Valorizace zpomalí

Penze do budoucna budou růst pomaleji než dříve a možnost předčasného odchodu do důchodu již nebude tak výhodná jako dosud. Novela, kterou vláda schválila, zpomaluje pravidelné i mimořádné zvyšování penzí a zavádí přísnější podmínky pro předčasný odchod do penze, který bude více penalizován.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Kabinet Petra Fialy plánuje rozhodovat o zvyšování penzí pro příští rok již v září tohoto roku. Opozice však již deklarovala, že novela ve Sněmovně nepodpoří. Cílem zpomalení zvyšování penzí a přísnějších podmínek je snížit propad důchodového systému a omezit zadlužování, podle Ministerstva práce.

Výdaje na penze zaznamenaly rychlý růst v důsledku mimořádných zvyšování penzí odpovídajících inflaci. V současnosti představují více než 30 % státních výdajů. V roce 2022 bylo vyplaceno téměř 600 miliard korun a letos by to mohlo být až o 90 miliard více. Deficit důchodového pojištění se tak může pohybovat kolem 80 miliard korun.

Hlavní změnou je, že při pravidelném zvyšování penzí v lednu se do budoucna bude započítávat pouze jedna třetina růstu reálné mzdy místo poloviny. Tato změna se však projeví až přespříští rok, protože v současnosti reálná mzda nedosahuje růstu kvůli vysoké inflaci.

V případě vysoké inflace již nebudou penze mimořádně zvyšovány, ale senioři obdrží dočasný příspěvek od státu. Tento příspěvek bude automaticky přidělován k penzi stejně jako dosud při inflaci vyšší než 5 %. Nicméně tento příspěvek již nebude trvalou součástí penze a nebude se zohledňovat při pravidelném zvyšování penzí v lednu.

Dočasný příspěvek bude rozdělen na fixní částku a částku závislou na procentuální výměře. Například při inflaci 5 % a průměrné starobní penzi kolem 20 tisíc korun bude fixní částka přibližně 300 korun a variabilní částka u průměrné starobní penze také 300 korun.

Další změny jsou plánovány. Současná červnová valorizace se novou novelou nezmění. Vláda schválila i zpřísnění podmínek pro předčasný odchod do důchodu, kterého v posledních letech využívalo stále více lidí. Nově bude možné odejít do předčasného důchodu maximálně tři roky před řádným termínem místo pěti let. Předčasná penze bude také více snížena. Během období, kdy osoba pobírá předčasný důchod, se nezohlední procentní zvyšování předčasné penze.

Plánuje se také zvýšení důchodového věku v závislosti na předpokládané délce života, zavedení fiktivního základu pro péči o malé dítě nebo závislého člena rodiny a vyšší odvody samostatně výdělečně činných osob na penzijní pojištění.

Autor: David Web, Foto: Freepik, Zdroj: ČTK