Papoušek Ara - cena v roce 2024

Papoušek ara je jedním z nejznámějších papoušků na světě, kterého si každý hned všimne díky jeho nádherně živě zbarvenému peří a mohutnému zobáku. Je to také poměrně oblíbený, avšak náročný domácí mazlíček, který potřebuje hodně pozornosti, péče a prostoru na létání. Kolik takový papoušek ara a kde se po něm můžete poohlédnout?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Kolik papoušek ara stojí a kde ho koupíte? 

Nádherně barevný a inteligentní papoušek ara se může zdát jako ideální domácí mazlíček, ale opak je pravdou, jelikož má poměrně velké množství nároků na svého chovatele. Proto byste si koupi papouška ara měli řádně rozmyslet, zároveň to není nejlevnější záležitost. Cena za jedince se nejčastěji pohybuje od 15 do 60 tisíc Kč v závislosti na původu, stáří, barevné mutaci, plus připočtěte další podstatné náklady na péči a vybavení.

Pokud se pro pořízení papouška ara přeci jen rozhodnete, obraťte se na renomovaného chovatele papoušků a dalšího ptactva ve vašem okolí nebo navštivte specializované ptačí burzy. Chovatel vám vždy kromě prodeje samotného papouška také poskytne všechny důležité informace o původu a správné péči včetně povinnosti registrace chovu papoušků na příslušném krajském úřadě a dalších případných administrativních náležitostech. Koupi papouška ara berte vážně a vždy si nejdříve ověřte jeho původ a zdravotní stav a chování.

Papoušek ara se zelenou hlavou

Základní informace o papouškovi ara

Papoušek ara je původem z tropických deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky, kde se různé druhy (celkem existuje 15) tohoto papouška vyskytují kolem řek a v otevřených lesích. Najdete je ale také v bažinách, kopcích nebo savanách se stromy. Naneštěstí jsou oblíbení nejen jako domácí mazlíčci, ale také jako kořist pytláků, i z toho důvodu je v současnosti mezinárodní obchod s téměř všemi druhy papoušků zakázán. 

Tento známý druh papouška dorůstá do velikosti mezi 50 a 100 cm a váží kolem 1 kg, což mu ještě dodává na majestátnosti. V průměru se ara dožívají mezi 40 a 50 lety, není však výjimkou ani věk kolem 70-ti nebo 90-ti let. Proto je papoušek ara opravdovým závazkem na celý život a jeho koupi byste neměli brát na lehkou váhu. 

Přestože existuje vícero druhů papouška ara, všichni mají společné základní rysy - výraznou bílo-černou obličejovou masku s minimem peří, silný zobák s typickým zakřivením, tmavě šedé nohy a dlouhý postupně opeřený ocas. Všechny druhy ara jsou velmi barevně rozmanité a můžeme říct, že hrají všemi barvami, které se u každého druhu mírně liší, stejně jako velikost.

Povaha papoušků ara je odrazem jejich vzhledu - živá, společenská, inteligentní, zvídavá a mazlivá. Nepamatují si sice tolik slov a zvuků jako jiné druhy papoušků, přesto vás může překvapit naučeným slovem nebo frází. Pokud jste trpěliví a trávíte se svým arou dostatek času, lehce si ho ochočíte a zkrotíte a můžete se s ním snadno mazlit a drbat ho na peří na hlavě. Také velmi dobře vychází s dalšími papoušky a ptáky, nemusíte se tedy bát je pořídit k již chovaným papouškům. 

Chov papouška ara

Vzhledem k velikosti papouška ara, jehož rozpětí křídel může být až 1 metr, je velká klec nutností, spíše se doporučuje přímo vnitřní nebo venkovní voliéra s pevnými tyčemi (vzhledem k jeho silnému zobáku) ze všech stran. Ara jsou tropičtí ptáci, myslete tedy na vyhřívaný přístřešek v případě venkovní voliéry, teplota by neměla klesnout pod 12 stupňů Celsia a vlhkost vzduchu pod 60 %. Dostatek přirozeného denního světla je také důležitý pro tyto papoušky, můžete ho kompenzovat UV světly.

Tím vybavení pro aru nekončí, v kleci/voliéře nesmí chybět silné větve bez kůry na lezení a obrušování drápů, menší větve na okusování a také bidýlka a různé hračky jako žebříky a houpačky. Samozřejmostí je pítko s vodou a miska na krmivo, stejně tak podestýlka na dno - kukuřičná, z dřevěných peletek nebo ve formě písku pro ptáky.

A čím byste svého papouška aru měli krmit? Správná strava je velmi důležitá, jejím základem by měla být směs obilí určena pro velké papoušky, kterou snadno seženete ve zverimexech nebo si ji můžete doma sami namíchat. Dále by měla být součástí jídelníčku vašeho ary čerstvá zelenina a ovoce, různé klíčky semen a zrnin, ořechy, zelené listy a lupení jako ptačinec, jitrocel nebo pampeliška.

Autor: Karolína, Zdroj: PetCentrum, Foto: Unsplash.com