Řasokoule cena

Slyšeli jste někdy o řasokouli a přemýšleli jste, co to je? Vyprávěli vám přátelé o svém novém kamarádovi a byli jste trochu zmatení, proč o rostlině mluví, jako by šlo o živou bytost? Pojďme si tedy říct, co to řasokoule je, a kolik by vás stála, pokud byste o ni měli také zájem.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/6/2022 2:00 AM

Co to vlastně je?

Řasokoule zelená je druh vlasovité zelené řasy, která slouží primárně jako dekorace do akvárek. Má kulatý tvar, může dosahovat až třiceti centimetrů a dožívá se až sta let. Většinou roste tak 0,5-1 cm za rok. Přirozeně se nachází v některých jezerech (a to spíše na mělčině) na severní polokouli, například ve Skotsku, v Japonsku nebo na Islandu. Řasokoule se dokonce rozmnožují, a to dělením, a mohou mít až deset přírůstků ročně.

Proč jsou tak populární?

Nejenže jejich oblíbenost stále roste a uslyšíte o nich čím dál tím víc, ale lidé mají dokonce tendenci se o řasokoulích vyjadřovat jako o domácích mazlíčcích. Tyto zelené rostlinky jsou považovány za ideální přírůstek do nového bytu. Dříve byste lidem dali pokojovou rostlinu, dnes to je řasokoule.

A jaká je tedy její výhoda oproti jiným mazlíčkům? Pokud nechcete přebírat zodpovědnost za zvíře a utrácet za něj spoustu peněz, řasokoule toho po vás moc chtít nebude. Živí se fotosyntézou, takže vás nebude nic stát, a přesto se s ní budete moci pomazlit. 

Kolik takový mazlíček stojí?

Řasokoule vás nepřijdou na hodně peněz. Samotná kulička vás bude stát od 30 do 150 Kč. Můžete si k tomu koupit designovou nádobu, nebo jiné ozdoby, kterými si nádobu můžete vydekorujete, a to může cenu poměrně navýšit (cena nádoby se pohybuje od 200 do 2 000 Kč). Záleží na vašich preferencích. Jak už je zmíněno, na údržbu, není třeba nic zvláštního, pouze voda, slunce (i když ne přímé paprsky) a vaše ruce ochotné řasokouli čas od času pomazlit.

zdroj: Shutterstock

Jak pečovat o řasokouli?

Potřebuje v první řadě studenou vodu, přeci jen jejím přirozeným prostředím jsou jezera. Ideální je tedy voda z přírodního jezera nebo potoku. Můžete však i převařit obyčejnou kohoutkovou vodu. Dále záleží na tom, kde si svou řasokouli chcete uchovávat. Můžete ji strčit do akvárka jako dekoraci, a v tom případě byste měli vyměňovat vodu tak jednou za čtrnáct dní. Pokud se však rozhodnete ji přechovávat v menší skleněné nádobě, musíte to dělat častěji. 

Důležité v obou případech je, aby na vašeho mazlíčka nešly sluneční paprsky, nebo abyste si ji nepostavili blízko topení. Řasokouli to může popálit, vlivem tepla může změnit barvu na hnědou.

Jakmile jí vytvoříte dobré prostředí, už zbývá jen jediné. Jako každý jiný mazlíček od vás bude vyžadovat mazlení, ale ne proto, že by potřebovala vidět projevy lásky, ale proto, že poválením v dlani pod proudem studené vody jí uchováte její kulatý tvar. Také jí tímto pomáháte vyplavovat nečistoty. V přírodě si toto zajišťují samy pomocí válení se po dně v proudech ledové jezerní vody.

Jak jsou na tom řasokoule v přírodě?

Nejde vyloženě o ohrožený druh, jelikož se vyskytují po celé severní polokouli. Ale přesto dochází k jejich vymizení z několika významných ploch. Například v Zellském jezeře v Rakousku, kde byly poprvé objeveny, se již nesmí sbírat. Ty řasokoule, které tam ještě zbyly, jsou chráněny. 

Také na jezeře Akan v Japonsku se ochraně řasokoulí věnuje značné úsilí. Věnují se převážně rozšiřování povědomí o potřebě ochraňovat je. 

Snad se tedy nevinný trend nezmění v další přírodní katastrofu. 

Další zajímavosti o řasokouli:

  • V létě můžete k řasokouli přidat na ochlazení i kostku ledu, nebo ji na chvíli strčit do ledničky. 
  • Třiceticentimetrové řasokoule se vyskytují pouze v přírodě, takže se nemusíte bát, že by vám v bytě dorostla do takových rozměrů. 
  • Před tím, než řasokouli vyměníte vodu, je dobré vodu nechat přes noc odstát v lednici. 
  • Řasokoule dokonce vydrží nějakou dobu bez vody, až čtrnáct dní. 
  • Čím je řasokoule starší, tím roste pomaleji. 
  • Pokud chcete řasokouli přidat do akvárka k rybičkám, musíte je vybírat pečlivě, aby řasokouli neožíraly. 
  • Řasokoule může někdy i plavat na hladině. V přírodě k tomu dochází proto, že se někdy z mělčiny dostanou rostlinky na větší hloubku, kde není žádné světlo. Díky nahromaděným plynům se tedy přesunou nahoru, kde se jim žije lépe.