Pískování zubů - jak funguje a kolik stojí

Pískování zubů představuje revoluční metodu v dentální hygieně, která efektivně bojuje proti zubnímu plaku, pigmentacím a skvrnám, zatímco bělení zubů nabízí estetické řešení pro získání bělejšího úsměvu. Tento článek vám nabídne pohled na obě procedury, včetně jejich přínosů, rozdílů a orientačních cen, aby vám pomohl vybrat nejlepší péči pro váš úsměv.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
15/2/2024 7:55 AM

Pískování zubů, známé také jako air-flow čištění, představuje moderní metodu dentální hygieny, která efektivně odstraňuje zubní plak, pigmentace a povrchové skvrny způsobené například kávou, čajem nebo kouřením. Tento článek se zaměří na to, jak pískování zubů probíhá, jaké jsou jeho přínosy ve srovnání s bělením zubů a na orientační ceny těchto procedur.

Co je to pískování zubů?

Pískování zubů je neinvazivní způsob čištění zubů, při kterém se pomocí speciálního zařízení vysokou rychlostí aplikuje směs vody, vzduchu a jemného prášku na povrch zubů. Tato technika pomáhá odstranit nejen povrchové skvrny, ale i zubní kámen a plak z těžko dostupných míst, kde si zubní kartáček nebo zubní nitě neporadí.

Přínosy pískování zubů

  • Efektivní odstranění skvrn: Pískování je mimořádně účinné proti skvrnám způsobeným konzumací určitých nápojů nebo jídla a kouřením.
  • Zlepšení dentální hygieny: Odstraněním plaku a zubního kamene pomáhá pískování předcházet zubnímu kazu a onemocněním dásní.
  • Hladší povrch zubů: Po proceduře jsou zuby hladší na dotek, což ztěžuje usazování nového plaku.

Bělení zubů vs. pískování

Bělení zubů je kosmetická procedura zaměřená na změnu barvy zubů pomocí chemických látek, které pronikají do struktury zubu a odstraňují zabarvení. Na rozdíl od pískování, které působí pouze na povrchu zubu, bělení zasahuje hlouběji a je schopné zubům vrátit jejich přirozenější bělý odstín. Zatímco pískování je doporučováno jako součást pravidelné dentální hygieny, bělení je vhodnější pro ty, kteří si přejí kosmeticky zlepšit vzhled svých zubů.

Cena pískování a bělení zubů

Cena pískování zubů se může v České republice pohybovat od 500 do 1500 Kč v závislosti na rozsahu čištění a ceníku konkrétní stomatologické praxe. Bělení zubů je obvykle dražší procedura, jejíž cena se může pohybovat od 3 000 do 10 000 Kč v závislosti na použité metodě (například laserové bělení nebo bělení pomocí speciálních gelů) a na klinice.

Další dentální hygienické služby

Kromě pískování a bělení zubů nabízejí stomatologické praxe řadu dalších služeb pro udržení zdraví a krásy vašeho úsměvu, jako jsou pravidelné kontroly, fluoridace, čištění mezizubních prostor a vzdělávání v oblasti ústní hygieny.

Je důležité mít si na paměti, že dentální péče je individuální a co funguje pro jednoho, nemusí být vhodné pro druhého. Proto je vždy nejlepší konzultovat plán péče o ústní hygienu s vaším zubním lékařem nebo dentálním hygienistou, kteří vám mohou doporučit nejvhodnější postupy a frekvenci ošetření přímo pro vaše potřeby.

Navštěvování dentální hygieny by mělo být pravidelnou součástí péče o vaše zuby a dásně, což pomáhá nejen v udržení zdravého úsměvu, ale může také předcházet mnoha závažným zubním a zdravotním problémům. Investice do pravidelné dentální hygieny a ošetření, jako je pískování nebo bělení zubů, se tedy dlouhodobě vyplatí nejen z estetického hlediska, ale i z hlediska celkového zdraví.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay

Zdroj:

https://www.dhdento.cz/svet-dentalni-hygieny/2019/air-flow-piskovani-zubu/

https://www.laperladental.cz/air-flow/

https://www.mojezubniordinace.cz/zubni-pece/airflow