Reforma penzí: Klíčové změny a budoucí perspektivy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL představil na tiskové konferenci v Praze 15. listopadu 2023 významné reformní změny v penzijním systému České republiky. Plánované změny zahrnují úpravy v důchodovém věku a výpočtu penzí, přičemž jsou zaměřeny na zajištění dlouhodobé udržitelnosti systému.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
17/11/2023 10:12 AM

Zvyšování Důchodového Věku

Hlavním bodem reformy je postupné zvyšování důchodového věku, které bude závislé na doby dožití. Tento věk se bude stanovovat každý rok pro lidi, kteří dosáhnou 50 let. Měl by růst maximálně o dva měsíce ročně, přičemž první generace postižená těmito změnami by měla být ta narozená po roce 1972. Minimální penze by měla být stanovena na 20 % průměrné mzdy.

Nový Výpočet Penzí

Další součástí reformy je změna výpočtu důchodů, která se dotkne osob narozených po roce 1968. Nový výpočet by měl snižovat poměr penze k průměrné mzdě a zohledňovat nižší část výdělku. Tento proces snižování se má odehrávat mezi lety 2026 až 2035.

Opoziční Reakce a Expertní Názory

Opoziční politici a odboroví předáci zatím reformu kritizují. Například poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka vyjádřil nesouhlas se zvyšováním důchodového věku nad 65 let. Experti, jako je analytik Deloitte David Marek, zdůrazňují nutnost parametrických změn pro dlouhodobou udržitelnost systému.

Budoucí Postup

Návrh novely by měl projít legislativním procesem, s očekáváním, že vláda projedná změny na přelomu roku a parlament by měl návrh schválit do konce července. Po projednání ve Sněmovně a Senátu následuje podpis prezidenta, s plánovaným zahájením platnosti od roku 2025.

Současné a Budoucí Perspektivy

V současné době se důchodový věk již zvyšuje každý rok, přičemž muži a ženy dosáhnou věku 65 let v rozdílných termínech. Podle návrhu by lidé narození po roce 1978 mohli odcházet do důchodu v 66 letech.

Závěrečné Hodnocení

Reforma není považována za komplexní přepracování důchodového systému, ale spíše za nutné parametrické úpravy stávajícího systému. Prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop poukazuje na potřebu intenzivnějšího zapojení vlastních zdrojů pro dosažení důstojného důchodu v budoucnosti.

Autor: Vladimír Daněk, Zdroj: MPSV, Foto: KDU ČSL