Bernský salašnický pes - cena v roce 2024

Věrný dobrák s přátelskou klidnou povahou, který vás bude doprovázet na každém kroku a procházce. Svým trojbarevným vzhledem upoutá pozornost kolemjdoucích, se kterými se rád pozdraví. To je bernský salašnický pes - oblíbený rodinný pes. Na kolik vás vyjde jeho koupě a kde se po něm poohlédnout?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
31/10/2023 9:49 AM

Kolik stojí bernský salašnický pes a kde ho koupit? 

Původně věrný a nenahraditelný pomocník na farmách, bernský salašnický pes se stal velmi oblíbeným nejen díky svému zajímavému barevnému vzhledu, ale především své přátelské a dobrácké povaze. Při jeho koupi tedy určitě nezapomeňte zkontrolovat, že má štěně průkaz původu. A cena? Ta se pohybuje mezi 5 a 20 tisíci Kč v závislosti na původu, vzhledu a dalších faktorech.

V České republice není vůbec těžké narazit na chovatelské stanice a další ověřené chovatele, kteří se na plemeno bernských salašnických psů zaměřují a pravidelně nabízejí štěňata k prodeji. Jednoduše si jich pár objeďte v okolí a dejte si dost času na výběr vašeho štěněte. Další možností je návštěva útulků pro psy, kde můžete štěně bernského salašnického psa najít.

Bernský salašnický pes - dobrácký společník rodiny

Jak jméno napovídá, toto psí plemeno bylo vyšlechtěno ve Švýcarsku, konkrétně v oblasti kolem města Bern. Sloužili jako farmářští psi pro nahánění a hlídání ovcí a dobytka nebo na tahání vozíků a dalších menších břemen. Není úplně jasné, kdo byli jejich psí předci z kterých se vyvinuli do aktuální podoby, předpokládá se, že se jednalo o jiná tehdejší ovčácká psí plemena.

Teprve až na začátku 20. století se místní chovatelé začali zajímat o národní plemena psů a tito tříbarevní horští psi se dočkali pozornosti. V roce 1907 vznikl první chovatelský klub bernských salašnických psů a plemeno se začalo rozšiřovat i do dalších evropských zemí a až na americký kontinent. V Česku se bernští salašničtí psi stali velmi oblíbeným rodinným psím plemenem a zůstávají jím dodnes.

Velikostí se bernský salašnický pes řadí mezi velká psí plemena, výška v kohoutku se pohybuje mezi 60 a 70 cm a váha zase mezi 40 a 55 kg (nižší hodnoty platí pro fenky, které jsou menšího vzrůstu). Délka života je u tohoto plemene bohužel poměrně nízká, průměrně se totiž dožívá 7 až 10-ti let. Bernští salašničtí psi mají mohutné svalnaté tělo, které je umocněno jeho delší mírně zvlněnou srstí s hustou podsadou a dlouhým huňatým ocasem.

Silná hlava odpovídá velikostí zbytku těla, na ní má vysoko usazené středně velké trojúhelníkové uši. Jeho přátelský dobrácký výraz zvýrazňují mandlově tvarované hnědé oči. Nejvíce vás asi zaujme jeho zbarvení srsti, které se skládá ze tří barev: převládající černé na většině těla, krásné bílé náprsenky doplněné hnědočervenou na okrajích.

Jak již bylo párkrát zmíněno, bernský salašnický pes má dobráckou přátelskou klidnou povahu, je neustále veselý a rád si hraje. Bude vaším nejvěrnějším společníkem a bude neochvějně milovat celou vaši rodinu, pro kterou udělá cokoliv. Zbožňuje pohyb a procházky v přírodě, na kterých vás bude velmi rád doprovázet. Díky své chytrosti a neagresivnosti je často používán na canisterapii. Jistě vás potěší vědět, že štěká poměrně málo a jen pokud k tomu má opravdu důvod.

Bernský salašnický pes s pozadím jezera.

Výchova a péče o bernského salašnického psa

Při výchově bernského salašnického psa je třeba myslet na to, že se sice jedná o chytré a rychle učenlivé plemeno, přesto jsou jejich zástupci citliví a na svého psa při výcviku spíše použijte trpělivost a pozitivní motivaci než zvýšený hlas. Také se připravte na to, že velká plemena dospívají mentálně později, takže se připravte na hravého a neposedného chlupatého obra.

Naopak se ale nemusíte bát, že by nevycházel s dalšími psy nebo domácími mazlíčky, jeho klidnou povahu nerozhodí opravdu nic a je vhodný i do rodin s malými dětmi. Jelikož se jedná o poměrně velkého psa s láskou k pohybu, hodí se nejlépe do rodinného domu s velkou zahradou, kde se může pohodlně vydovádět a mít dost prostoru. Je také velmi loajální a nehne se od vás na krok, proto je důležité, abyste mu věnovali velké množství času, jinak by se začal cítit osaměle.

Vzhledem k jeho husté srsti a velikosti špatně snáší vysoké letní teploty, neberte ho tedy v létě na procházky během dne, ideálně spíše po ránu, kdy je teplota trochu nižší. Naopak v zimě a ve sněhu je nezastavitelný a budete ho jen těžko hnát zpátky domů. Co se týče péče o jeho srst, je třeba ji pravidelně několikrát v týdnu vyčesávat, v době línání ideálně každý den. Z vašeho bernského salašnického psa bude padat poměrně velké množství chlupů kvůli jeho husté podsadě, tak je dobré s tím počítat při pořizování psa. Také nezapomeňte na pravidelné kontroly očí, uší, drápků a zubů.

Bohužel se na zdraví a dlouhověkosti tohoto plemene podepsala jeho popularita, která vedla k nekontrolovanému rozmnožování psů pochybnými chovateli s vidinou lehkého výdělku, výsledkem byly dědičné choroby a vady v charakteru tohoto nádherného plemene. V současnosti se opět klade důraz na kvalitní chov bernských salašnických psů, jejich délka života však nadále zůstává nízká. Navíc se potýkají s problémy s klouby jako dysplazie kyčlí a loktů a artritidou, častá jsou onemocnění ledvin nebo rakovina.

Naštěstí se dá mnoha zdravotním problémům předejít správným pohybem a kvalitní stravou v době růstu psa. Vzhledem k velikosti a aktivnímu životnímu stylu bernských salašnických psů počítejte s vyššími náklady na krmivo. Důležitý je vysoký podíl masa spolu s ovocem a zeleninou, a to formou suchého i mokrého krmiva. Alternativou může být tzv. barfování, kdy svému psovi dáváte syrové krmivo - tedy přímo maso, kosti a vnitřnosti. Každopádně svého psa krmte ideálně dvakrát denně kvalitní vyrovnanou stravou.

Zdroje:

https://www.rufruf.cz/blog/bernsky-salasnicky-pes

https://www.chlupaci.cz/magazin-psi-plemena/bernsky-salasnicky-pes/

https://www.zoohit.cz/magazin/psi/plemena-psu/bernsky-salasnicky-pes

https://www.caskrmeni.cz/bernsky-salasnicky-pes.html

Autor: Karolína Hušáková, Foto: Pixabay