MHD Praha: jízdné důchodců nad 65 let

V Praze platí bezplatné jízdné pro všechny důchodce nad 65 let. Tato výhoda platí v rámci veřejné dopravy, včetně autobusů, tramvají, metra a vlaků ve zóně P.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/5/2023 10:55 AM

Tímto opatřením se zajišťuje bezplatný přístup k dopravě pro starší občany a umožňuje jim snadnější pohyb po městě. Důchodci nad 65 let v Praze mohou využívat veřejnou dopravu zdarma bez ohledu na své příjmy či majetek.

Pro důchodce nad 65 let v Praze je bezplatná veřejná doprava vázána na platnou občanskou průkazku. Důchodci by měli mít občanský průkaz vždy při sobě při cestování ve veřejné dopravě, aby se mohli prokázat svým věkem.

Občanský průkaz slouží jako důkaz věku a zároveň potvrzuje, že jste oprávněným důchodcem nad 65 let, který má nárok na bezplatnou přepravu v pražské MHD. Při kontrole může být požadováno předložení občanského průkazu jako dokladu oprávněnosti.

Důchodci do 65 let

Pro důchodce mezi 60 a 65 lety je v MHD v Praze k dispozici sleva na jízdném ve výši 50% pro jednorázové jízdenky a 30% pro jízdenky na den, měsíc a rok. Prokázání věku je nutné stejně jako u důchodců nad 65 let.

Další slevy na jízdném pro důchodce

V samostatných článcích jsme připravili další informace o slevách na jízdném pro důchodce:

Autor: David Web, Foto: Freepik, Zdroj: DPP