Kolik stojí kůň v roce 2024

Pořídit si koně stojí nejen nemalé finanční úsilí, ale také čas, péči a pravidelný trénink. Ať už chcete koně pro občasnou projížďku nebo závody, jedná se o člena rodiny nejméně na 20 let. Kolik vás koupě koně bude stát a kde ho sehnat?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
30/7/2022 7:00 PM

Kolik stojí kůň a kde ho koupit?

Ať už jste pouhým obdivovatelem, milovníkem koní nebo aktivním jezdcem či jezdkyní, pokud vážně uvažujete o koupi koně, měli byste při rozhodování brát v potaz nejen cenu samotného zvířete, ale také pravidelné měsíční náklady na jeho ustájení, péči, výbavu a stravu, které se mohou vyšplhat až na 20 tisíc Kč měsíčně. Na některých položkách můžete něco ušetřit, na jiných byste se o to ani pokoušet neměli.

Cena za samotného koně se bude lišit ve stáří a míře tréninku koně - levnější jsou hříbata a mladí koně, kteří však nemají dostatečný výcvik, abyste s nimi mohli ihned začít jezdit. Budete tak muset investovat dodatečné peníze do jejich tréninku a ten vás někdy může vyjít dráž než pořízení již dospělého trénovaného koně. Naopak staršího koně opět pořídíte levněji, počítejte ale s nákladnější veterinární péči spojenou s horším zdravím.

Průměrná cena za dospělého cvičeného koně se pohybuje mezi 20 až 90 tisíci Kč v závislosti na plemeni a rodokmenu koně. Staršího koně, hříbě nebo mladého koně pořídíte levněji, mezi 10 až 30 tisíci Kč. Můžete však koupit i šlechtěného koně, jehož cena se lehce vyšplhá až na půl milionu korun.

K této ceně je třeba přičíst jednorázové náklady na výbavu jako kvalitní sedlo (10 000 Kč až 50 000 Kč), podsedlová dečka (1 500 Kč až 4 000 Kč), podbřišník (1 500 Kč až 8 000 Kč), třmeny (500 Kč až 7 000 Kč), ohlávka s uzdečkou, udidly a vodítkem (2 500 Kč až 5 000 Kč), deky (1 000 Kč až 20 000 Kč) nebo síťovaná deka proti hmyzu (500 Kč až 3 000 Kč). Celková cena za výbavu pro koně se může lehce vyšplhat na 100 tisíc Kč. Jako jezdec budete potřebovat základní výbavu také vy, průměrná cena za všechny položky se pohybuje kolem 15 tisíc Kč.

Další náklady jako ustájení koně stojí mezi 2 000 Kč až 15 000 Kč měsíčně v závislosti na typu ustájení a rozsahu služeb, které daná jízdárna nabízí. Pravidelné kování kopyt kovářem vyjde na 200 Kč až 1 500 Kč, návštěva veterináře stojí do 1 000 Kč, za seno a jadrné krmivo zaplatíte zhruba 1 500 Kč měsíčně a další přípravky a doplňky stravy na několik stovek ročně.

A kde se po koupi koně poohlédnout? Nejjednodušší možností jsou webové stránky zaměřené na prodej koní jako například Equimarket.cz nebo profesionální stáje, které pravidelně aktualizují svou nabídku koní na prodej na svých stránkách. Následně si koně jeďte prohlédnout a vyzkoušet si jízdu na něm, v případě prodejní stáje máte zpravidla široký výběr a můžete se projet na vícero koní. Ještě lepší variantou však je nechat si poradit od svého trenéra nebo někoho, kdo má na vybrané stáje kontakty a hlavně vám poradí, který kůň je ten nejvhodnější pro vás.

Při samotné koupi si nechte ukázat tzv. modrý průkaz koně, který obsahuje všechny informace o něm: číslo čipu, jméno, datum narození, původ, očkování, odběry krve, odčervení a další zdravotní údaje, informace o majiteli. Ideálně byste měli vybraného koně před podepsáním kupní smlouvy nechat vyšetřit veterinářem, který by mohl odhalit další případné zdravotní problémy.

Plemena koní u nás

Koně byly v minulosti používány pro tahání těžkých nákladů, na daleké přesuny nebo v bitvách. Dalším z jeho hlavních využití je sport, přesněji závody, které jsou oblíbené a rozšířené dodnes. Pokud si plánujete pořídit koně a nejste vyloženě profesionální jezdec, který pravidelně závodí, nejspíše koně použijete na občasnou projížďku a lehký trénink, při kterém si odpočinete.

U nás narazíte nejčastěji na plemena koní jako český nebo moravský teplokrevník, anglický plnokrevník, starokladrubský kůň, slovenský teplokrevník, kůň kinský, norik, českomoravský belgický kůň, hucul a další. V poslední době dochází také ke křížení plemen a vznikají unikátní kombinace vlastností vybraných koňských plemen.

Koně dosahují kohoutkové výšky mezi 1,4 m a 1,7 m v závislosti na plemeni a pohlaví, klisny/kobyly jsou zpravidla menší. Jejich váha se odvíjí od využití daného plemene, takový jezdecký kůň nejčastěji váží od 300 do 700 kg, naopak tažný kůňod 700 kg do 1 tuny. Koně žijí poměrně dlouho, v průměru 20 až 35 let, vyjímečně až 40 let, s čímž byste také měli počítat při jejich koupi.

Koňská srst má krycí a podsadové chlupy, které díky své duté struktuře slouží k tepelné izolaci především v zimě. Krycí chlupy představují samotnou zbarvenou srst koně, se snižující se teplotou se zahušťují a narůstají na délce. Na jaře je třeba počítat s línáním srsti, kdy se obměňuje podsada i krycí chlupy koně. Dalším typem chlupů jsou ty tvořící hřívu, ohon a rousy, mají hrubší strukturu a dorůstají do délky až 2 m. 

Samotné zbarvení koně je kombinací barvy kůže a barvy srsti. Mezi základní zbarvení koní patří albín (bílá, krémová barva, kůže růžová), bělouš (vybělující - hnědá nebo černá srst při narození, postupně se věkem mění na bílou; nevybělující - bílá srst smíšená s další barvou), žluťák (žlutá, krémová barva, kůže světle šedá nebo růžová), plavák (žlutošedá barva, černá hříva, rousy a ohon, kůže černá), ryzák (žlutá až tmavě ryzá barva, zbarvení hřívy a ohonu podle zbytku srsti, tmavá barva kůže), hnědák (světle hnědá až černá barva, hříva a ohon vždy černé, kůže tmavá) a vraník (černá barva, kůže tmavá).

Povahově se koně liší jak na základě plemene, tak rodokmenu a podmínkách, ve kterých jsou vychováváni a trénováni. Obecně se dá říci, že koně jsou velmi inteligentní zvířata, s jezdcem si dokáží vybudovat silné pouto a mohou být jak klidní, vyrovnaní a společenští, tak lekaví, samotářští, vyjímečně i agresivní. Proto je tolik důležitý jejich trénink a pravidelná péče, aby se předešlo vytvoření si zlozvyků u koně.

Ustájení koně

Kůň je mohutné zvíře, které vyžaduje hodně prostoru a každodenní péče. K ustájení koně máte několik možností. Tou nejlevnější je ustájení u vašeho domu, tedy investování do výstavby stáje pro koně. Díky tomu si s koněm vytvoříte důvěryhodnější vztah, protože s ním budete trávit hodně času a pečovat o něj vy sami. Na druhou stranu jste za něj zodpovědní a musíte dbát o jeho zdraví jak fyzické, tak psychické, udržovat ho v čistotě a pravidelně s ním trénovat.

Druhou možností je ustájení koně v profesionální stáji či jízdárně. Můžete si vybrat mezi pastevním ustájením, kdy je kůň volně na pastvě s dalšími koni, což je praktické v případě, že máte mladého koně - naučí se správnému chování od dospělých koní; nebo ustájením v boxu v kryté hale. Součástí je obvykle i jízdárna, čím kvalitnější a vybavenější stáje a širší nabídka služeb, tím více si připlatíte. O každodenní péči a trénink koně se postará personál a přebírá tak za něj částečně odpovědnost. Nevýhodou je, že si s koněm nevybudujete tak hluboký vztah vzhledem k tomu, že na něm jezdí i jiní lidé a netrávíte s ním čas každý den.

Vybavení pro koně

Při koupi koně musíte vzít v potaz také náklady na jeho vybavení. Tou nejzákladnější výbavou koně je kvalitní sedlo, které vašemu koni musí perfektně padnout a být pro něj pohodlné. Nejlepší variantou je sedlo na míru i s profesionálním napasováním, nesprávně vybrané sedlo může totiž koni způsobit závažné zdravotní problémy se zády a léčba vás může nakonec vyjít víc než nákup kvalitního sedla.

Pod sedlo patří podsedlová dečka, která slouží k ochraně sedla od koňského potu a lepšímu rozložení vaší váhy jakožto jezdce na hřbetě koně, nejčastějším materiálem je plsť nebo fleece. Součástí sedla je také podbřišník, který drží sedlo na koni pevně na místě, a třmeny, které jsou připojené popruhy k sedlu a dodávají vám lepší stabilitu v sedle.

Na hlavu koně patří ohlávka s uzdečkou, udidly a vodítkem, abyste ze sedla mohli s koněm komunikovat a dávat mu povely. Stejně jako u sedla, také u ohlávky je nejdůležitější správná velikost a bezpečnost, měla by být tedy lehká a pohodlná, koně nikde netlačit, ale zároveň dostatečně pevná. 

Neměli byste zapomenout ani na deky pro různé využití: stájové deky z fleecu, aby kůň neprochladl, když je zpocený po vyjížďce; termodeky na zimu, které koně udrží v teple; výběhové deky, které jsou nepromokavé a chrání koně venku. Také síťovaná deka proti hmyzu je praktickým doplňkem pro koně, především pokud se volně pase venku.

K jízdě na koni budete potřebovat výbavu i vy jako jezdec/jezdkyně. Rozhodně byste neměli otálet s pořízením jezdecké helmy, bezpečnostní vestou neboli páteřákem, vysokými jezdeckými botami, jezdeckými kalhotami a rukavicemi, případně také přihodit chrániče na nohy.

Péče o koně

Kromě každodenní péče o koňskou srst pomocí kartáčů a hřebenů je nutné se starat také o kopyta, a to pomocí kopytních háčků. Důležité je také pravidelné kování profesionálním kovářem každých 6-8 týdnů, výsledná cena záleží na stavu kopyt a zda váš kůň chodí s podkovami nebo naboso.

Pravidelné kontroly u veterináře, který zkontroluje zdraví vašeho koně, zda jsou všechna jeho očkování aktuální a není nutné ho odčervenit. Čas od času je také třeba zkontrolovat zuby a stav dutiny ústní koně. Tato pravidelná veterinářská péče se rozhodně vyplatí, dokáže totiž včas odhalit případné závažnější zdravotní problémy, jejichž následná léčba by vás mohla na veterinární klinice stát i stovky tisíc korun.

Další dodatečná péče může obsahovat také zdravotní příkrmy, kosmetické přípravky pro péči o srst a hřívu, regenerační gely a masti, repelenty proti hmyzu, vitamíny, kloubní výživu, přípravky pro péči o kopyta, a další doplňky.