Lítačka - cena kupónu pro rok 2024

Hledáte informace o tom, kolik stojí pořízení Lítačky, a kolik stojí kupony? Máme pro vás všechny informace. V článku se také dozvíte, kde se dá Lítačka koupit, a jak se platí.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2023 2:00 AM

Lítačka je cestovní karta pro pražskou hromadnou dopravu. Má buď fyzickou podobu, nebo si ji můžete aktivovat v platební kartě, v mobilní aplikaci PID Lítačka nebo v In Kartě od Českých drah.

Kolik stojí pořízení Lítačky?

Samotné pořízení karty je velmi laciné. Pokud si budete přát fyzickou kartičku, stačí si ji objednat po registraci na webových stránkách Lítačky. Vyjde vás na 50 korun a dorazí k vám do třiceti dnů (většinou to ale stihne do dvou týdnů).

Doručit ji můžete nechat na vaši adresu, nebo si ji můžete vyzvednout na některé z poboček dopravního podniku.

Fyzická podoba Lítačky. Karta má poměrně pěkný design. Dominuje zelená a žlutá barva.
Pořízení fyzické Lítačky stojí 50 korun.

Pokud nepotřebujete fyzickou kartu, za pořízení Lítačky nezaplatíte ani korunu. Stačí si stáhnout mobilní aplikaci, nebo si Lítačku aktivovat v platební kartě (podporovány jsou karty od firem VISA a MasterCard) nebo v In Kartě. Aktivace se pak provádí na webu Lítačky, kde stačí kliknout na “Přidat identifikátor”.

Kolik stojí kupon do Lítačky?

A teď už k tomu nejdůležitějšímu. Kolik stojí kupon pro cestování městskou dopravou v Praze? Jeho cena se liší podle časového období:

  • za měsíční kupon zaplatíte 550 korun.
  • za čtvrtletní kupon zaplatíte 1 480 korun.
  • za pětiměsíční kupon zaplatíte 2 450 korun.
  • za roční kupon zaplatíte 3 650 korun.

Pražskou Lítačku je možné pořídit i levněji pomocí projektu Levná tramvajenka. Rozdíl v měsíční ceně dělá přes 150 Kč.

Kupony platí pro cestování městskou dopravou v Praze v pásmech P a 0.

Do pásma P se počítají všechny linky metra, tramvají, městských autobusů, přívozů včetně lanové dráhy na Petřín a vybrané železniční stanice a zastávky v centru Prahy.

Do pásma 0 jsou zařazeny dojezdové úseky příměstských autobusových linek a vybrané železniční stanice a zastávky v širší oblasti okolo centra Prahy.

Dopravní pásma P-9 z webu Lítačky. Za roční kupon pro pásmo P0 zaplatíte 3 650 korun.
Za roční kupon Lítačky pro cestování po Praze zaplatíte 3 650 korun.

Pokud byste chtěli cestovat i v dalších pásmech, je to možné. Při kupování kuponu stačí naklikat, o jaká pásma máte zájem. Cena kuponu se pak samozřejmě zvýší (například roční kupon pro pásma P0-3 stojí 9 504 korun).

Jak se kupuje kupon do Lítačky?

Kupony se kupují na oficiálních stránkách lítačky. Stačí se zaregistrovat a zvolit si identifikátor (tím je buď fyzická Lítačka, nebo mobilní aplikace, platební karta nebo In Karta).

Poté zvolíte, od kdy má váš kupon platit, na jaké období a pro jaké tarifní pásmo. Kupon můžete zaplatit buď platební kartou (podporovány jsou karty od MasterCard a VISA) nebo převodem.

Jak zjistím, kdy mi končí platnost kuponu?

Informaci o tom, kdy končí platnost vašeho kupónu, můžete získat na stránkách Lítačky. Stačí se registrovat nebo přihlásit a přiřadit identifikátor. Platnost kupónu pak uvidíte v přehledu vašeho účtu.

Informace o tom, kdy vám končí kupon, se můžete dozvědět také na pobočkách dopravního podniku.

Je u Lítačky možné získat slevu na ISIC?

Ano. Lítačka poskytuje slevy studentům, kteří mají kartu ISIC. Abyste měli na slevu nárok, je potřeba při vyplňování osobních údajů uvést číslo vašeho ISICu v kolonce “ISIC”.

Studentská sleva na Lítačku je přitom poměrně velká. Zatímco za roční kupón zaplatíte normálně 3 650 korun, s ISICem vás vyjde na 1 280 korun.

Mám novou Lítačku. Přehraje se mi do ní stávající kupon ze staré Lítačky?

Ne. Váš kupon zůstane na staré Lítačce. Přehrát ho na novou kartu můžete na webu Lítačky ve vašem účtu. Tam je potřeba u kuponu kliknout na tlačítko Přesunout a změnu potvrdit. Přehrání  kuponu můžete také vyřídit v Zákaznickém centru Lítačky ve Škodově paláci na adrese Jungmannova 35 na Praze 1.

Jaká je pokuta, pokud nemám Lítačku a chytí mě revizor? 

Pokud vás načapá revizor bez platné jízdenky, je potřeba zaplatit pokutu. Její výše je 1 500 korun. Pokud ji ale zaplatíte na místě nebo do 15. kalendářního dne ode dne kontroly na doplatkové pokladně, zaplatíte jen 800 korun. Doplatkovou pokladnu najdete na adrese Na Bojišti 5 na Praze 2 (stanice metra C, zastávka I. P. Pavlova). Její otevírací doba je:

  • v pondělí od 10:00 do 17:30 hodin
  • v úterý od 10:00 do 17:30 hodin
  • ve středu od 8:00 do 18:00 hodin
  • ve čtvrtek od 8:00 do 18:00 hodin
  • v pátek od 8:00 do 15:00 hodin

Pokutu v doplatkové pokladně je možné zaplatit nejdříve následující pracovní den od 13:00 hodin.

A co dělat, pokud máte Lítačku a platný kupon, ale nemůžete to revizorovi dokázat - například když si zapomenete peněženku? V takovém případě je potřeba zajít na doplatkovou pokladnu a o takové skutečnosti je informovat. Měli byste to udělat mezi následujícím pracovním dnem od 12:30 hodin až 15. dnem od uložení pokuty. Místo pokuty pak zaplatíte jen padesátikorunový poplatek.

Seznam poboček dopravního podniku

Lítačku je možné si vyzvednout na pobočkách dopravního podniku. Můžete se tam také informovat o tom, kdy končí platnost vašeho kuponu. Seznam poboček i adres najdete tady:

Zákaznické centrum

  • Škodův palác, Jungmannova 35/29, Praha 1

Pobočky DPP

  • Anděl - Na Knížecí (autobusové nádraží), Stanice metra B Anděl
  • Centrální dispečink DPP, Na Bojišti 5
  • Infocentrum Hradčanská, Vestibul stanice metra A Hradčanská
  • Kobylisy, Stanice metra C - vestibul
  • Letňany, Stanice metra C - vestibul metra
  • Infocentrum Můstek, Stanice metra A
  • Můstek II. (trasa B), Stanice metra B - vestibul metra B
  • Nádraží Holešovice, Stanice metra C - vestibul
  • Roztyly, Stanice metra C, Praha - vestibul metra
  • Infocentrum Nádraží Veleslavín, Stanice metra - vestibul