O více než 30 % nižší cena mýtného. Chorvatsko levněji, víme jak na to

Mýtné na chorvatských dálnicích je poměrně nákladnou položkou, zejména v případě, že cestuje do oblíbených destinací jako Makarská riviéra nebo dále na jih Chorvatska. Víme, kolik je cena mýtného i jak na mýtném ušetřit.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
12/2/2024 8:01 AM

Kdo platí za chorvatské dálnice

Za dálnice platí jejich uživatel, pokud má jednu z níže uvedených kategorií vozidel. Kdo by se chtěl vyhnout dálničním poplatkům, může jet mimo dálnici a zavzpomínat na cestu podél pobřeží, kterou absolvovali naši rodiče či prarodiče. Cesta je to sice krásná, ale o co je křivolaká a plná výmolů, o to je delší a pomalejší. Určitě se nevyplatí šetřit cca 6 až 7 EUR za 100 km v místech, kde vám naroste spotřeba paliva a potrápíte nervový systém.

Povinné dálniční poplatky:

  • Motocykly, tříkolky, čtyřkolky – kategorie IA
  • Osobní vozy, dodávky (dvě nápravy do 3,5 t a do 1,9 m) – kategorie 1
  • Nad 2 nápravy, nad 1,9 m a do 3,5 t nebo pokud mají přívěs – kategorie 2
  • Nad 3,5 t do 3 náprav – kategorie 3
  • Nad 3,5 t se 4 a více nápravami – kategorie 4

Jak se platí chorvatské dálnice

Jakmile přijedete k chorvatské dálnici, bude vás čekat závora a prosklená budka, kde vám osoba vystaví štítek, podobně jako když vjíždíte na parkoviště. U některých mýtných bran si štítek vytisknete sami, z okénka se natáhnete ke tlačítku u automatu. Systém měl být rychlejší, ale jakmile se v sezóně začaly tvořit u těchto automatů kolony, postavili Chorvaté do rozpáleného slunce obslužné pracovníky. Ti tisknou z automatu jeden lístek za druhým a pouze jej podávají do okýnek autům. Tím jste získali potvrzení o startu vaší cesty.

Po chorvatské dálnici ujedete třeba stovky kilometrů a teprve poté potkáte výjezdní mýtnou bránu. To může být u sjezdu z dálnice, v místě, kde křižují dálnice nebo tam, kde končí jeden placený úsek a začíná jiný. Odevzdáváte štítek od vstupní mýtné brány a je vám vypočten počet kilometrů, které jste na placeném úseku strávili. Uhradíte poplatek a pokračujete po neplaceném úseku nebo si tisknete štítek nový a cestujete dále.

Úhrada chorvatského mýtného

Při příjezdu k mýtným branám jsou viditelně označeny brány, které přijímají hotovost a které přijímají platbu platební kartou. Vzhledem k nutnosti rychlého odbavení je mnohem praktičtější, pokud budete průjezd platit platební kartou. Jestliže máte kartu s výhodným směnným kurzem, můžete při placení ušetřit. Kartou zaplatíte u každého výjezdu. Jsou totiž výjezdy, u který nepřijímají hotovost.

Poslední typ mýtných bran je označený ENC nápisem. Tam míří všechny linkové autobusy, místní a pravidelní dovolenkáři na Jadranu. Bránou pouze projedou a palubní ENC se postará o vše namísto nich.

Kolik stojí mýtné v Chorvatsku

Ceny mýtného jsou v Chorvatsku jednotlivě rozepsány pro určené úseky. Předem si můžete spočítat trasu podle destinace. Obecně platí, že za 100 km dálnice uhradíte asi 6 až 7 EUR. Na webech jsou dostupné i nejrůznější kalkulačky kam zadáte úsek cesty a dozvíte se cenu mýtného.

Platit budete i za průjezd některými tunely a přejezd některých mostů na ostrovy. U ostrovů se občas vybírá jen mýtné v jenom směru.

U krátkých úseků se můžete setkat s takzvaným otevřeným způsobem hrazení úseků. U mýtné brány zaplatíte rovnou a nemusíte uchovávat štítek pro výjezd.

 

Cena mýtného. Chorvatsko autem

  • Start Záhřeb
  • Cíl Zadar (317 km)
  • Cena: 51,2 EUR

 

  • Start Záhřeb
  • Cíl Šibenik (382 km)
  • Cena: 57,7 EUR

 

  • Start Záhřeb
  • Cíl Pula (313 km)
  • Cena: 32,1 EUR

 

Každý úsek dálnice je jinak zpoplatněn. Ujet 300 km ze Záhřebu na Pulu znamená 32 EUR a 300 km ze Záhřebu do Zadaru už znamená 51,2EUR. Proto se nespoléhejte na orientační cenu za počet ujetých kilometrů a zadejte do kalkulaček vaši trasu. Přesně si spočítáte náklady cesty.  

Co je to ENC mýtný box

ENC je malá přenosná krabička umístěná na palubní desku. Funguje na principu nahrání kreditu, který si před cestou do platební brány vložíte. Během cesty komunikuje zařízení s mýtnými branami a automaticky se vám strhává poplatek za mýto. Box je pouze umístěný za čelním sklem, dodržujete odstup od ostatních vozidel a mýtnými branami projíždíte plynule bez nutnosti fyzického placení. Úhrada za úsek se strhne automaticky.

Co se platí přes ENC

Přes ENC můžete zaplatit mýtné na chorvatských dálnicích, a to ve všech placených úsecích u daného provozovatele. Z kreditu se automaticky strhne také platba za přejezdy mostů, které vedou k ostrovům a jsou zpoplatněné buď v jednom nebo v obou směrech. ENC uhradí i platbu za tunely. Cesta do Chorvatska bude plynulá a rychlá.

Pozor jen na to, že chorvatské dálnice mají mýto od 3 různých provozovatelů. Nejpraktičtější je ENC od HAC, vyplatí se při cestách do střední a jižní části Chorvatska. ENC od HAC (HrvatskeAutoCeste) funguje na HAC dálnicích a po registraci na Bina-Istra. Nefunguje u třetího provozovatele.

 

!      ENC od HAC lze dobíjet přes internet, na mýtnicích a kontaktních místech.

!      Nelze použít pro úsek Macelj-Zagreb. Zaplatíte kartou nebo hotově.

!      Lze použít na Istrii a dálnici Bina-Istra –nutná oddělená registrace a aktivace, průjezd beze slev.

Rychlejší cesta autem do Chorvatska

Díky ENC systému projíždíte chorvatskými dálnicemi v určených pruzích. Tyto pruhy jsou volnější a riziko kolon je v nich minimální, a to i v případě, že jedete v intervalu sobota-sobota.

Komu se vyplatí ENC mýtný box

Pokud jedete do Chorvatska jednou a dalších 5 let strávíte dovolenou v jiných destinacích nebo budete cestovat letecky, mýtný box není pro vás. Zároveň se nevyplatí těm, kteří míří na sever Chorvatska. Největší výhody přináší cestovatelům, kteří se do Chorvatska vypravují každoročně a kteří cestují do střední nebo jižní části Chorvatska. Čím více kilometrů s ENC ujedete po dálnici, tím vyšší úspora a umoření nákladů na pořízení.

!      V Chorvatsku provozují mýtné 3 společnosti. Pro jednu z nich vám ENC bude fungovat okamžitě. Pro druhou vám bude fungovat až po složité registraci a zprovoznění. Pro třetí vám nebude fungovat vůbec.

Mýtný box ENC

Zařízení se umisťuje u zpětného zrcátka, aby jej snímač mýtné brány dobře přečetl.

Chorvatské dálnice provozují hned 3 společnosti a bohužel nemají propojený systém výběru pomocí ENC mýtného. Mýtný box uplatníte pouze u dvou sítí dálnic.

Nevýhodou je, že zařízení si můžete zakoupit pouze osobně na kontaktních místech v Chorvatsku. Jejich síť je široká a otevřeno je i v sobotu dopoledne. Vyplníte formulář, uzavřete smlouvu a uhradíte poplatek. Za box zaplatíte přibližně 60 EUR a v boxu už budete mít nabitý kredit na průjezd Chorvatskem. Samotné zařízení stojí asi 15 EUR.

Na zařízení pak dobíjíte kredit ve výši minimálně 20 EUR a systém vám dobitou částku navýší o 21,74 %. Tím získáváte slevu na chorvatské dálnice. Kredit se následně dobíjí online nebo přes nákup SMS poukázky. Kredit lze uhradit i bankovním převodem.

Dobitý kredit na ENC zařízení budete mít napořád a můžete jej využít při dalších cestách.

Vzhledem k tomu, že nutné fyzické zakoupení zařízení, podepsání smlouvy, čekání na aktivaci, žádost o přístup do administrace, obdržení hesla a přístupu, nějakou dobu trvá a je administrativně náročné, vyplatí se ENC opravdu jen těm, pro které je Chorvatsko zemí zaslíbenou.

TIP: přečtěte si informace o dalších cenách v Chorvatsku.

Zakoupení ENC v ČR

Je řada eshopů, které vám ENC prodají a pomohou vám s registrací. Počítejte ovšem s poplatkem. Zařízení vyjde mnohem dráž, než kdybyste si jej koupili v Chorvatsku. I tady platí, že ENC se váže pouze k typu vozidla. Není v něm uložena ani SPZ ani jméno držitele. Jeden box může sloužit několika uživatelům během roku.

Dokonce si zařízení můžete v ČR zapůjčit. Ale vzhledem k tomu, že celé zařízení vychází v Chorvatsku asi na 15 EUR je denní poplatek za zapůjčení v ČR naprosto přemrštěný.

Sleva s ENC

ENC má k dispozici několik tarifů a slev, které můžete využít. S nejvyšší slevou ušetříte 33,48 %, tato sleva se týká ale pouze mimosezonního období. To si mohou užít ti, kteří vyrážejí do Chorvatska například v brzkých jarních týdnech na kola nebo za prohlídkou pamětihodností. Proto turisté nejčastěji využívají slevu 21,74 % připsanou jako kredit navíc k dobité částce.

Nejlevnější a nejjednodušší je zakoupení boxu od někoho, kdo už jej nevyužije nebo jej sdílet s partou přátel a poklepat po ramenou prvního, který ENC získal pro společný zájem.

 

Autor: Vladimír Daněk, Foto: unsplash.com,

Zdroje:

https://www.hac.hr/en/interactive-map

https://autotrip.cz/dalnicni-poplatky-chorvatsko/

https://www.mesec.cz/clanky/autem-do-chorvatska-jak-na-myto-a-dalnicni-poplatky-navod-jak-ziskat-enc-a-slevy/