Kanadský retrívr - cena v roce 2024

Neposedný, chytrý, pozorný a přátelský společník s nadšením do každé hry a aktivity, to je kanadský retrívr. Svým rezavým zbarvením s bílými znaky vás hned zaujme a svou milující hravou povahou hned získá i vaše srdce. Kolik kanadský retrívr stojí a kde si ho můžete pořídit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
30/8/2023 12:35 PM

Za kolik koupíte kanadského retrívra a kde? 

Kanadský retrívr je menším plemenem tolik oblíbených retrívrů, které má poměrně dlouho historii. I proto byste si kanadského retrívra měli vždy kupovat s průkazem původu, abyste měli jistotu, odkud váš budoucí chlupatý společník pochází a jaké má předky. Za čistokrevné štěně dáte v průměru mezi 10 a 30 tisíci Kč, počítejte s vyšší cenou v závislosti na čistokrevnosti, pohlaví nebo zbarvení.

U nás v Česku není problém najít chovatelské stanice a ověřené chovatele, kteří se chovem kanadských retrívrů zabývají a pravidelně nabízejí štěňata k prodeji. Nejlépe uděláte, když jich objedete pár ve vašem nejbližším okolí a při výběru štěněte si dáte načas, poznáte jeho rodiče a dozvíte se všechny informace o jeho povaze a zdraví. Případně se můžete podívat i do útulků pro psy, kde se mohou čas od času i kanadští retrívři vyskytnout.

Kanadský retrívr

Oficiálním jménem Nova Scotia duck tolling retrívr, nebo-li novoskotský retrívr, kanadský retrívr či toller, je psí plemeno středně velkého loveckého psa, kterého již v 17. století začali vyšlechťovat pro lov kachen právě v kanadské provincii Nové Skotsko. Mezi jeho předky patří pravděpodobně irský setr, šeltie, labradorský retrívr nebo anglický kokršpaněl.

Do Evropy se kanadští retrívři dostali až ke konci 19. století a získali na oblibě především v severských zemích jako Švédsko nebo Dánsko. Teprve v 50. letech minulého století došlo k oficiálnímu uznání plemene kanadským chovatelským klubem a později i Mezinárodní kynologickou federací FCI. Do České republiky se kanadský retrívr rozšířil až v 90. letech a doteď zůstává spíše neokoukaným plemenem.

Kanadský retrívr je nejmenší z retrívrů, jedná se o středně velkou psí rasu, která v kohoutku dosahuje mezi 45 a 50 cm a váží mezi 17 a 23 kg v závislosti na pohlaví (fenky jsou o něco menší a lehčí). Dožívá se poměrně vysokého věku, a to mezi 10 a 14-ti lety života. Silnou atletickou stavbu těla doplňuje klínovitá hlava s mandlově tvarovanýma očima, trojúhelníkovité uši jsou vysoko posazené a svěšené. Na tlapkách má mezi prsty plovací blány, které mu usnadňují plavání.

Ocas je dlouhý a pokrytý středně dlouhou vodu odpuzující srstí, stejně jako zbytek těla. Srst se skládá z husté jemné podsady a delší měkké srsti, což umožňuje jak zmíněné odpuzování vody, tak ochranu proti chladu. Co se týče zbarvení, nejčastěji mají kanadští retrívři sytě oranžové, rezavé až červené zbarvení, které je doplněno bílými znaky různě po těle (na tlapkách, na hlavě nebo na hrudi, na ocase). Také je zajímavé, že mají dvě varianty pigmentu, který způsobuje buď zbarvení nosu do světle růžova nebo do černa.

Přátelský a jemný výraz je přesným odrazem jeho povahy a osobnosti, která je mírumilovná, loajální, veselá a hravá. Kanadský retrívr miluje svou rodinu a rád to všem jejím členům dává najevo. Je velmi aktivní, chytrý, rychle se učí a snadno se trénuje. Jako ostatní retrívři zbožňuje vodu a aportování, zároveň není agresivní, dokáže však hlídat a odradit nevítané hosty hlasitým štěkotem.

Výchova a péče o kanadského retrívra

Kanadští retrívři jsou díky své hravé a inteligentní povaze nenároční na výcvik, jsou nadšení z každého nového úkolu nebo povelu, který se naučí. Pokud možno kanadského retrívra zapojujte do co nejvíc sportovních a hravých aktivit, chybou by totiž byl nedostatek pohybu a podnětů. Buďte trpěliví a tolerujte jeho občasné nálady, tvrdohlavost a trucování. 

Jak již bylo řečeno, jedná se o velmi aktivní plemeno psa s velkým množstvím energie, je tedy ideálním společníkem pro aktivně založeného nebo sportovního člověka. Miluje svou rodinu a je vhodný k dětem, se kterými si rád hraje, zvládne i jiné domácí mazlíčky díky své nekonfliktnosti. Pokud s ním neplánujete trávit velké množství času, je třeba ho od malička cvičit na samostatný pobyt doma. Nejvíce mu bude vyhovovat velká zahrada, kde se může dostatečně vyřádit.

Přestože je jeho srst střední délky, je velmi odolná a nenáročná na péči, stačí ji pouze párkrát za týden vykartáčovat, abyste ji zbavili nečistot. Je důležité vašeho kanadského retrívra příliš často nekoupat, aby si srst uchovala vlastnost odpuzovat vodu, v zásadě stačí koupel jednou začas, když pejsek začne nevábně vonět. Nezapomeňte také na pravidelnou péči o dentální hygienu, oči a uši a na stříhání drápků.

Jako plemeno se kanadský retrívr dožívá velmi vysokého věku a jedná se o zdravou a odolnou psí rasu, která zůstává aktivní i ve stáří. Přesto se nelze vyhnout běžným psím nemocem jako například dysplazie loketních a kyčelních kloubů, oční choroby (lze odhalit pomocí genetických testů), hluchota nebo SRMA (meningitická artritida).

Co se týče krmiva, počítejte předem s vyššími výdaji vzhledem k velmi aktivnímu životnímu stylu kanadského retrívra. Rozhodně je důležitý vysoký podíl masa a méně obilovin v jeho stravě, ať už se jedná o granule nebo mokré krmivo. Toto psí plemeno stačí krmit dvakrát denně kvalitním krmivem.

Zdroje:

https://www.chlupaci.cz/magazin-psi-plemena/kanadsky-retrivr/

https://hobbio.cz/kanadsky-retrivr/

https://www.zoohit.cz/magazin/psi/plemena-psu/kanadsky-retrivr

Autor: Karolína Hušáková, Foto: Pixabay