Andulka - cena v roce 2024

Na první pohled nenáročný domácí mazlíček, který se dokáže naučit opakovat až desítky slov, to je andulka. Drobný roztomilý papoušek s živou a společenskou povahou, přesto vyžaduje pravidelnou péči a dostatečně velkou klec na létání. Kolik andulka stojí a kde si ji můžete koupit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí

Kolik andulka stojí a kde ji sehnat? 

Někoho může překvapit zjištění, že je andulka jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčků spolu se psy, kočkami, křečky, králíky a dalšími chlupatými společníky. Navíc její pořízení nezatíží ani vaši peněženku, běžně ji totiž v závislosti na její barvě, původu, pohlaví, stáří a dalších parametrech pořídíte mezi 200 až 600 Kč. Připočtěte však také prvotní náklady na klec pro andulku, vybavení klece, stelivo a krmivo, které mohou znamenat několik stovek až tisíc korun navíc.

Po andulce se poohlédněte v klasických zverimexech, na ptačích burzách nebo u registrovaných chovatelů, u kterých si můžete být jistí, že andulky a další papoušky chovají v dobrých podmínkách. Případně na internetu narazíte na značné množství nabídek na prodej andulek, před samotnou koupí si však papouška prohlédněte a sledujte, jak se chová. Ať už se rozhodnete andulku pořídit kdekoliv, vždy se doptejte na konkrétní informace o původu, věku a dalších detailech potřebných pro správnou péči o daného papouška.

Základní informace o andulce

Andulka, oficiálně zvaná papoušek vlnkovaný pro svůj vlnitý vzor na hlavě a vrchní části hřbetu, pochází z Austrálie, odkud byla dovezena do Evropy v 19. století a rychle se stala oblíbeným mazlíčkem. Poptávka byla tak vysoká, že vznikly evropské chovné stanice a dovoz z Austrálie pokračoval několik desítek let než byl zakázán, v té době už však Evropa byla v chovu andulek soběstačná a brzy se andulky dostaly až do Ameriky. Dnes můžeme andulku po právu nazvat nejoblíbenějším papouškem na světě.

Andulky dorůstají velikosti mezi 17 a 20 cm a váží mezu 30 a 40 g, jsou tedy opravdu drobným papouškem. Dožívají se poměrně vysokého věku, a to mezi 10 a 20 lety. Co se týče zbarvení, v přírodě mají andulky typicky světle zelenou barvu, která je chrání před predátory, naopak domestikované se vyskytují v různých barevných kombinacích (žluté, modré, bílé, fialové, a další).

Povahově jsou andulky velmi společenská a upovídaná zvířátka, která také potřebují dostatek pohybu a prostoru. Pokud na svou andulku nemáte tolik času, je lepší ji pořídit druha či družku, aby si vzájemně dělaly společnost. Dále jsou krotké a velmi inteligentní - můžete je naučit napodobovat zvuky a melodie a tím pádem i slova, kterých si zapamatuje až stovku.

Chov andulky

Mezi základní vybavení pro chov andulky patří neodmyslitelně dostatečně velká a prostorná klec, ve které se papoušek může volně pohybovat. Čím větší klec, tím lepší, umístěte ji nejlépe do rohu na klidné místo mimo průvan a přímé sluneční záření. Pokud máte venkovní voliéru, můžete v ní andulky chovat celoročně. Ideálně své andulce dopřejte také hodinku denně volného letu mimo klec v klidné a bezpečné místnosti se zavřenými okny a dveřmi.

Do klece také patří přírodní bidýlky různých velikostí, větve z přírodního dřeva, kámen na obrušování zobáku a malá miska s vodou, protože andulky milují koupání. Na dno klece je vhodná podestýlka buď ve formě písku pro ptáky, stelivo z dřevitých štěpků nebo kukuřičná podestýlka. Samozřejmě nesmí chybět pítko s vodou a miska s krmivem. 

Andulky stačí krmit směsí pro andulky nebo pro malé papoušky, které běžně koupíte ve zverimexu. Čas od času jim můžete přidat ovoce a zeleninu, důležité je také “zelené krmení” - různé traviny, semena, pampelišky, zrní, ptačinec a větvičky stromů s listy.

Autor: Karolína, Foto: Pixabay, Zdroj: PetCentrum

No items found.