Kolik stojí přepis auta v roce 2024

Pořídit si ojeté auto není v současnosti nic neobvyklého, ale je potřeba myslet na oficiální přepis vozidla z původního majitele na vás. S tím se pojí drobná administrativa a finanční náklady, se kterými byste měli počítat. Na kolik vás přepis auta vyjde a kde ho vyřídit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
7/11/2022 8:47 PM

Kolik stojí přepis auta a kde ho provést?

Když se v dnešní době rozhodnete koupit ojeté auto, čeká vás kromě samotné koupi také přepis vozidla na vaše jméno jako nového majitele. A s tím jsou spojené úřední úkony, za které musíte zaplatit a několik povinností, na které je třeba si dát pozor.

Před samotnou návštěvou úřadu musí auto projít evidenční kontrolou na STK a získat protokol o evidenční kontrole, který je součástí povinných dokumentů žádosti o přepis vozidla. Tato návštěva na STK vás vyjde na 400 Kč a za samotný převod vozidla musíte na úřadě zaplatit 800 Kč v případě osobního auta, za jiná vozidla se výsledná cena mění podle počtu kol.

Celkové náklady tedy činí 1 200 Kč, což není velmi vysoká částka. Může se ale stát, že budete muset uhradit i ekologickou daň, což je jednorázový poplatek u prvního převodu starších aut, které nesplňují nové emisní normy. Tato ekologická daň se pohybuje od 3 do 10 tisíc Kč v závislosti na stáří auta a tedy i počtu norem, které nesplňuje.

A na jaký úřad zajít přepis vozidla vyřídit? V posledních letech naštěstí došlo ke zjednodušení a stačí vám tak jednou navštívit registr vozidel na dopravním odboru jakéhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Nezapomeňte, že musíte provést přepis auta do 10 dnů od podpisu kupní smlouvy, jinak vás může čekat pokuta až 50 tisíc Kč.

Konkrétní postup a povinné dokumenty k přepisu auta

Máte tedy podepsanou kupní smlouvu, auto zaplacené a nyní vás čeká přepis na vaše jméno. Prvním krokem by měla být návštěva STK, tedy stanice technické kontroly, aby proběhla evidenční kontrola auta. Během ní se porovnává aktuální stav vozidla s údaji v jeho technickém průkazu. V zásadě jde o to, aby auto nemělo žádné další závady, které v průkazu nejsou uvedeny. Pokud je vše v pořádku, získáte protokol o evidenční kontrole.

Druhým krokem je sjednání nového povinného ručení vozidla na vaše jméno jako nového majitele. Tím získáte novou zelenou kartu, což je doklad o povinném ručení auta. V dnešní době si nové pojištění vozidla můžete jednoduše sjednat online přes internet, kde existuje velké množství srovnávačů aktuálních cen povinného ručení u vybraných pojišťoven.

Třetím krokem je vyplnění samotného formuláře k přepisu vozidla, který si buď můžete stáhnout online a vyplnit doma, nebo až na přepážce registru vozidel, kde je k dispozici. Formulář není nijak složitý, vyplňujete své osobní údaje a údaje prodávajícího a základní  informace o autě. 

A nakonec vám zbývá navštívit registr vozidel vybraného úřadu obce s rozšířenou působností, kam donesete všechny povinné dokumenty: občanský průkaz kupujícího i prodávajícího, protokol o evidenční kontrole, zelenou kartu, formulář přepisu vozidla, velký a malý technický průkaz nebo jejich alternativy.

Jediný problém, na který můžete narazit, je nutnost přítomnosti kupujícího i prodávajícího při přepisu vozidla na úřadě. A to se může zkomplikovat, pokud jste každý z jiné části země. Naštěstí se to dá vyřešit úředně ověřenou plnou mocí, poté k přepisu na úřadě může být přítomen pouze jeden z vás a místo jednoho občanského průkazu předložíte plnou moc.