Kolik stojí rovnátka v roce 2024

Kdo z vás musel nosit rovnátka? A nosili jste je jako děti, nebo až v dospělosti? Rovnátka jsou zdravotnickou pomůckou, která slouží k rovnání zubů, jejich napravení nebo usměrnění jejich růstu. Rovnátka bývají noční můrou všech adolescentů, ale pravdou je, že je možná lepší odbýt si to v mládí spolu s dalšími spolužáky (protože je jisté, že jediní s rovnátky ve třídě nebudete) a nenosit je pak v dospělosti. Jedno je jisté, stejně jako u jiných oborů, věda pokročila a rovnátka už dnes vypadají docela jinak než dřív.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2023 2:00 AM

Jaké typy rovnátek existují?

Většina z nás má alespoň nějakou představu o tom, jaké jsou možnosti, protože všichni jsme se s rovnátky v nějaké formě setkali, ale pojďme si to tady shrnout.

Prvním typem, který zmíníme, jsou fixní rovnátka. Fixní znamená, že není možné je vyndat a po celou dobu léčby je tedy budete mít přilepené k zubům. Rovnátka mohou být přichycena z venkovní strany (to je častější), nebo z vnitřní, jazykové strany (lingvální rovnátka). Aplikace tímto druhým způsobem je obtížnější a dražší. Kvůli zámkům nalepeným z vnitřní strany zubů je navíc jejich nošení poměrně nepohodlné, jsou ovšem prakticky neviditelné. Výhodou fixního typu je, že s ním dosáhnete výsledků lépe a rychleji. Nevýhodou je, že je náročnější na údržbu. Je totiž opravdu potřeba úzkostlivě dodržovat zubní hygienu, a dokonce nejíst některé typy potravin (například žvýkačky).

Dalším druhem jsou snímací rovnátka a ty si můžete (jak napovídá jejich název) z pusy vyjmout. Určitě si každý vybaví takové ty hezké krabičky se zvířátky. Snímací rovnátka se často nosí přes noc, ale někteří musí i přes den. Na jídlo se musí vyndávat a hůře se s nimi mluví, jelikož na patře se nachází právě pevná část rovnátek. Výhodou těchto rovnátek je jednodušší údržba a to, že je nemusíte mít pořád v ústech, což je zároveň jejich nevýhodou, protože vás nic nenutí je opravdu používat, což může být obzvlášť u dětí problematické. 

A posledním typem jsou foliová rovnátka. V případě tohoto typu jde vlastně o kus plastu. Tato plastová rovnátka jsou pacientům také vytvářena na míru podle otisků, jsou snímací a méně nápadná.

Vybrat se v dnešní době určitě dá. Závisí to na konkrétním problému, který řešíte, ale i na vašich osobních preferencích a prioritách. Rozhodně lze ale dneska nalézt estetické řešení.

Kolik stojí rovnátka?

Rovnátka nemají bohužel jasně danou cenu, ta totiž závisí na několika faktorech. Zaprvé se platí různé úkony - nandání a sundání rovnátek, materiál, ze kterého jsou vyrobeny, otisky, které vám budou dělat na začátku apod. Zadruhé záleží na tom, jaký typ rovnátek si vyberete (nebo spíše jaký potřebujete) a na tom, jestli budete chtít obyčejnou variantu, nebo estetičtější. V poslední řadě záleží i na konkrétním zubaři a své k tomu mohou říct i jednotlivé pojišťovny. 

Řekneme si tedy alespoň nějaká obecná cenová rozpětí u výše zmíněných typů rovnátek. Snímací rovnátka se většinou pohybují mezi 1 000 a 4 000 Kč. Tento typ je většinou alespoň částečně krytý pojišťovnou, tudíž se na něj už tolik nedoplácí. Ale někteří ortodontisté uvádí na svých stránkách i 6 000 Kč. 

Fixní rovnátka vás mohou vyjít dohromady přibližně na 30 000 - 60 000 Kč. Pacientům se často uvádí cena za nasazení (4 000 - 7 000 za jednu čelist), ale při každé návštěvě se pak dále platí mezi 250 - 1 000 Kč za úpravu rovnátek (při dvouleté léčbě se původní částka výrazně navýší), někde také platíte za sundání a následně také za retenční aparáty (i 8 000 Kč). Proto si předem zjistěte přesně, na kolik vás léčba vyjde, ať nejste nepříjemně překvapeni. Vnitřní, lingvální rovnátka vás mohou přijít i na 120 000 - 150 000 Kč. Nakonec tu máme foliová rovnátka, ty vás mohou stát mezi 50 000 - 60 000 Kč. U některých zubařů vás však mohou přijít i na 120 000 Kč.

Typ Cena
Fixní 30-60 000 Kč
Vnitřní, lingvální rovnátka 100-150 000 Kč
Foliová rovnátka 50-60 000 Kč

Obecně platí, že cena může ještě vzrůst, jelikož se k ní mohou přidat i různé výdaje během pravidelných návštěv spojené s údržbou rovnátek. Myslete také na to, že někteří zubaři si účtují vstupní konzultaci a stanovení diagnózy. 

zdroj: Shutterstock

Jak přispívají pojišťovny?

Teď když jsme si řekli, kolik tak rovnátka stojí, pojďme se podívat na to, jak vám to může ulehčit vaše pojišťovna. A začneme tedy tím, že se pravidla pro hrazení ortodontické péče 1. 1. 2022 změnila. Nyní je proplácení výdajů zastropováno věkem 22 let. Pokud jste tedy starší, musíte si rovnátka hradit sami. Výjimku samozřejmě mají ty nejzávažnější případy, ty mají péči hrazenou zcela.

Jednotlivé příspěvky pojišťoven se mohou lišit, ale obecně platí, že u fixních rovnátek vám pojišťovna uhradí veškerou péči - tedy úvodní vyšetření, nandání a sundání rovnátek, průběžné kontroly -, ale nehradí použitý materiál (ačkoliv některé pojišťovny na něj dávají příspěvek). Je třeba si to ověřit u vaší pojišťovny, například zda není počet hrazených kontrol nějak omezen a podobně. Toto jsou jen obecné informace podle nových pravidel platných od začátku roku 2022. U snímacích rovnátek pak pojišťovny podle závažnosti vady hradí 50 %, 80 %, nebo dokonce 100 % ceny. Pojišťovny k tomu můžou ještě individuálně nabízet příspěvky. Dříve byly rozdíly mezi příspěvky větší, proto někteří dokonce pojišťovny měnili, aby si tím nezruinovali rodinný rozpočet. Dnes už jsou nabídky jednotlivých pojišťoven víceméně vyrovnané. 

Rovnátka v dospělosti? 

Rovnátka si spojujeme spíše s dospívajícími dětmi, ale nevyhýbají se ani dospělým. Může to mít několik důvodů: zanedbaná péče v dětství (popřípadě právě nedostatek financí v rodině), nebo později vyvinutá vada atd. Roste také počet případů, kdy se pro to lidé sami rozhodli, aby se mohli honosit perfektním úsměvem.

Rovnátka v dospělosti jsou samozřejmě spojena se spoustou negativních konotací, ať už jde o strach z neprofesionálního vzezření na pracovní poradě, nebo z toho, že se nebudete moci smát na rande. Rovnátka už dnes ale neznamenají automaticky pusu plnou plechu. Může vás to stát víc, ale existují možnosti, jak se cítit dobře s rovnátky i v dospělosti.

Většinu možností jsme už v článku zmínili, takže uvedeme jen krátký přehled (většinou dražších, zato estetičtějších) variant. Mezi ty levnější patří snímací rovnátka. Ta ačkoliv nejsou nijak extra hezká, nemusíte nosit pořád a máte tedy pod kontrolou, kdy si je na sebe vezmete a kdy ne. Dále tu jsou keramická rovnátka, která sice budou vidět, ale keramické zámky jsou přece jenom estetičtější než ty plechové. Pokud byste chtěli, aby zámky nebyly vidět vůbec, můžete zvolit lingvální rovnátka (zámky z vnitřní strany zubů). A nakonec zde jsou tzv. alignery, tedy foliová rovnátka, která fungují jako ty snímací, ale jsou průhledné, takže o něco méně nápadné. Foliová rovnátka jsou v poslední době mezi dospělými populární. 

Jak o rovnátka správně pečovat?

Jak už je zmíněno výše, nejtěžší na údržbu jsou fixní rovnátka, nejen proto, že v zámcích často uvíznou zbytky jídla, ale také proto, že nedostatečně odstraněný zubní plak způsobuje odvápnění skloviny. 

Zuby si samozřejmě budete čistit stejně zodpovědně jako bez rovnátek, ale přece jenom vám to asi zabere více času a bude třeba si je čistit opravdu po každém jídle. Na rovnátka jsou vhodné elektrické kartáčky, mezizubní kartáčky a existují i speciální zubní pasty a ústní vody, váš zubař vám určitě rád poradí. Existuje i novější a modernější možnost, jak se o rovnátka starat, a tou je ústní sprcha. Díky tlaku vodního proudu se dostanete i tam, kam se běžný kartáček nedostane. 

U snímacích rovnátek je to o něco jednodušší. Vždy, když je vyndáte, vyčistíte je kartáčkem a zuby si můžete čistit tak, jak jste zvyklí. 

Co se týče průběhu léčby, její doba se většinou pohybuje mezi devíti měsíci a 3,5 lety a návštěvy u ortodontisty bývají v rozmezí několika týdnů až několika měsíců, záleží na konkrétní situaci.

Ať už se rovnátka týkají vás nebo vašich dětí, v tomto článku si můžete udělat přehled o tom, jaké máte možnosti, ale veškeré finální informace vás sdělí váš zubař. A ačkoliv můžete mít určité preference ohledně provedení a typu rovnátek, zásadní je, s čím se budete léčit a jaký typ se na to nejlépe hodí. Pokud si to ale můžete dovolit, můžete investovat do estetičtější varianty.