Odchod do důchodu: muži - přehledná tabulka

Odchod do důchodu je důležitým milníkem v životě každého člověka, a to zejména v případě mužů, kteří tvoří většinu pracovní síly v České republice. V tomto článku se podíváme na aktuální situaci odchodu do důchodu pro muže v ČR, jak se tato situace měnila v minulosti, a jak se liší od situace žen.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Základní pojmy
29/4/2023 10:56 AM

Aktuální důchodový věk pro muže v České republice je 65 let, přičemž tuto věkovou hranici mají muži možnost dosáhnout od roku 2013. Před tímto rokem byl důchodový věk pro muže postupně zvyšován z původních 60 let. Tento trend byl zahájen v roce 1996, kdy byl důchodový věk pro muže zvýšen na 62 roky, a pokračoval až do roku 2013, kdy byl dosažen aktuální důchodový věk.

Aktuální důchodový věk pro muže v České republice je 65 let.

Pokud se podíváme na rozdíly vůči ženám, musíme konstatovat, že ženy mají nižší důchodový věk než muži. Důvodem je skutečnost, že ženy mají průměrně kratší pracovní kariéru než muži, často pracují na částečný úvazek, a věnují se více péči o rodinu a domácnost. V současné době mají ženy důchodový věk stanoven na 62 let, což odpovídá původnímu důchodovému věku pro muže.

Vztah důchodu k průměrné a minimální mzdě

Pokud se podíváme na průměrný důchod muže v ČR, tak v roce 2021 činil zhruba 16 500 korun měsíčně. To je o něco více než průměrná mzda v ČR, která v roce 2021 činila zhruba 35 000 korun měsíčně. Tyto čísla však mohou být ovlivněna různými faktory, jako jsou například pracovní kariéra, délka zaměstnání a výše příjmů v průběhu pracovního života.

Celkově lze tedy říci, že věk pro odchod do důchodu pro muže v ČR se v posledních letech značně proměnil, a že muži mají nyní vyšší důchodový věk než v minulosti. Přesto stále existují rozdíly vůči ženám, a to převážně kvůli tomu, že ženy se často věnují péči o rodinu a domácnost, což může mít vliv na délku a výši pracovní kariéry. Průměrný důchod muže v ČR je sice nižší než průměrná mzda, ale stále představuje důležitou součást finančního zabezpečení v důchodovém věku.

Zároveň je však důležité si uvědomit, že průměrný důchod a průměrná mzda jsou pouze statistické ukazatele, které neberou v úvahu individuální situace a okolnosti každého jednotlivce. Většina lidí si proto musí zajistit vlastní doplňkové zabezpečení v důchodovém věku, například formou spoření do penzijního připojištění, investování do nemovitostí nebo jiných aktiv.

Vzhledem k tomu, že výše důchodů a průměrných mezd se může v budoucnu změnit, je důležité, aby lidé plánovali své finanční zabezpečení v důchodovém věku s dostatečným předstihem. To zahrnuje i plánování výdajů a životního stylu v důchodovém věku, aby bylo možné si užívat život po odchodu z pracovního života bez zbytečných finančních obav.

ČR existuje závislost důchodu na minimální mzdě. Výše důchodu se totiž stanovuje na základě tzv. důchodového kapitálu, který v průběhu pracovní kariéry každý pracující člověk postupně buduje. Důchodový kapitál se určuje jako poměr mezi dosaženými příjmy z pracovní činnosti a průměrnou mzdu v ČR.

Taková závislost důchodu na minimální mzdě znamená, že když se minimální mzda zvyšuje, zvyšuje se také důchodový kapitál a tedy i výše důchodu. Tento mechanismus tak slouží jako ochrana před inflací a pomáhá udržovat dostatečnou úroveň finančního zabezpečení pro důchodce.

Tabulka pro odchod do důchodu pro muže

Níže uvádíme tabulku odchodu do důchodu pro muže, samostatně jsme připravili tabulku pro odchod do důchodu pro ženy a velké srovnání mužů i žen v samostatném článku: Tabulka odchodu do důchodu.

   
Rok narození   
   
Věk pro odchod do důchodu pro muže   
   
1958   
   
63 let a 10 měsíců   
   
1959   
   
64 let   
   
1960   
   
64 let a 2 měsíce   
   
1961   
   
64 let a 4 měsíce   
   
1962   
   
64 let a 6 měsíců   
   
1963   
   
64 let a 8 měsíců   
   
1964   
   
64 let a 10 měsíců   
   
1965   
   
65 let   

V souhrnu lze tedy říci, že otázka „kdy půjdu do důchodu?“ je spojena s vyšším důchodovým věkem, avšak stále existují rozdíly vůči ženám. Průměrný důchod muže je nižší než průměrná mzda v ČR, ale stále představuje důležitou součást finančního zabezpečení v důchodovém věku. Je proto důležité plánovat své finanční zabezpečení v dostatečném předstihu a být připraven na různé změny v budoucnosti.

Zdroj: ČSSZ, Autor: David Web, Foto: Pixabay