Kolik stojí autoškola v roce 2024

Abyste se naučili řídit automobil a získali na něj řidičský průkaz skupiny B, musíte ze zákona projít kurzem v autoškole s teoretickou výukou a praktickými jízdami v ostrém provozu. Na kolik vás kurz vyjde a jak se ceny liší ve velkých a malých městech?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2023 1:00 PM

Kolik stojí letos autoškola?

Pro získání řidičského průkazu na automobil nebo jiné vozidlo musí každý zájemce nejprve absolvovat kurz v autoškole, aby vůbec mohl přistoupit k samotné závěrečné zkoušce. Až na základě úspěšného složení zkoušky vám může být úřadem vydán řidičský průkaz na automobil (sk. B).

V posledních letech průměrná cena, kterou jste zaplatili za základní kurz sk. B v autoškole, vzrostla o desítky procent z důvodu inflace a rostoucích nákladů autoškol na provoz. Při výběru kurzu v autoškole tak lehce narazíte na hodně rozdílné ceny ve větších městech jako Praha, Brno, Olomouc, Pardubice, Ostrava nebo Plzeň, v porovnání s jinými malými okresními a regionálními městy. 

V největších městech se tedy připravte, že za kurz běžně zaplatíte od 16 do 20 tisíc Kč, ve zbytku republiky potom mezi 13 a 16 tisíci Kč. Vzhledem k takto vysokým částkám se autoškoly snaží nabízet slevy pro studenty 500 Kč, možnost platit na splátky nebo výukové materiály zdarma. Také se můžete rozhodnout pro rychlokurz, kdy vám autoškola garantuje získání řidičského průkazu do měsíce, ale vyjde vás na dvojnásobek zmíněných cen, tzn. v Praze kolem 30 000 Kč.

Město / Region Průměrná cena kurzu sk. B (v Kč)
Velká města (Praha, Brno, Olomouc, Pardubice, Ostrava, Plzeň) 16 000 - 20 000
Malá města a regiony 13 000 - 16 000

Na co si dát při výběru autoškoly pozor?

Když si budete při hledání autoškoly procházet jejich webové stránky s informacemi, nezaměřujte se ve snaze ušetřit výhradně na ceny kurzů. Je důležité dbát na to, zda autoškola uvádí délku a podrobný obsah svých kurzů, jakým způsobem se prezentuje a jak přehledné a moderní webové stránky jsou.

Určitě si také přečtěte recenze od lidí, kteří si již kurzem v dané autoškole prošli. Ne všechny je však zveřejňují, i to je podstatný faktor při rozhodování, jakou autoškolu vybrat. Zkontrolujte si  také, jaká auta jsou autoškolou používána při výcviku. Vozový park by měl být pravidelně obměňovaný a modernizovaný, abyste jako studenti autoškoly dokázali řídit aktuálně používaná auta na silnicích.

Úplně nejlépe uděláte, když po prvotním průzkumu na internetu do vybraných autoškol zajdete osobně. Uvidíte totiž zázemí a způsob výuky na vlastní oči, jak se instruktoři chovají a jaká auta používají při praktických jízdách. Podezřele levné autoškoly vám málokdy zajistí opravdu seriózní výuku na kvalitních vozech, která vás má nejen připravit na závěrečnou zkoušku pro získání řidičského průkazu, ale především naučit dobře řídit.

Jak kurz v autoškole probíhá?

Abyste mohli řídit běžný automobil do hmotnosti 3,5 tuny a maximálním počtem 8 míst k sezení, musíte úspěšně složit zkoušku na řidičské oprávnění skupiny B a to nejdříve od 18-ti let věku. Nejčastěji vám běžný kurz v autoškole zabere mezi 3 a 6 měsíci v závislosti na vašich časových možnostech a šikovnosti v řízení vozidla.

Zákon dále stanovuje, že zájemce musí v rámci kurzu v autoškole absolvovat minimálně 28 praktických kondičních jízd (jedna jízda trvá 45 minut, nejčastěji máte dvě jízdy za sebou). Čeká vás také 10 hodin teorie, během kterých se naučíte o předpisech o provozu vozidel, o ovládání a údržbě vozidla, o teorii řízení a zásadách bezpečné jízdy a jedna hodina je věnována zdravotnické přípravě, tedy první pomoci.