Kolik stojí kastrace kočky v roce 2024

Kastrace kočky zabrání nechtěnému otěhotnění, ale také omezí vzorce chování spojené s pohlavní zralostí a sníží riziko některých nemocí. Kolik stojí kastrace kočky nebo kocoura?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
8/6/2022 2:00 AM

Cena kastrace kočky

Ceny za kastrování koček a kocourů nejsou pevně dané, každý veterinář si je může upravit podle svého. Nicméně se jedná jen o jednorázový výdaj za vašeho domácího mazlíčka a není to nijak vysoká částka.

Cena kastrace koček se obvykle pohybuje mezi 800 – 1 600 Kč. Kastrace kocoura je jednodušší, a tedy i levnější záležitost. Za zákrok zaplatíte pouze mezi 500 – 1 000 Kč.

Kočku obvykle veterináři doporučují kastrovat před obdobím její první říje – nebo chcete-li, před prvním mrouskáním. Svou první říji má kočka zhruba v šesti měsících. I když se dříve doporučovalo nechat kočku alespoň jednou mít koťata, nyní se od tohoto názoru ustupuje. Stres u úhynu nebo odebrání koťat kočkám výrazně zkracuje život, nemluvě o možných porodních a poporodních komplikacích.

Kastrace kocoura je doporučována v desátém až dvanáctém měsíci života, kdy kocouři pohlavně dozrávají. Operace je oproti kastraci koček mnohem jednodušší a kocouři se i rychleji a lépe zotavují.

Kastrace kočky a pooperační péče

Jakmile je kočka dosáhne pohlavní dospělosti, začne jí období říje. Několikadenní cykly sexuální aktivity se obvykle vyskytují každé dva až tři týdny, a když kočka mrouská, je hladovější, neklidná a hlasitě volá kocoury z okolí. Toto chování lze potlačit léky, ale vystavujete svou kočku riziku vedlejších účinků a žádné z těchto tlumících prostředků nejsou určeny pro dlouhodobé užívání.

Kastrační operace zahrnuje podání celkové anestezie a chirurgické odstranění vaječníků či vaječníků i s dělohou řezem na boku nebo břiše kočky. Srst v místě řezu se bude muset před operací oholit a váš veterinář vás požádá, abyste večer před anestezií odepřeli zvířeti jídlo. Obvykle se vaše kotě bude moci vrátit domů ve stejný den a kožní stehy se většinou odstraní po sedmi až deseti dnech.

zdroj: Shutterstock

Kastrace kocoura a pooperační péče

Aby se předešlo nechtěnému otěhotnění, je kastrace samce je stejně důležitá jako kastrace samice. Kromě toho mají nekastrovaní kocouři silný sklon k toulání, jsou agresivní k ostatním samcům, bojují a označují si své území rozstřikováním moči – a to i uvnitř domu nebo bytu. Agresivní chování vystavuje nekastrovaného samce mnohem vyššímu riziku vážného infekčního onemocnění, jako je virus kočičí imunodeficience (kočičí AIDS) a virus kočičí leukémie. Oba tyto viry se přenáší právě kočičím kousnutím.

Kastrace zahrnuje odstranění obou varlat v celkové anestezii malým řezem do šourku. Stejně jako u koček bude nutné zvířeti nedat večer před operací najíst, aby se minimalizovaly potenciální anestetické komplikace, a kocourek může obvykle jít domů tentýž den. Obvykle jsou kožní řezy pro kastraci tak malé, že stehy nejsou nutné.

Proč nechat kastrovat kočku

Kočky budou mrouskat pravidelně, přibližně každé tři týdny během sexuálně aktivních období roku, pokud nezabřeznou. Mít nekastrované kočky, znamená přilákat k sobě kocoury, kteří budou na mrouskání odpovídat, budou se prát o přízeň vaší kočky a značkovat okolí.

O nechtěná koťata se často nikdo nestará a pravděpodobně trpí různými infekčními chorobami, jako je kočičí chřipka, začervení, svrab a podobně. Je nepravděpodobné, že pro ně bude k dispozici dostatek nových domovů. Životnost těchto koček je velmi často jen několik měsíců.

Kočky, které nejsou kastrované, častěji trpí v dospělosti pyometrou (infekcí dělohy) a nádory mléčné žlázy. Samice s infekčními nemocemi mohou choroby také přenést na svá koťata. A ani těhotenství a porod nejsou bez rizika.

Kočky s koťaty budou lovit aktivněji, a pokud nejsou krmeny, budou muset chytit více volně žijících zvířat, aby nakrmili svá koťata. V případě hladu se kočky neomezují jen na myši, ale berou za vděk jakoukoli drobnou zvěří anebo i odpadky.

Proč nechat kastrovat kocoura

Nekastrovaní kocouři se toulají po velkém území, značí si je velmi štiplavou močí a mnohem často o své teritorium bojují.

Bojující samci mnohem pravděpodobněji rozšíří nemoci jako FIV a FeLV na jiné kočky. Často také trpí zraněními z boje, jako jsou abscesy. Protože se potulují po velkém území, jsou mimo jiné vystaveni většímu riziku dopravních nehod.

Nekastrovaní kocouři mohou být agresivní vůči svým majitelům. Proto je žádoucí vykastrovat koťata dostatečně brzy, aby se předešlo výše uvedeným problémům. 

Je zřejmé, že kocouři sami koťata nemají. Na druhou stranu stačí pouze jeden nekastrovaný samec v oblasti, aby otěhotnělo mnoho koček.