Cesta do Chorvatska autem. Cena letos zůstává stabilní

Dovolená u moře se blíží, mnozí využívají výhodných nákupů pobytů ve slevě a prohlížejí katalogy cestovních kanceláří. Chorvatsko patří mezi top destinace co se oblíbenosti našince týká, je příjemně blízko a cesta se dá zvládnout autem. Na kolik cesta autem do Chorvatska vyjde? Co vše je třeba započítat a na co nezapomenout? Odpovíme vám.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
6/2/2024 8:09 AM

S eurem autem

Na cestu do Chorvatska si připravte občanské průkazy (nebo pasy) a nezapomeňte vyřídit doklady ani dětem. Pozor na to, že zhotovení občanky nebo pasu se těsně před cestou značně prodraží. Doklady musíte mít i pro domácí mazlíčky. Řidičům stačí český řidičský průkaz a všichni by měli mít Evropský průkaz pojištění.

V případě, že cestuje autem, zkontrolujte platnost STK, u auta půjčeného je vhodné mít doklad o zapůjčení nebo souhlas majitele. Určitě zkontrolujte nejen to, zda máte platné povinné ručení, ale i to, jaké služby v zahraničí vám poskytne asistenční služba. Nic nezamává s dovolenkovou náladou tolik, jako odstavené auto na rozpálené dálnici, žena v slzách a děti na sluníčku.

Je dobré vědět, zda vám asistenční služba pouze zajistí odtah do servisu nebo máte nárok i na náhradní vozidlo, ubytování atd. Rozsah asistence se u různých pojišťoven liší, určitě zapřemýšlejte o pojištění pro vozidlo na cesty do zahraničí.

Hraniční kontroly

Na hranicích Chorvatska už vás nečekají hraniční kontroly, přesto se v místech přejezdů stále tvoří kolony. Kolony vznikají i u příjezdu k mýtným branám. Stále platí doporučení, že nejhorším intervalem pro dovolenou v Chorvatsku vlastním autem je sobota-sobota.

Pokud cestujete až na jih Chorvatska nebo ze severnějších míst republiky je dobrým tipem prodloužit dovolenou a zůstat v tranzitním ubytování. Nabízí se skvělé termální koupaliště v Maďarsku či Slovinsku, učarováni budete i z prohlídky Postojne jamy, procházky po Záhřebu nebo Plitvických jezer. Pro děti i řidiče je rozdělená cesta mnohem příjemnější a bezpečnější.

Do Chorvatska rychleji

Volnější cesty bývají v mimosezónních termínech, například do konce června a od začátku září. Taky je vhodné sledovat termín prázdnin v Německu, neshoduje s naším termínem velkých prázdnin. Mimosezonní termíny mají výhodu nižších cen za ubytování a menší obsazenosti pláží. Přitom teploty vzduchu i moře jsou v Chorvatsku stále příznivé.

Rychlejší (a levnější) průjezd Chorvatskem vám zajistíelektronická platba mýtného.

Nejčastější trasy do Chorvatska

Z Česka se nejvíce řidičů vydává do Chorvatska přes Rakousko a Slovinsko nebo přes Slovensko a Maďarsko.

Druhá zmíněná trasa je výhodná pro cesty z Moravy, ale i pro ty, kteří se chtějí vyhnout kolonám v tunelech. Zároveň na ní odpadá přemrštěný poplatek za pár kilometrů Slovinské dálnice.

První trasa je rychlejší, pokud vyrazíte z většiny českých měst a pokud budete mít štěstí na naší D1, která bude patřit zcela jistě mezi nejhorší úseky cesty.

Alternativní trasy

  • Praha, České Budějovice, Linz, Wels, Maribor, Záhřeb, Split.
  • Praha, České Budějovice, Salzburg, Villach, Ljubljana, Pula.

TIP: přečtěte si informace o dalších cenách v Chorvatsku.

Ceny benzínu cestou

U cen benzínu (a obecně pohonných hmot) se předpokládá, že před sezonou mírně vzrostou, přesto obecně platí, že benzín je nejdražší v Rakousku. Nejlevněji natankujete v Chorvatsku a Slovinsku. Oblíbené bylo i tankovat v Maďarsku, stát však přišel s dotováním pohonných hmot pouze pro místní a turistům se tankování prodražilo. Sice tato libůstka platila jen po krátkou dobu, ale vyplatí se před cestou maďarské ceny benzínu zkontrolovat.  

Kde a jak nakoupit dálniční známky

K průjezdu Rakouskem budete potřebovat dálniční známku, můžete si zakoupit desetidenní nebo dvouměsíční. Nejpohodlnější je zakoupit rakouskou dálniční známku online. Desetidenní známka stojí 11,50 EUR, dvouměsíční vychází na 28,90 EUR. Platí se průjezd některými tunely, počítejte s poplatkem od 7 do 14 EUR podle tunelu.

Rovněž slovinskou dálniční známku koupíte elektronicky. Nasedm dní, po které se ovšem nestihnete vrátit, stojí 16 EUR. Musíte si tedyzakoupit dálniční známku na 1 měsíc za 32 EUR. Vzhledem k tomu, kolik kmujedete po slovinské dálnici je její cena naprosto absurdní.

Elektronická Slovenská dálniční známka stojí 12 EUR na 10 dní a maďarská dálnice vychází v poplatcích na 24,24 EUR na 10 dní.

Platba dálnic v Chorvatsku

V Chorvatsku je systém mýtných bran, platit budete určenou cenu podle skutečně ujetých kilometrů. Při vjezdu k bráně si vezmete lístek a uhradíte ve chvíli sjezdu z určeného úseku. Mírně levnější jsou platby za mýtné s palubní jednotkou ETC, vyplatí se těm, kteří do Chorvatska jezdí častěji. Nejrychlejší je platba platební kartou, platit můžete i v EUR.

Myslete na to, že při cestě na nádherné Chorvatské ostrovy budete platit cenu za most nebo za trajekt.

Chorvatsko zveřejňuje ceny mýtného dle jednotlivých úseků, předem si můžete zjistit, na kolik vás trasa vyjde. V průměru se dá počítat s cenou 7 EUR za 100 km, ale každý dálniční úsek je jinak zpoplatněn. Pokud například najedete na A1 v Záhřebu a sjedete v Šibeniku, zaplatíte za průjezd osobním autem 20 EUR.

Orientační cena za cestu do Chorvatska autem

Je zřejmé, že konečná částka za cestu autem se bude lišit podle typu a spotřeby vozu, podle města v ČR, které je výchozím bodem i podle toho, do jaké destinace v Chorvatsku míříte. Zda započítáte dálniční poplatky a poplatky za tunely nebo se jim vyhnete. Orientačně mohou vaše náklady za cestu vypadat následovně:

  • Trasa Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko

Z Olomouce do Šibeniku, autem na benzín se spotřebou 6,5 l/100 km a zakoupením dálničních známek. Odhadovaná celková cena 3 700Kč.

  • Trasa Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko

Z Prahy do Šibeniku, autem na benzín se spotřebou 6,5 l/100 km a zakoupením dálničních známek. Odhadovaná celková cena 4 200 Kč.

  • Trasa Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko

Z Brna do Šibeniku, autem na benzín se spotřebou 6,5 l/100 km a zakoupením dálničních známek. Odhadovaná celková cena 4 000 Kč.

Jak ušetřit při cestě do Chorvatska autem

Každoročně platí, že pohonné hmoty jsou u nás levnější než v tranzitních zemích. Určitě naberte plnou nádrž ještě před opuštěným republiky. Někteří vezou drobnou zásobu i v kanystru. Před cestou si zjistěte, které řetězce čerpacích stanic mají ve vašich tranzitních zemích nejlevnější ceny.

Rozhodně ušetříte, pokud budete používat platební kartu, která má výhodný směnný kurz. Prověřujte poplatky za výběr z bankomatu v Chorvatsku, u některých bank jdou poplatky do stokorun.  

Tipy pro cestu do Chorvatska autem

  • V příručním zavazadle mějte: žvýkačky, ručník, pitnou vodu, polštářek, základní léky a náplast, psací potřeby, vlhčené ubrousky.
  • Ke svačinám přibalte zeleninu a ovoce, cokoliv, co chroupe udržuje pozornost řidiče.
  • Přestávky maximálně využívejte k procházkám.
  • Nevyjíždějte v noci, jedná se o přežitek z dob, kdy cesta nebyla průjezdná, úplně stačí, když vyrazíte v brzkých ranních hodinách.

Tipy pro cestu do Chorvatska s dětmi

  • Pohádky, hudbu, nové hračky a hry.
  • Cestovní hry do auta, blok a pastelky.
  • Polštářky, deky, náhradní oblečení.
  • Léky na nevolnost.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay

 

Zdroje:

https://www.portalridice.cz/clanek/kalkulacka-nakladu-na-cestu-do-chorvatska

https://www.hac.hr/en/toll/toll-rates/a1

https://www.e15.cz/cesta-autem-do-chorvatska-cena-poplatky-destinace-pojisteni