mzda je kolem 38 000 Kč(cca 1 500 EUR) hrubého měsíčně.

·        Německo: Minimální mzda pro zdravotní sestry v Německu neexistuje, ale průměrná mzda se pohybuje kolem 3 500 EUR hrubého měsíčně.

·        Rakousko: Minimální mzda pro zdravotní sestry v Rakousku je stanovena zákonem a v roce 2021 činí 1 881,20 EUR hrubého měsíčně. Průměrná mzda v Rakousku se pohybuje kolem 3200 EUR hrubého měsíčně.

  • Lékař:

·        ČR: Minimální mzda pro lékaře neexistuje, průměrná mzda se pohybuje kolem 88 000 Kč (cca 3 400 EUR) hrubého měsíčně.

·        Německo: Minimální mzda pro lékaře v Německu neexistuje, ale průměrná mzda v Německu se pohybuje kolem 6500 EUR hrubého měsíčně.

·        Rakousko: Minimální mzda pro lékaře neexistuje, průměrná mzda se pohybuje kolem 7 000 EUR hrubého měsíčně.

  • Farmaceut:

·        ČR: Minimální mzda pro farmaceuty neexistuje, průměrná mzda se pohybuje kolem 34 000 Kč (cca 1 300 EUR) hrubého měsíčně.

·        Německo: Minimální mzda pro farmaceuty v Německu neexistuje, ale průměrná mzda se pohybuje kolem 3 800 EUR hrubého měsíčně.

·        Rakousko: Minimální mzda pro farmaceuty neexistuje, průměrná mzda se pohybuje kolem 3 500 EUR hrubého měsíčně.

Na koho se vztahuje zaručená mzda ve zdravotnictví

Níže je seznam skupin a do nich zařazených pozic, jak je definuje Nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí.

Aktuální zaručenou mzdu pro tyto profese a skupiny najdete v samostatném článku o zaručené mzdě s tabulkou profesí kde je pravidelně aktualizujeme.

2. skupina

1. Vykonávání povolání sanitáře.

3. skupina

1. Vykonávání povolání ošetřovatele, zubní instrumentářky nebo dezinfektora.

4. skupina

1. Vykonávání povolání zdravotnického laboratorního nebo nutričního asistenta nebo asistenta zubního technika, ortoticko-protetického technika nebo ochrany veřejného zdraví. Vykonávání povolání všeobecné sestra, porodní asistentky, nutričního terapeuta, zdravotnického záchranáře, optometristy, ortoptisty, ortotika-protetika, ergoterapeuta, fyzioterapeuta, asistenta ochrany veřejného zdraví, zdravotního laboranta, biomedicínckého technika, radiologického asistenta, radiologického technika, farmaceutického asistenta nebo zubního technika pod odborným dohledem.

5. skupina

1. Vykonávání povolání všeobecné sestra, porodní asistentky, nutričního terapeuta, zdravotnického záchranáře, optometristy, ortoptisty, ortotika-protetika, ergoterapeuta, fyzioterapeuta, asistenta ochrany veřejného zdraví, zdravotního laboranta, biomedicínckého technika, radiologického asistenta, radiologického technika, farmaceutického asistenta nebo zubního technika bez odborného dohledu.

6. skupina

1. Samostatné vykonávání povolání psychologa ve zdravotnictví, koncepční, metodické a zvlášť náročné specializované činnosti v povolání fyzioterapeuta, povolání odborného pracovníka v ochraně veřejného zdraví, biomedicínckého inženýra, odborného pracovníka v laboratorních metodách a v přípravě léčivých přípravků nebo radiologického fyzika.

7. skupina

1. Vykonávání povolání lékaře, zubního lékaře, farmaceuta, klinického psychologa nebo klinického logopeda.

Další profese se zaručenou mzdou

Ostatním profesím se věnujeme v samostatných článcích:

Zdroj: MPSV, Autor: David Web,  Foto: Pixabay