Kartouzská kočka - cena v roce 2024

Kartouzská kočka je velmi staré kočičí plemeno, které vás nejen uhrane svým jedinečným vzhledem a bystrým pohledem, ale získá si vás i svou vyrovnanou, klidnou a nekonfliktní povahou. Kde a za kolik si můžete toto krásné kočičí plemeno pořídit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
5/10/2023 7:49 AM

Za kolik a kde si můžete kartouzskou kočku koupit? 

Oblíbené klidné a nezávislé kočičí plemeno, které dělalo v minulosti společnost mnichům, se pyšní dlouhou historií, už i proto byste si měli při pořizování kartouzské kočky dát pozor a vždy vyžadovat průkaz původu. Průměrná cena za čistokrevné kotě se pohybuje mezi 10 a 20 tisíci Kč podle rodokmenu, pohlaví a dalších parametrů.

Po kartouzské kočce se poohlédněte buď v chovatelských stanicích nebo u prověřených chovatelů, kterých je u nás poměrně dost. Nejlépe uděláte, když jich objedete několik v blízkém okolí a koťata si důkladně prohlédněte a poznáte jejich rodiče a prostředí. Nebo můžete navštívit i místní útulky pro kočky, kde klidně narazíte na kartouzskou kočku.

Kartouzská kočka, nebo-li chartreux - věrný společník mnichů

Jedno z nejstarších evropských kočičích plemen s velmi bohatou a zajímavou historií, to je  kartouzská kočka. Poprvé se o ní dozvídáme v 16. století ve Francii a v Římě, kam se zástupci tohoto plemene pravděpodobně dostali ze Sýrie skrze křížové výpravy řádu kartuziánských  mnichů. Právě po nich je kočka pojmenována “chartreux”, v překladu do češtiny kartouzská.

Její chov pokračoval až do současnosti, teprve až ke konci 20. století ale nabral skutečně na obrátkách a rozšířil se po Evropě. Například v Anglii se smísila s britskou krátkosrstou kočkou a obohatila tak její geny. Až v roce 1977 byla kartouzská kočka oficiálně uznána FIFe (Mezinárodní kočičí federace) jako samostatné plemeno.

Kartouzské kočky jsou střední velikosti, kocouři váží nejčastěji mezi 5 a 8 kg, samice mohou být dokonce až o polovinu lehčí - pouze 3 až 5 kg. Naopak se dožívají poměrně vysokého věku, nejčastěji 10 až 15 let. Navzdory nízké váze mají kartouzské kočky svalnaté a silné tělo s dlouhýma nohama a velkými širokými tlapkami. 

Na dobře vyvinutém hrudníku sedí široká hlava s výrazným hranatým čenichem a vysoce postavenýma ušima, zbytku těla dominuje dlouhý ocas. Jejich vzhledu vévodí kromě jemné husté krátké srsti v modré a šedomodré barvě především sytě žluté oči v odstínech tmavě žluté, jantarové až měděné barvy.

Povahou je kartouzská kočka jedno z nejméně náročných kočičích plemen, jelikož je klidná, tichá, samostatná a velmi tolerantní. Přestože vám bude oddaná, zvládne bez vás i několik dní v kuse, ráda odpočívá, ale je i aktivní a snadno se zabaví. Téměř vůbec nemňouká, a když už se ozve, tak velmi potichu.

Péče o kartouzskou kočku

Pokud milujete kočky, ale nemáte čas nebo energii se o tu svou každý den starat, tak je kartouzská kočka pro vás jako dělaná. Nevyžaduje vaší přítomnost, přitom se s vámi ráda pomazlí, také vychází jak se psy a jinými zvířaty, tak s dětmi a cizími lidmi díky své nekonfliktnosti. Velmi snadno se cvičí, je inteligentní a bystrá, ráda aportuje a pozoruje okolí - pelíšek a škrabadlo a nějaké hračky u okna ji dostatečně zabaví.

Její krásná hustá srst vám naštěstí nezabere příliš práce, stačí ji jednou za čas vykartáčovat, navíc je voděodolná a kartouzské kočky si o ji čistí samy. Důležitá je naopak pravidelná kontrola zubů, které jsou u tohoto plemene náchylnější ke kazivosti.

Co se týče krmiva, krmte svou kartouzskou kočku především kvalitní masovou stravou, která je bohatá na bílkoviny. Kromě zmíněné kazivosti zubů netrpí moc na typická kočičí onemocnění a jedná se o zdravé kočičí plemeno, přesto je může potkat onemocnění kloubů nebo močových cest, či cukrovka.

Zdroje:

https://www.chlupaci.cz/magazin-kocici-plemena/kartouzska-kocka/

https://www.zoohit.cz/magazin/kocky/plemena-kocek/chartreux-kartouzska-kocka

https://hobbio.cz/kartouzska-kocka/

https://fera24.cz/kartouzska-kocka-nejdulezitejsi-informace-o-plemeni.html

Autor: Karolína Hušáková, Foto: Freepik