Cena a podmínky pro řidičský průkaz na motorku od 15 a od 16 let

Pro mladé nadšence do motorismu je dosažení řidičského průkazu na motocykl od věku 15 let velkým lákadlem. Možnost řídit motorku již v tak nízkém věku je atraktivní pro mnoho teenagerů, kteří se chtějí naučit ovládat dvoukolové vozidlo a zažít pocit svobody na silnicích. Avšak, jaké skupiny řidičského průkazu je možné v 15 letech získat, a jaké jsou s tím spojené náklady?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
4/8/2023 2:10 AM

Skupina AM - Průkaz pro mopedy

V České republice je možné získat řidičský průkaz skupiny AM již od 15 let. Skupina AM opravňuje k řízení tzv. mopedů, tedy dvoukolových vozidel s motorem o objemu do 50 cm³ a maximální konstrukční rychlostí 45 km/h. Cena za tento typ řidičského průkazu se pohybuje v závislosti na autoškole, avšak většinou se pohybuje kolem několika tisíc korun.

Skupina A1 - Průkaz pro lehké motocykly

Pro mladé motorkáře od 16 let je také dostupný řidičský průkaz skupiny A1. Tento průkaz opravňuje k řízení lehkých motocyklů s motorem o objemu do 125 cm³ a výkonem do 11 kW. Cena za získání průkazu skupiny A1 se může lišit v závislosti na autoškole a zahrnuje náklady na výuku, zkoušky a poplatky.

Cena řidičského průkazu

Za vydání prvního řidičského průkazu nebo výměnu starého za nový po uplynutí doby platnosti se neplatí žádný správní poplatek. Avšak v případě, že potřebujete nový řidičský průkaz kvůli ztrátě, odcizení nebo změně informací, budete muset zaplatit 200 Kč za standardní lhůtu vydání (20 dní) nebo 700 Kč za zrychlenou lhůtu (5 dní). Ovšem výcvik na motorku v autoškole si vyžádá značné náklady, které se pohybují mezi 10 až 30 tisíci korunami, v závislosti na lokalitě, skupině řidičského oprávnění a renomé autoškoly.

Podmínky pro mladé řidiče od 15 let

Kromě finančních nákladů musí budoucí řidiči na motorku splnit také několik podmínek a absolvovat teoretickou i praktickou výuku. Po úspěšném složení zkoušek obdrží řidičský průkaz s danými oprávněními.

Je důležité zmínit, že mladiství řidiči mají některá omezení a podmínky, které musí dodržovat. Například mají omezený maximální výkon motocyklu, který mohou řídit, a nesmějí převážet cestující nebo řídit v některých dálničních úsecích. Dodržování pravidel a zodpovědná jízda jsou klíčové pro bezpečné a radostné motocyklové dobrodružství.

Vzhledem k povinným výukovým a bezpečnostním opatřením je investice do řidičského průkazu na motocykl pro mladé řidiče dobrým způsobem, jak se naučit řídit a získat cenné zkušenosti na silnici. Je ale nezbytné, aby rodiče a mladí řidiči sami zvážili přednosti a nevýhody tohoto kroku, a aby dodržovali pravidla silničního provozu a bezpečnostní předpisy, které jim umožní bezpečně vychutnat svou motorkářskou jízdu od 15 let.

Ostatní řidičské průkazy

V České republice existuje několik skupin řidičských průkazů, které opravňují držitele řídit různé typy vozidel. Zde jsou popsané další typy řidičských průkazů:

  1. Skupina B - Průkaz pro osobní automobily: Tato skupina je určena pro řízení osobních automobilů s maximální hmotností do 3,5 tuny a pro přepravu až 8 osob kromě řidiče. Skupina B je jednou z nejčastěji získávaných průkazů a umožňuje řídit běžné osobní automobily. K získání řidičáku skupiny B je nutné absolvovat teoretickou a praktickou výuku, včetně nácviku řízení na silnici.
  2. Skupina C - Průkaz pro nákladní automobily: Skupina C opravňuje řídit nákladní automobily s maximální hmotností nad 3,5 tuny. Pro získání tohoto průkazu je potřeba absolvovat speciální výuku na nákladní vozidlo a složit zkoušky. Řidiči s průkazem skupiny C jsou oprávněni přepravovat náklady a materiály.
  3. Skupina D - Průkaz pro autobusy: Skupina D je určena pro řízení autobusů s více než 8 cestujícími místy kromě řidiče. Pro získání průkazu skupiny D je nutné absolvovat speciální výuku pro řízení autobusu a složit zkoušky. Řidiči s průkazem skupiny D jsou oprávněni řídit autobusy veřejné dopravy a osobní autobusy.
  4. Skupina T - Průkaz pro traktory: Tato skupina opravňuje řídit traktory a zemědělské stroje na veřejných komunikacích. Skupina T je určena pro zemědělské pracovníky a řidiče, kteří potřebují řídit traktory na silnicích.
  5. Skupina E - Průkaz pro řízení s přívěsem: Pro řízení vozidel s přívěsem je nutný průkaz skupiny E, který se kombinuje s průkazem skupiny B, C nebo D. Tento průkaz opravňuje řídit vozidla s přívěsem, jako jsou nákladní vozy nebo karavany.

Každá skupina řidičského průkazu má své specifické požadavky, výukové programy a omezení pro řízení. Získání a cena řidičáku na motorku je závislé na absolvování teoretických a praktických zkoušek, a zahrnuje také dodatečné výuky pro specifické skupiny vozidel. Každý řidič musí dbát na dodržování pravidel silničního provozu a zodpovědně řídit vozidlo s ohledem na bezpečnost sebe i ostatních účastníků provozu.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay, Zdroj: www stránky autoškol