Jak poslat balík přes balíkovnu

Balíkovna je službou České pošty. Jakým způsobem jeho prostřednictvím můžete poslat balíček a kolik to vlastně stojí?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
30/8/2023 8:40 PM

Jak najít nejvhodnější Balíkovnu

Balíkovna je službou České pošty, která vznikla v podstatě jako výsledek konkurenčního boje se společností Zásilkovna.

Dnes se jedná o zvláštní část portfolia této instituce, jejímž prostřednictvím lze posílat balíky. To samozřejmě bylo možno i v minulosti, dnes je ale tato služba začleněna do samostatné sekce pro logistické a balíkové služby.

Balíkovna je službou, která nyní umožňuje nejen si balík vyzvednout, ale také ho podat. Učinit tak můžete na více než 7 000 podacích a výdejních místech po celé ČR. Pošta zároveň tuto službu kontinuálně rozšiřuje i do dalších míst, a to i navzdory rušeným pobočkám pošty. K rozšíření služeb Balíkovny v poslední době přispěla především spolupráce se společností Alza.

Balíkovnu provozuje Česká pošta nebo její obchodní partneři. Kde všude je možno poslat balík přes Balíkovnu:

  • pobočky pošt
  • obecní úřady
  • vybrané čerpaci stanice EuroOil společnosti Čepro a.s.
  • Alza boxy
  • Balíkovna-BOXy

Do sítě výdejních míst patří i nákupní centra, trafiky a další provozy. Výhodou výše jmenovaného samoobslužného Balíkovna-BOXu je především to, že je dostupný nonstop. Také Alza boxy jsou schránky, které mohou zájemci využít nepřetržitě. Naopak na poštách máte vždy záruku dostatečné skladové kapacity i v exponovanějších obdobích, jako jsou Vánoce.

Jak poslat Balík prostřednictvím Balíkovny

Zásilku je možno podat kompletně elektronicky prostřednictvím oficiálního webu www.balikovna.cz. Data se předávají elektronicky a není potřeba mít podací lístek. Webová aplikace se nachází v sekci „Poslat balík“. Balíkovna umožňuje odesílat zásilky o hmotnosti až 15 kg.

Postup je poměrně jednoduchý:

  • Vyplňte kontaktní údaje.
  • Dále zadejte případnou výši dobírky, kterou budete chtít od příjemce vybrat .
  • Zvolte cílovou Balíkovnu nebo nově i Balíkovna-BOX, kam balík budete chtít odeslat.
  • Pak už jen za balík zaplatíte, což můžete učinit pohodlně přes platební bránu.

Odeslání z boxu je, jak upozorňuje přímo pošta na svém webu, možné pouze s vytištěným štítkem. Ten obdržíte v rámci rekapitulace objednávky do e-mailu. Vždy totiž do pošty dostanete potvrzení o zaplacení své zásilky. Současně obdržíte další údaje k balíku, potvrzení o jeho podání v Balíkovně a následně také zprávu o tom, že si příjemce balík vyzvedl, případně instrukce k jeho vrácení.

Pokud nemůžete tisknout a lepit adresní štítek, napište na zásilku podací kód spolu s jménem a příjmením adresáta. Štítek vám následně mohou připravit přímo zaměstnanci pošty.

Základní součástí odesílání zásilky prostřednictvím Balíkovny je také pojištění, a to v maximální výši až 50 000 Kč. V ceně je zároveň avizování adresátovi a odesílateli a vrácení ceny za balík při nedokončení podání.

Jak zabalit balík pro účely Balíkovny

Balík tak stačí odnést na nejbližší provozovnu. Dbát je potřeba na jeho důkladné zabalení. To můžete nachystat už doma, případně pokud doma vhodné obaly nemáte, máte možnost také využít nabídku kartonových obalů na poštách nebo na www.postshop.cz.

Balík je potřeba zabalit do krabice o maximálních rozměrech 50 x 50 x 50 cm. Obal musí mít tvar krychle, kvádru nebo válce a vždy by měl být pevný.

Obsah zásilky uvnitř je potřeba chránit a adekvátně zajistit. Předmět dejte doprostřed a zpevněte fixačními výplněmi. V balíku se při tomto způsobu zabalení, jak avizuje pošta, vytvoří tzv. deformační zóny.

Balík navíc musí být dobře uzavřen. Nikdy by se neměl samovolně otevřít. Zároveň tím chráníte i bezpečnost svého balíčku. Důležité je, aby se do obalu nedokázal nikdo nepovolaný dostat bez zanechání patrných stop. Spoje na obalu je tak doporučeno přelepit lepící páskou a v případě, že se jedná o zásilku větší hmotnost, je ještě vhodné zásilku převázat dostatečně pevným provázkem.

Použité obaly jsou akceptovatelné pouze v případě, že jsou původní údaje důsledně přelepeny. Týká se to adresy či adresního štítku. Jinak hrozí, že se zaměstnanci pošty jednoduše spletou a balík doručí na špatnou adresu.

Kolik stojí odeslání balíku přes Balíkovna

Ceny jsou stanoveny následovně:

Základní cena

Cena bez dobírky (hmotnost do 15 kg): 75 Kč

Cena s dobírkou (hmotnost do 15 kg): 94 Kč

Cena pro registrované uživatele

Cena bez dobírky (hmotnost do 15 kg): 65 Kč

Cena s dobírkou (hmotnost do 15 kg): 84 Kč

Jak sledovat zásilku pomocí Balíkovny

Svůj balíček můžete také sledovat. A to na webu i v mobilní aplikaci Pošta Online. Sledování je možné ve všech fázích přepravy a doručování vašeho balíčku.

O tom, v jaké fázi se doručování vašeho balíku momentálně nachází, dostanete také zprávu e-mailem. Abyste mohli zásilku pohodlně sledovat, potřebujete pouze její číslo, které vyplníte do příslušné kolonky.

Pokud si navíc založíte účet v Moje Balíkovna, budete mít všechny zásilky přehledně na jediném místě, zajistíte si rychlejší odeslání díky předvyplněným údajům. Zobrazíte si i detailní informace, jako je třeba kód pro vyzvednutí.

Pokud si potřebujete balík vyzvednout

Pro vyzvednutí existují dvě varianty:

  • balíkovny s vyvolávacím systémem
  • balíkovny s frontovým řazením

Balíkovny s vyvolávacím systémem

Na poště je nutné pro vyzvednutí balíku předložit kód, který obdržíte v SMS nebo v e-mailu. Na tomto systému následně kód zadejte. Tím si zajistíte přednostní odbavení u přepážky. Následně kód zopakujte a balíček zaplaťte. Na místě je možné vždy platit kartou.

Balíkovny s frontovým řazením

Na poště, kde není k dispozici vyvolávací zařízení, můžete rovnou k přepážce Balíkovna. Upozorní vás na ní směrová cedule nebo speciální frontové sloupky. U přepážky pak stačí personálu oznámit kód pro vyzvednutí, který vám byl zaslán v SMS nebo e-mailu. Můžete zde taktéž platit vždy kartou.

Konkurenční služby:

FAQ: Nejčastější dotazy a odpovědi týkající se zasílání balíků přes Balíkovnu:

  1. Co je Balíkovna?Balíkovna je služba České pošty, která umožňuje nejen vyzvednutí, ale i podání balíků na více než 7 000 místech po celé České republice​​.
  2. Jak mohu poslat balík přes Balíkovnu?Balík lze podat elektronicky prostřednictvím oficiálního webu www.balikovna.cz. Vyplníte kontaktní údaje, případnou výši dobírky, zvolíte cílovou Balíkovnu nebo Balíkovna-BOX a zaplatíte přes platební bránu​​.
  3. Jak správně zabalit balík pro Balíkovnu?Balík je třeba zabalit do pevné krabice o maximálních rozměrech 50 x 50 x 50 cm. Obsah zásilky musí být chráněn a adekvátně zajištěn. Obal by měl být dobře uzavřen a neměl by se samovolně otevřít​​.
  4. Kolik stojí odeslání balíku přes Balíkovnu?Cena bez dobírky (pro balíky do 15 kg) je 75 Kč, s dobírkou je to 94 Kč. Pro registrované uživatele je cena bez dobírky 65 Kč a s dobírkou 84 Kč​​.

Foto: Pixabay, Autor: Denisa Holanmová, Zdroj: Česká pošta