Cena rovnátek. Pro děti jsou rovnátka levnější než pro dospělé

Kontrola dětí u zubního lékaře může přinést nepříjemnou zprávu. Dítě potřebuje rovnátka. Ačkoliv je cena rovnátek vysoká, určitě s léčbou neotálejte. Předejdete dalším zdravotním komplikacím.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
12/1/2024 11:20 PM

S nadsázkou můžeme říci, že buď pořídíte dítěti rovnátka nebo rodině slušný ojetý automobil, to v případě, že zvolíte nejdražší typ rovnátek. Cena rovnátek v menších městech je o desítky tisíc nižší, určitě absolvujte několik konzultací a pečlivě vybírejte. 

Proč pořizovat rovnátka

Určitě neplatí, že jsou rovnátka pouze korekcí estetického problému. Jsou zdravotní pomůckou, protože nerovný chrup způsobuje mnohé obtíže například častý výskyt zubního kazu. Špatný skus rovněž vede k většímu opotřebení zubů, chrup se stává méně stabilní a křiví se stále více. Proto s rovnátky neotálejte, ceny rovnátek pro děti i dospělé jsme vám již přiblížili v článku kolik stojí rovnátka, aktuálně se zaměříme na rovnátka pro děti. 

Rovnátka řeší nejen křivý růst zubů, pomáhají i s nesprávným postavením čelistního kloubu nebo úpravou předkusu. 

Jaké jsou typy rovnátek

V základním rozdělením mluvíme o fixních a snímatelných rovnátcích. Liší se způsobem použití, účinností i cenou. To, zda jsou pro vaše děti vhodná fixní nebo snímatelná rovnátka vám sdělí po konzultaci zubní lékař. 

Fixní rovnátka jsou připevněná k zubům a není možné je sundat za žádných okolností. Zámek fixního rovnátka je nalepený ve střední části chrupu z vnější strany, gumičkou je připevněn ortodontický drát. Drát postupně chrup narovnává. Při kontrolách dochází k nejrůznějšímu utahování a úpravám, podle toho, jak se korekce chrupu vyvíjí. Zámky rovnátek jsou nejviditelnější částí, zhotovují se jako kovové, keramické nebo safírové

Snímatelná rovnátka jsou z estetického hlediska lepší volbou, protože se používají obvykle během noci nebo v domácím prostředí. Dají se kdykoliv vyndat. Nejsou však tolik účinná a je možné je použít pouze pro korekci drobných vad. 

Kovová rovnátka

Kovová rovnátka jsou nejvíce viditelná, zámky a kroužky jsou umístěny středem chrupu. Používají se pro všechny věkové skupiny a jsou vhodné i pro náročný typ léčby. 

Estetická rovnátka

Estetická rovnátka mohou být zhotovena z průsvitného safíru nebo z bílé keramiky. Mohou být aplikovány i při náročném typu léčby. 

Neviditelná rovnátka

Neviditelná rovnátka připomínají fólii, která obepíná každý ze zubů a vytváří tlak. Jsou vhodná pro méně náročnou léčbu. Měkká plastová fólie se vyrábí podle otisku čelisti a nosí se jen několik dní. Následuje výměna za těsnější fólie a postup se opakuje. 

Cena rovnátek

Ceny rovnátek se liší podle typu rovnátek i závažnosti vady, kterou mají rovnátka korigovat. Jedná se o investici v řádu desítek tisíc, v takovém případě se vyplatí, kontaktovat několik ortodontických ordinací a provést průzkum. V menších městech jsou ceny rovnátek i o polovinu levnější než ve velkých městech. 

V menších městech se můžete setkat s cenou začínající na 2 000 korun za jednu čelist při zhotovení rovnátek pro děti. Nejčastěji cena rovnátek pro jednu čelist začíná na 5 000 korun, je třeba připočíst druhou čelist a započítat veškeré úkony, které se hradí během procesu léčby. Kompletní cena rovnátek může přesáhnout až 100 tisíc korun. 

Klasická kovová rovnátka - Cena 30 až 60 000 Kč

Estetická rovnátka - Cena 40 až 70 000 Kč

Samoligovací keramická rovnátka - Cena 50 až 90 000 Kč

Fóliová rovnátka - Cena 50 až 100 000 Kč

Nejdražší rovnátka

Fixní rovnátka budou vždy dražší než rovnátka snímatelná. Jsou tvořeny zámky a kroužky, ty se lepí na zubní sklovinu. Jedná se o náročnější a delší proces léčby. V průměru je ortodontický pacient nosí dva až tři roky, po sejmutí fixních rovnátek může následovat ještě dočasná korekce rovnátky snímatelnými. 

Za nejdražší typ rovnátek lze považovat vnitřní lingvální rovnátka. Jsou lepena z vnitřní strany zubů, esteticky jsou nejlepší variantou. Jsou ale nejméně pohodlná při nošení, překáží při výslovnosti a kontroly probíhají jednou za 4 až 6 týdnů.

Cenu rovnátek (ne)proplatí pojišťovna

Určitě nečekejte, že vám rovnátka zaplatí pojišťovna, a to ani v případě, že máte výrazný problém a rovnátka jsou vám doporučena jako jediné možné řešení. Přesto se můžete na nějaký příspěvek těšit. Pojišťovny obvykle přispívají pacientům na rovnátka do věku 22 let v různých částkách. Cena příspěvku pojišťovny se pohybuje v nižších tisícikorunách. Například jen 1 000 až 4 000 Kč. 

Cena rovnátek, konkrétní příklad

Investice do korekce chrupu nekončí úhradou za materiál rovnátek. Platí se nejen za jejich zhotovení ale i za jejich nasazení a za každou další úpravu. Pravidelně se chodí na kontroly, při kterých se rovnátka přitahují a drobně seřizují. Cena kontroly se může pohybovat od 500 Kč až do 2 000 Kč. Na kontrolu se obvykle chodí v intervalu dvou nebo tří měsíců. 

U dětí se konkrétní podoba a provedení rovnátek stanovuje také podle toho, do jaké míry je dětský pacient schopen spolupracovat v oblasti následné dentální hygieny.

Pro příklad uvádíme náhodně vybranou pražskou ortodontickou ordinaci:

Léčba čelisti pro děti do 10 let. 1. část, typ rovnátek Invisalign. - 55 000 Kč

Léčba čelisti v obou čelistech pro děti do 10 let. 1. část, typ Invisalign. 63 000 Kč

Jak předejít rovnátkům

  • Důkladně se starat o chrup dětí, už od mléčného chrupu. 
  • Dávat pozor na cucání palce, vkládání předmětů do úst. 
  • Kontrolovat, zda děti nedýchají jen ústy. 
  • Mléčné zuby nevytrhávat předčasně.
  • Minimalizovat konzumaci sladkostí. 

Autor: Iva Vaněčková, Foto: Pixabay

Zdroje:

https://www.rovnatka-praha.cz/cenik/

https://www.maminka.cz/clanek/rovnatka-deti-cena-kolik-stoji-ortodoncie-neviditelna-rovnatka-fixni-prispiva-pojistovna

https://www.rovnatka.cz/cena-rovnatek/