Fazety na přední zuby a jejich cena. Využijte nejmodernější metodu estetické stomatologie

Vřelý úsměv s dokonalým chrupem otevírá srdce a přispívá k lepším mezilidským vztahům. Podle průzkumů je dokonce jedním z faktorů, který vede k lukrativnějším obchodním zakázkám. Mít úsměv jako filmová star není těžké ani bolestivé. Stačí využít estetickou rekonstrukci a nechat si nasadit fazety na přední zuby.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
7/5/2024 9:21 AM

Co jsou to fazety

Nasazení fazet je úkonem estetické stomatologie. Jsou to tenké pláty, keramické destičky, které se nasazují na vlastní zuby. Překrývají nedokonalosti vrozeného chrupu. Fazety se používají, pokud je pacient nespokojen s délkou nebo tvarem vlastních zubů, pokud má široké mezery mezi zuby, chrup je opotřebovaný, nalomený či popraskaný. Fazety schovají i nevzhledné plomby a nehezkou barvu chrupu, který nejde vybělit. K vlastním zubům jsou šetrné.

Estetická rekonstrukce chrupu

Při estetické nedokonalosti chrupu lze využít několik metod, jak docílit efektu zářivého a oslnivého úsměvu. Obvykle je žádoucí řešit barvu zubů, probarvení starých výplní, nevzhledné korunky a můstky, špatné postavení zubů aj. Na značně poškozené zuby, zuby poničení a zuby několikrát opravované se doporučuje protetická estetická rekonstrukce. Ta spočívá ve zhotovení fazet a korunek.

Výhody použití fazet

Fazety dokáží opravit chrup v poměrně krátkém čase, pocitově i funkčně jsou fazety k nerozeznání od přirozených zubů, protože se kotví na vlastní zuby a splývají v ústní dutině s okolím. Okem nasazenou fazetu nelze rozpoznat, ošetření je neinvazivní.

Tip: Kolik stojí umělé zuby.

Jak se nasazují fazety

Před samotnou estetickou rekonstrukcí je zapotřebí ošetřit zubní kazy a kořenové kanálky. Někdy je nutné zub provizorně dotvořit. V prvním kroku se chrup upraví o bílý výplňový materiál, s pacientem je konzultován vzhled, skus a funkčnost. Pokud je model s výplněmi odsouhlasen a odzkoušen, namodelované zuby se okopírují optickým skenerem. Později se využijí k digitální modelaci.

Zuby se zbrousí a začnou se vyrábět fazety, korunky či můstky. Několikrát se upravují jemné detaily, tvar, barva, glazura a lesk. V posledním kroku se fazety (korunky, můstky) lepí na vlastní zuby speciální technologií. Obroušení zubů před aplikací fazet je minimální, keramika přirozeně propouští světlo, je hypoalergenní. Zub s fazetou má lepší vlastnosti než vlastní zub, hladký povrch brání usazení bakterií, nevzniká zubní kaz. V případě úrazu se zubní fazeta snadno nahradí.

Typy fazet na přední zuby

Stomatologové nejčastěji používají kompozitní nebo keramické fazety. První jsou cenově dostupnější. Zhotovují se přímo v ústní dutině a jejich nasazení zabere jen jedno sezení.

Keramické fazety se vyrábějí podle dentálního otisku přímo na míru. Speciálním materiálem se připevňují. Jsou odolnější, trvanlivější a vynikají barevnou stálostí. Po nasazení vypadají přirozeně, nezabarví je nápoje ani vliv kouření.

Fazety jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí esteticky upravit chrup a vydrží desítky let. Jakmile se fazeta aplikuje na zuby je dokonale pevná.  

Jaká je cena fazet na přední zuby

Cena za fazety se počítá podle počtu ošetřených zubů, rozsahu zákroku a rozsahu vyrobených náhrad. Orientačně můžete počítat s cenou okolo 15 tisíc korun za jednu aplikovanou fazetu. Při vstupní konzultaci je lékařem vždy doporučen postup ošetření a pacientovi je sdělena orientační cena.

Fazety jsou zhotoveny v řádu dní, ke krásnému úsměvu vede krátká a poměrně nenákladná cesta.

Jak správně pečovat o zuby s fazetami

O zuby vytvrzené fazetami je nutné se starat se stejnou pečlivostí jako o zuby vlastní. Důležitá je technika a frekvence čištění, důkladné čištění mezizubních prostor. Nesmí se vynechávat pravidelné preventivní prohlídky u lékaře a doporučuje se návštěva dentální hygienistky alespoň dvakrát ročně. Při ukusování tvrdé potravy je na místě opatrnost, používání fazet však kousání nijak neomezuje.

Vyřešte nedokonalost úsměvu fazetami

  • Krátké a špatně rostlé zuby.
  • Zuby různé délky vedle sebe.  
  • Chrup prasklý, uštípnutý s poškozenou zubní sklovinou.  
  • Mezery mezi zuby.  
  • Překrytí výplní.  
  • Řešení zašlé bělosti chrupu.

Autor: Iva Vaněčková, Foto: FreePik.com

 

Zdroje:

Ceníky konkrétních klinik estetické stomatologie.

https://www.dentalabs.cz/blog/zubni-fazety-a-vse-co-potrebujete-vedet

https://www.zubar-hradec.cz/rekonstrukce-chrupu.html