A1 řidičák. Cena za titul motorkář

Řidičák na motorku je možné získat už s občanským průkazem. Pokud ale jeden rok uchazeč počká, může získat oprávnění pro řízení motorek a vozidel kategorie A1. Zjistili jsme, kolik stojí řidičák A1 i jaké jsou podmínky pro jeho získání.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
25/9/2023 8:38 AM

Řidičák na motorku od 15 let

První řidičský průkaz je možné získat už od 15 let věku. Jedná se o oprávnění AM s možností řídit malé motorky, elektrokola a určitý typ aut. V pozdějším věku je možné řidičské oprávnění postupně rozšiřovat a doplňovat. Zároveň platí, že některé vyšší kategorie řidičských průkazů opravňují k řízení vozidel zahrnutých v nižších kategoriích. Provedeme vás řidičskými průkazy na motorku a seznámíme vás s cenou řidičáku A1.

Řízení motorových vozidel a získání řidičáku od 15 let věku je možné se souhlasem zákonného zástupce. Až do 18 let věku není možné získat řidičák bez souhlasu zákonného zástupce.  

Řidičský průkaz na motorku můžete získat v několika kategoriích. První kategorií je zmíněná AM. Dále je možné motorku řídit se skupinami řidičáků A1,A2 nebo A.

Řidičák A1, od 16 let

Větší skupinu motocyklů (než s řidičským oprávněním pro skupinu AM) je možné řídit od 16 let s řidičským průkazem A1. Spadají do ní lehké motocykly do 125 cm3 objemu motoru a o nižším výkonu. Oprávnění zahrnuje i možnost řídit motorky s postranním vozíkem nebo tříkolky.

Na motorku skupiny A2 a příslušné řidičské oprávnění je třeba počkat až do věku 18 let.  

Jak probíhá kurz na motorku A1

V kurzu je nutné absolvovat minimálně 8 hodin teoretické výuky a 18 hodin praxe. Teorie zahrnuje předpisy o provozu, výuku ovládání a údržby, teorii řízení a zásady bezpečnosti a zdravotnickou přípravu.Jedna hodina je vymezena zkouškám.

Praktická část výuky se věnuje výcviku v řízení vozidla, výcviku praktické údržby a praktického výcviku zdravotnické přípravy.

Jak vypadají zkoušky pro řidičák A1

  1. Zkouška z předpisů o provozu na pozemních komunikacích (teorie).
  2. Praktická jízda na moto cvičišti.
  3. Praktická jízda v běžném městském provozu.

Kolik stojí řidičák A1

Ceny autoškol napříč republikou se liší. Odpověď, kolik stojí autoškola  zahrnuje rozmezí cen od 10 do 25 tisíc, podle typu řidičáku a podle konkrétního města.

Nejdražší řidičáky A1 se pořizují v Praze a Brně.V menších městech se můžete dostat až na poloviční cenu. Řada autoškol rovněž snižuje ceny kurzů u těch uchazečů, kteří jsou vlastníky jiného typu řidičského oprávnění. Proto je dobré se ujistit, jaká cena platí pro zvolenou skupinu řidičáku a zda se cena bude lišit v případě, že je řidič již držitelem skupiny AM.

Cena řidičáku A1 napříč náhodně vybranými městy v ČR, orientační ceny

   
město   
   
cena řidičáku A1   
   
Praha   
   
24 000 Kč   
   
Brno   
   
15 000 Kč   
   
Olomouc   
   
12 000 Kč   
   
Znojmo   
   
13 000 Kč   
   
Pelhřimov   
   
14 000 Kč   
   
Orlová   
   
10 000 Kč   

 

Stejně jako u cen řidičských průkazů B, jsou nejlevnější kurzy autoškol realizovány v menších městech.

 Co je nutné splnit pro získání řidičáku A1

  • Dosažení věku 16 let. Do 18 let souhlas zákonného zástupce.
  • Zdravotní a odborná způsobilost.
  • Bydliště v ČR nebo studium v ČR po 6 měsíců.
  • Bez trestu zákazu činnosti nebo zákazu řízení motorových vozidel.
  • Bez platného řidičského oprávnění z jiné země EU.

Rychlokurz na A1

Pokud na získání řidičského oprávnění spěcháte, je možné absolvovat takzvaný rychlokurz. Časovou dotaci na hodiny teorie a jízdy je nutné splnit, autoškola vám ale vyjde vstříc a můžete absolvovat například větší počet jízd v jednom nebo dvou týdnech. Platí však, že v jednom dni je možné absolvovat maximálně dvě hodiny praktického výcviku (90 minut). Řidičák na A1 je s rychlokurzem možné splnit i během 3 týdnů.

Kompletní áčko

Řízení všech typů motocyklů, bez omezení výkonu nebo objemu motoru, je možné s řidičákem typu A. Kompletní áčkový řidičák se získává nejprve při dosažení věku 20 let za podmínky, že žadatel je držitel řidičáku A2 nejméně po dobu dvou let. Jinak na složení zkoušek a projížďku na silném stroji je třeba počkat až do 24 let.

Řízení motorky s jinou kategorií řidičáku

Pro některé skupiny motorek není nutné zřizovat zvlášť řidičský průkaz. Oprávnění získáváte automaticky, pokud jste držitelem například řidičských průkazů A, B, C, D. S řidičákem A1 jste automaticky oprávněni řídit motorky ze skupiny AM.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay

Zdroje:

https://www.az-pneu.cz/clanky/vite-jaky-ridicsky-prukaz-na-motorku-skutr-ci-moped-potrebujete

https://autoskola-abc.cz/ridicsky-prukaz-pro-skupinu-a1

https://www.obst.cz/ridicsky-prukaz-sk-a/ridicsky-prukaz-sk-a1/

a ceníky autoškol ve vybraných městech