Kolik stoji rychlopas - cena

V době, kdy spontánní cestování stále více získává na popularitě, může být nutnost rychlého získání cestovního pasu pro mnohé české cestovatele klíčovou otázkou. Rychlopas, speciální služba urychleného vystavení pasu, je v České republice k dispozici pro ty, kteří potřebují cestovní dokument v krátkém čase. Jaká je však cena tohoto expresního servisu?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
22/1/2024 7:46 AM

Cena rychlopasu

Cena rychlopasu se odlišuje od standardního poplatku za vystavení cestovního pasu. Vzhledem k tomu, že se jedná o službu urychleného zpracování, je poplatek za rychlopas vyšší. Aktuální sazby poplatků za rychlopas se pohybují v rozmezí od 1000Kč do 6000Kč podle rychlosti vystavení a věku cestovatele. Cena pasu v běžné době do 30 dní naopak vyjde pouze na 100 až 600Kč. Obecně levnější jsou dětské pasy.

Doba zpracování

Rychlopas, jak název napovídá, zaručuje rychlejší zpracování žádosti o pas. Zatímco standardní vystavení pasu může trvat několik týdnů, rychlopas může být vyřízen obvykle do několika pracovních dnů od podání žádosti. Tato možnost je ideální pro cestovatele, kteří se potýkají s nečekanými cestovními plány nebo ty, kteří zjistili, že jejich stávající pas již brzy vyprší.

Osoby nad 15 let Osoby pod 15 let
Vydání do 30 dnů 600 Kč 100 Kč
Vydání do 5 dnů 3 000 Kč 1 000 Kč
Vydání do 24 hodin 6 000 Kč 2 000 Kč

Jak postupovat

Pro získání rychlopasu je třeba se obrátit na příslušný obecní úřad s rozšířenou působností nebo na městský úřad v místě trvalého pobytu. Při podávání žádosti je potřeba doložit všechny potřebné dokumenty, včetně platné fotografie a dokladů o totožnosti, a upřesnit, že žádáte o službu rychlopasu.

Rychlopas představuje efektivní řešení pro ty, kteří potřebují cestovat na krátkou výstrahu, ale je třeba mít na paměti, že vyšší cena této služby odráží její urychlený charakter. Vždy je vhodné plánovat dopředu a zajistit si cestovní dokumenty s dostatečným předstihem, aby se předešlo potřebě využití této dražší služby.

Co potřebujete mít k podání žádosti na zhotovení nového pasu?

  • Občanský průkaz.
  • Pokud se nejedná o váš první pas, budete potřebovat i ten starý.
  • Když je vám méně než 15 let, budete potřebovat rodný list.
  • Žádost vyplníte na místě s úřednicí.

Autor: Vladimír Daněk, Foto:Freepik, Zdroj: Policie ČR