Kdy půjdu do důchodu? Podívejte se na přehlednou tabulku odchodu do důchodu

O tom, že růst věku odchodu do důchodu bude neomezený, bylo rozhodnuto v roce 2011. Strop je sice stanoven, ale může se každých několik let v závislosti na demografických údajích měnit. Jak je systém nastaven pro rok 2021 a co můžeme očekávat v budoucnu?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
7/1/2021 1:00 AM

Momentálně je věková hranice odchodu do důchodu zastropována věkem 65 let. Jak je vidět v tabulce, tento strop se bude týkat až osob narozených roku 1965. Až do této hranice poroste věk odchodu do důchodu podle dosud platných pravidel (po dvou až čtyřech měsících) pro každý další ročník.

Tabulka odchodu do důchodu

Šedobílá tabulka, která ukazuje věk odchodu do důchodu.
Tabulka, která ukazuje současný důchodový věk.

Věk pro odchod do důchodu se podle současného systému liší pro muže a ženy, u žen se navíc ještě mění podle počtu porozených dětí. Například muž narozený v roce 1954 půjde do důchodu v 63 letech a 2 měsících, bezdětná žena narozena v témže roce 62 letech a 4 měsících, žena s jedním dítětem v 61 letech a žena se dvěma dětmi v 59 letech a 8 měsících. Muž narozený o rok později už půjde do důchodu v 63 letech a 4 měsících, bezdětná žena v 62 letech a 8 měsících, žena s jedním dítětem v 61 letech a 4 měsících a se dvěma dětmi v 60 letech.

Vrchní hranice se může změnit

Stanovená vrchní hranice ovšem nic nezaručuje, každých pět let se může změnit podle nových demografických analýz a předpovědí. Základním principem je, že člověk by měl v důchodu strávit přibližně čtvrtinu života. Podle dosavadních pozorování, která ukazují, že věk dožití se neustále prodlužuje, by tedy nejmladší generace narozená roku 1994 posuzovaná v nejnovějším průzkumu měla jít do důchodu v 67 letech a 2 měsících (původní odhad byl ale 68 let a 7 měsíců). Pokud by tento trend přetrvával i v budoucnu, je možné, že děti narozené letos půjdou do důchodu 73 letech a 6 měsících věku.

Že to nevydržíte? Předčasný odchod do důchodu je třeba si pořádně promyslet. Za každých 90 dní, o které si zkrátíte pracovní období svého života, je vám důchod nadobro snížen, a roli hraje opravdu i jediný den. Pokud například odejdete do 360. dne předcházejícího datu odchodu do řádného důchodu, je vám částka krácena o 0,9 procenta, když ale odejdete 361. den, už je to 1,2 procenta. Naopak za každých 90 odpracovaných dní namísto odchodu do penze navíc vám bude přičteno 1,5 procenta. V takovém případě už je ale zpravidla výhodnější odejít do důchodu a pracovat zároveň.