Sundavací rovnátka: Flexibilní a praktická volba pro ortodontickou léčbu

Ortodontická léčba je pro mnoho lidí klíčová pro dosažení zdravého a esteticky příjemného úsměvu. Tradiční pevná rovnátka jsou efektivní, ale někdy může být obtížné udržovat hygienu ústní dutiny a omezovat stravovací návyky. V takových případech se snímatelná rovnátka, známá také jako alignery, stávají výhodnou volbou. V tomto článku se podíváme na snímatelná rovnátka, jejich výhody, funkci a vhodnost pro různé ortodontické potřeby.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
25/5/2023 4:06 PM

Co jsou snímací rovnátka?

Sundavací (snímací) rovnátka jsou ortodontická pomůcka vyrobena z průhledného plastu, která se přesně přizpůsobuje tvaru zubů. Jsou navržena tak, aby se dala snadno sundat a nasadit, což umožňuje pacientům větší flexibilitu při péči o zuby a při jídle. Sundavací rovnátka jsou navržena tak, aby se postupně upravovaly a přesouvaly zuby do požadovaného zarovnání. Každý sadou sundavacích rovnátek je individuálně vyrobena na míru pacientovi, což zajišťuje pohodlné a přesné přizpůsobení.

Výhody sundavacích rovnátek:

  1. Estetika: Sundavací rovnátka jsou vyrobená z průhledného plastu, což znamená, že jsou téměř neviditelná při nošení. To umožňuje pacientům cítit se pohodlněji při komunikaci a přirozeně se smát, aniž by se museli obávat o viditelnost rovnátek.
  2. Pohodlí: Sundavací rovnátka jsou obecně považována za pohodlnější než tradiční pevná rovnátka. Jsou vyrobená z hladkého plastu, který nezpůsobuje podráždění nebo oděr na vnitřní straně úst. Jejich odnímatelnost také umožňuje pohodlnější čištění zubů a důkladnější hygienu ústní dutiny.
  3. Flexibilita: Sundavací rovnátka lze snadno sundat při jídle nebo při specifických situacích, jako je sportování nebo důležité události. To umožňuje pacientům volnost při stravování a minimalizuje omezení jejich každodenních aktivit.
  4. Hygiena: Sundavací rovnátka lze snadno vyjmout při čištění zubů, což usnadňuje důkladnou péči o zuby a dásně. Pacienti si mohou udržovat vyšší standardy ústní hygieny, což přispívá ke zdravějšímu ústnímu prostředí.

Vhodnost sundavacích rovnátek

Sundavací rovnátka jsou obecně vhodná pro mírnější až středně těžké ortodontické problémy, včetně zarovnání předních zubů, mezery mezi zuby, mírné překryvy a mírné křivky. Pro složitější případy nebo pokud je potřeba korigovat stavění čelistí, mohou být tradiční pevná rovnátka nebo jiné metody vhodnější.

Cena Snímacích rovnátek

Ceny sundavacích rovnátek se mohou lišit v závislosti na konkrétních zubních klinikách, složitosti případu a individuálních potřebách pacienta. Orientační ceny rovnátek jsou 20-60tis Kč.

Je důležité si uvědomit, že tyto ceny jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na různých faktorech, jako je konkrétní zubní klinika, specializace zubního lékaře, region a individuální potřeby pacienta. Nejlepší je konzultovat se zubním ortodontem, který vám může poskytnout přesné informace o cenách sundavacích rovnátek na základě vašeho konkrétního případu a očekávaných výsledků léčby.

Závěr

Sundavací rovnátka poskytují pacientům flexibilitu, pohodlí a estetickou výhodu při ortodontické léčbě. Jejich odnímatelnost umožňuje snazší péči o zuby a hygienu ústní dutiny. Přesto je důležité si uvědomit, že správnou volbou ortodontické léčby je konzultace se zubním ortodontem, který na základě vašich individuálních potřeb a diagnózy může poskytnout nejlepší doporučení.

Pokud se rozhodnete pro sundavací rovnátka, dodržování pokynů o nošení a péči o rovnátka je klíčové pro dosažení požadovaných výsledků. Pravidelné kontroly u zubního ortodonta jsou také důležité pro sledování pokroku léčby a případné úpravy rovnátek.

Autor: David Web, Zdroj: Ortodoncie, Foto: Pixabay