Jak nejlevněji poslat balík

Potřebujete poslat balíček? Jaké jsou možnosti a s kým se to v současné době vyplatí nejvíce primárně z hlediska ceny?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
18/9/2023 8:58 AM

Největší dopravci v ČR

V Česku momentálně působí celá řada dopravců. K těm největším patří konkrétně:

  • DPD
  • Zásilkovna
  • Česká pošta
  • DHL
  • PPL
  • WE|DO
  • Toptrans
  • GLS
  • UPS
  • Messenger
  • Fofr

DPD

Cena se odvíjí u DPD od toho, zda se jedná o přepravu mezinárodní nebo vnitrostátní. Stejně tak se do ní propíše to, jestli se jedná o zákazníka registrovaného nebo neregistrovaného.

Tento přepravce umožňuje v rámci vnitrostátní přepravy odesílat zásilky až do hmotnosti 31,5 kg. A to v režimu DPD Classic nebo DPD Private. Za DPD Classic zaplatíte 324 Kč, zatímco za Private 346 Kč. Příplatkovou variantou jsou Express služby, a to za 545 Kč v režimu DPD 10:00, dále DPD 12:00 vás vyjde na 484 Kč a DPD 18:00 na 427 Kč.

Zásilkovna

Zásilkovna nabízí možnost doručení do ČR a v zahraničí. Provozovatel garantuje, že je schopen 98 % zásilek doručit na výdejní místo zpravidla již do druhého dne. Za standardní balík u Zásilkovny se považuje ten do hmotnosti 5 kg.

První možností je doručení s tímto dopravcem na adresu. Při podání na depu zaplatíte 79 Kč, Při podání na podacích místech to bude 89 Kč a dobírka pod záštitou této společnosti vyjde na 17 Kč. Druhou možnost představuje doručení na výdejní místa Zásilkovny. Při podání na depu vyjde služba na 54 Kč, při podání na podacích místech se cena zvýší na 64 Kč a dobírka opět i v tomto případě zůstává na 17 Kč.

Česká pošta

Doručování balíků nabízí i Česká pošta. Ta umožňuje poslat balík ve třech různých režimech, a to jako balík do ruky, balík na poštu anebo přes specializovanou Balíkovnu. Balík můžete navíc poslat doporučeně nebo jako balík cenný.

Balík na poštu lze jako XL, tedy s nejdelší stranou do rozměru 200 cm, poslat za základní cenu 339 Kč. Balík do ruky je při zachování totožných parametrů dražší, vychází na 359 Kč. Nejvíce ekonomickou možností je Balíkovna, u které Česká pošta uvádí základní cenu bez dobírky na 75 Kč, přičemž se musí jednat o zásilku s hmotností nejvýše 15 kg.

DHL

DHL má ve svém portfoliu mezinárodní i vnitrostátní přepravu balíků a dokumentů, a to do více než 220 zemí na světě. Nabízí dva režimy, a to Express a Balík.

Zásilka Express je doručena nejbližší pracovní den a může mít hmotnost až 70 kg. Pokud použijete službu Balík, uvádí DHL, že odeslání proběhne v režimu vnitrostátně a k tomu na Slovensko celkem 1 pracovní den. Pro Evropu je to pak 2-5 pracovních dnů. Cenu je nutné kalkulovat individuálně podle ceníku.

PPL

PPL rovněž umožňuje posílat balíky, a to soukromým osobám anebo firmám. Je možné je posílat nejen v rámci České republiky, ale také po Evropě. Odesílat je lze v režimu jednorázovém anebo pravidelném při uzavřené smlouvě.

V režimu bez smlouvy lze poslat balíček ve dvou režimech. Řidič jej může doručit na libovolnou adresu, případně jej lze doručit do výdejního místa. Vaše zásilky mohou mít celkovou hmotnost až 31,5 kg a PPL uvádí částku za odeslání od 65 Kč.

WE|DO

Systém WE|DO se prezentuje coby spolehlivá přeprava zásilek. Logistické služby nabízí se zaměřením na koncového zákazníka.

V rámci Česka přináší tato značka hned tři způsoby doručení, a to domů, do výdejny nebo do boxu. Doručení proběhne následující pracovní den. Balík může mít velikost až L, což parametrově znamená hmotnost méně než 50 kg. Balík v této velikosti je však samozřejmě z logistických důvodů možno doručit pouze domů. V rámci tohoto konkrétního produktu ceník uvádí částku 899 Kč.

Toptrans

Toptrans avizuje, že umožňuje přepravit skutečně široké spektrum zásilek bez váhového a rozměrového omezení. Společnost zajišťuje pozemní, leteckou a lodní přepravu zásilek do celého světa.

Balík můžete odeslat prostřednictvím této firmy i jako osoba soukromá. Cena za odeslání zásilky se řídí její hmotností a také počtem kilometrů. Nejmenší balíček do 5 kg přepravovaný na vzdálenost 100 km tak bude stát dle aktuálního ceníku z roku 2023 celkem 194 Kč s DPH.

GLS

GLS avizuje, že dokáže připravit přepravní řešení šité na míru svým klientům. Posílat prostřednictvím této značky je možno balíky se smlouvu nebo jednorázově bez smlouvy po celé Evropě. Zaměřuje se na firemní klientelu i soukromé osoby.

Ty konkrétně mohou využít službu e-Balík. S ním lze odesílat zásilky v Česku, ale také po Evropě. Doručení GLS avizuje do 24 hodin. Cena se odvíjí od rozměrů nebo váhy balíku, ale začíná na 54 Kč.

UPS

Dalším dopravcem, který na území Česka nabízí přepravní služby, je také UPS. Firma nabízí tři režimy odesílání. Vyzvednutí zásilky lze naplánovat, dále ji můžete předat řidiči z okolí anebo odnést na pobočku.

Kromě firem se specializuje i na jednotlivce. Těm umožňuje zásilku také poslat snadno do zahraničí. Cenu zásilky UPS určuje typ přepravy, zóna místa určení, hmotnost a případné příplatky. Podrobnosti je tak potřeba kalkulovat podle ceníku.

Messenger

Messenger je expresní kurýrní služba. Zaručuje rychlou meziměstskou přepravu a od roku 2013 působí i na Slovensku. V rámci zahraničního doručování nabízí možnost nechat si přepravit balík po Evropě, a to v režimu Direct nebo Overnight Express.

V režimu Standard pro velké zásilky lze odeslat balík o hmotnosti až 30 kg, a to pro Prahu, Brno nebo Bratislavu. Jednotlivá města je pak nutno rozlišit z pohledu kalkulace ceny dopravy. V Praze a blízkém okolí je to u velkých zásilek konkrétně 99 Kč a dalších 20 Kč za km

Fofr

Služba Fofr nabízí komplexní služby – vnitrostátní a mezinárodní přepravu kusových zásilek, dále přepravu nadrozměrných nákladů a přepravu ADR. Společnost se profiluje jako specialista na vnitrostátní kusové zásilky, a to i ty, které jiní dopravci nejsou schopni odbavit. Hodit se vám jako běžnému spotřebiteli může například přeprava jízdního kola či kočárku.

Cena balíku se kalkuluje dle hmotnosti a rozměrů zásilky podle jednotlivých modulů. K výpočtu přesné částky slouží kalkulátor na webu. Platí, že neregistrovaní uživatelé mohou objednávat přepravy pouze v rámci ČR.

Foto: Pixabay, Autor: Denisa Holanmová, Zdroj: portály vyjmenovaných služeb