Fasádní Palubky: Moderní Řešení pro Exteriér Vašeho Domu

Fasádní palubky představují stále populárnější řešení pro obklad vnějších stěn budov. Díky jejich estetické hodnotě a funkčnosti se staly vyhledávanou možností pro moderní i tradiční architekturu. V tomto článku se podíváme na klíčové aspekty fasádních palubek, včetně jejich typů, výhod, údržby, cen a tipů pro výběr správného typu pro váš domov.
Od
Externího partnera
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
24/2/2024 4:26 PM

Typy fasádních palubek

Fasádní palubky lze rozdělit do několika kategorií na základě materiálu, z kterého jsou vyrobeny. Nejčastějšími materiály jsou dřevo a kompozitní materiály. Dřevěné palubky nabízejí klasický vzhled a přírodní krásu, ale vyžadují pravidelnou údržbu. Kompozitní palubky, vyráběné z kombinace dřeva a plastu, poskytují podobný estetický dojem s menší potřebou údržby.

Výhody fasádních palubek

Fasádní palubky nabízejí řadu výhod. Jednou z hlavních je jejich estetická přitažlivost, která může výrazně zlepšit vzhled vašeho domova. Dále zvyšují tepelnou a zvukovou izolaci budovy, čímž přispívají k lepšímu obytnému komfortu. Jsou také odolné vůči povětrnostním vlivům, což znamená, že chrání exteriér vašeho domu před poškozením. Navíc, v případě kompozitních palubek, nízká údržba znamená, že ušetříte čas a peníze v dlouhodobém horizontu.

Ceny Fasádních palubek

Cena dřevěných palubek se pohybuje mezi 300 Kč a 700 Kč za metr čtvereční. K výsledné ceně je nutné připočíst dopravu a montáž, pokud si na ni netroufáte sami. Profesionální montáž je doporučena při obkládání celé fasády domu nebo při rozsáhlejším obkládání vnitřních prostor. Palubky můžete hledat online nebo v obchodech se stavebninami jako Hornbach, OBI nebo Baumax​​.

Údržba fasádních palubek

Údržba fasádních palubek se liší v závislosti na typu materiálu. Dřevěné palubky vyžadují pravidelné ošetření ochrannými nátěry, aby se zabránilo jejich poškození hmyzem, plísněmi nebo vlhkostí. Kompozitní palubky jsou naopak velmi odolné a jejich údržba je minimální, obvykle stačí pravidelné čištění vodou a jemným čisticím prostředkem.

Tipů pro výběr správného typu palubek

Při výběru fasádních palubek je důležité zvážit několik faktorů. Přemýšlejte o klimatických podmínkách ve vaší oblasti, protože některé materiály jsou vhodnější pro určité povětrnostní podmínky než jiné. Jiné to bude na Jižní Moravě a jiné v Krkonoších. Zvažte také úroveň údržby, kterou jste ochotni akceptovat, a samozřejmě váš rozpočet. Nezapomeňte také na estetický aspekt a vyberte materiál a barvu, které doplní celkový vzhled vašeho domova.

Závěr

Fasádní palubky jsou vynikající volbou pro každého, kdo hledá spojení estetického vzhledu a funkčnosti pro exteriér svého domu. Ať už se rozhodnete pro dřevo nebo kompozit, správný výběr palubek může zlepšit vzhled vašeho domova a zároveň poskytnout dodatečnou ochranu. Pamatujte na klíčové faktory při výběru a nezapomeňte, že údržba hraje důležitou roli v dlouhodobé udržitelnosti a kráse vašeho exteriéru.

Autor: Vladimír Daněk

Foto: Unsplash, Zdroj: Baumax, Living, OBI