Kočka Ragdoll - cena

Ragdoll je jedna z největších domácích koček na světě, která se chová spíše jako pes než typická kočka. Její jméno doslova znamená “hadrová panenka”, kterou připomíná nejen svým vzhledem, ale především svým chováním, když ji vezmete do náruče a její tělo se uvolní přesně jako hadrová panenka.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
2/4/2022 2:00 AM

Základní informace o kočce ragdoll

Ragdoll je poměrně mladým plemenem, které založila chovatelka Ann Baker v 60. letech 20. století v Kalifornii křížením bílé kočky angorské s koucourem z plemene birma. Když byla kočka březí, utrpěla autonehodu a při zotavování začala uvolňovat svalstvo při zvednutí do náruče - vlastnost, kterou zdědily i koťata. Ta již vypadala jako dnešní ragdoll kočky, tedy velká, s polodlouhou srstí a modrýma očima. Postupně se plemeno rozšířilo i do Evropy a zbytku světa a získalo na popularitě.

Ragdoll se může pyšnit svou velikostí mezi domácími kočkami, dosahuje výšky v kohoutku až 40 cm a na délku může mít až 1,2 m od špičky nosu ke špičce ocasu. Kocouři mohou vážit až 10 kg, kočky váží zpravidla do 6,5 kg. Ragdoll se v průměru dožívají až 15 let, mohou ale dosáhnout i vyššího věku. Tyto roztomilé huňaté kočky si vás získají především svou hebkou polodlouhou srstí, která jim dodává až plyšový vzhled. Srst ještě umocňuje jejich velké svalnaté tělo s širokým hrudníkem a dlouhým ocasem. Hlavu střední velikosti s nakloněnýma ušima se zaoblenými špičkami zdobí jasně modré oči, které uhranou na první pohled. 

Při narození jsou koťata bílé barvy, zbarvení se objeví až po několika týdnech a pokračuje až do 4 let věku, kdy končí jejich tělesný vývoj. Patří mezi tzv. “point” kočky, kdy zbarvené části jsou jen na obličeji, uších, nohách a ocase. Nejčastějšími point barvami jsou černohnědá, čokoládová, liliová, modrá nebo krémová. Ty se navíc vyskytují ve třech vzorových variantách: mitted, colourpoint a bicolour, kdy se zbarvené části lehce liší u každého typu. Barevných kombinací tedy existuje více než dost. Povahou jsou ragdoll kočky společenské, klidné, přítulné, hravé, rády tráví čas se svou lidskou rodinou i dalšími kočkami.

Kolik ragdoll stojí a kde ji seženete? 

Vzhledem k velké popularitě ragdoll koček byste měli pořizovat tyto huňaté společníky pouze s průkazem původu. Čistokrevné kotě ragdoll běžně pořídíte za 10 až 20 tis. Kč. V Česku existuje několik chovatelských stanic a seriózních chovatelů s ragdoll kočkami, kteří nabízejí koťata k prodeji.

Vždy si objeďte alespoň několik z nich a důkladně si prohlédněte prostředí, ve kterém jsou koťata vychovávána, jelikož má obrovský vliv na jejich povahu. Mělo by to být příjemné rodinné prostředí, žádné klece nebo uzavřené místnosti. Také je vhodné vidět rodiče kotěte, zda se chovají jako praví ragdollové, jejich potomci budou totiž stejní. Můžete také zkusit zajít do útulků pro kočky, i tam občas čistokrevné ragdoll kočky skončí.

Kočka ragdoll rozvalená na podlaze. S příjemným a klidným výrazem se dívá přímo do objektivu.

Péče o ragdoll

Pro svou klidnou a přítulnou povahu jsou ragdoll přezdívány “psi v kočičím těle”. Jsou tedy nejšťastnější ve vaší blízkosti a milují jemné hlazení a mazlení. Velmi rychle se učí, rády si hrají a tráví čas se svou rodinou, dbejte tedy na to, abyste jim věnovali dostatek času. Můžete je dokonce brát na procházky v postroji a s vodítkem.

Ragdoll se chová přátelsky nejen vůči své rodině, ale také k cizím lidem, kočkám a dalším druhům zvířat. Je ideální k dětem, se kterými si ráda hrají a v případě konfliktu uteče místo toho, aby tasila drápky. Právě díky této vyrovnané povaze jsou ragdoll kočky využívány při felinoterapii, tedy léčbě kočkou.

Chovat ji můžete v bytě, na zajištěném balkoně nebo na zahradě. Ocení možnosti ke šplhání a hraní, ať už na širším parapetu u okna nebo na vysokém škrabadle se spoustou hraček. Přestože se může zdát, že péče o její hebkou huňatou srst bude náročná, opak je pravdou. Stačí jednou či dvakrát týdně jemně kartáčovat kovovým hřebenem, chlupy se totiž neshlukují díky absenci podsady a snadno se rozčesávají.

Ragdoll kočky si tuto činnost navíc náramně užívají, protože tráví čas se svým majitelem. Jediné náročnější období je výměna srsti na jaře a na podzim, kdy byste měly svou ragdoll kočku denně kartáčovat. Není nutné je koupat, kočky se samy čistí, v případě nutnosti zvažte volbu suchého šamponu místo koupele. 

Bohužel nelze předejít tomu, aby se volné chlupy nedostaly do trávicího traktu. Kočce však můžete pomoci s jejich strávením podáváním kočičí trávy, speciálních pamlsků nebo past. Jinak by ragdoll měla jíst vyvážená, masitá a vlhká jídla, která zajistí lesklou srst a dobré zdraví. Vzhledem k její velikosti dbejte na dostatek krmení především v prvních čtyřech letech vývinu a růstu kočky.

Pozor však na přílišné přibírání na váze, ragdoll není velmi aktivní plemeno kočky a je proto dobré její váhu kontrolovat a na základě toho volit správnou stravu. Co se týče zdraví, patří ragdoll mezi zdravá plemena, ale ani jí se některé nemoci nevyhnou. Nejčastěji má problémy s močovými kameny, klouby, dásněmi nebo se srdcem, kdy je nejvíce zmiňována hypertrofická kardiomyopatie - nejvyskytovanější kočičí onemocnění. Naštěstí ho lze diagnostikovat včas pomocí ultrazvuku srdce nebo genetického testu.

Zajímavosti o ragdoll

Jednou ze zajímavostí o ragdoll kočce je nejen její mladost jakožto plemene, ale i fakt, že se jedná o první plemeno kočky, na které byla podána patentová přihláška. Když totiž zakladatelka plemene Ann Baker vychovala první koťata a začala jejich chov šířit dál mezi chovateli, rozhodla se jméno Ragdoll patentovat a za každého jedince plemene vybírat poplatek. To vyvolalo vlnu nevole a tahanic mezi chovateli, mnoho z nich se proto od původní linie odklonilo. I to je jeden z důvodů, proč dnes existuje tolik barevných variant a kombinací koček ragdoll.