Rovnátka: cena v roce 2024 - kolik stojí rovnátka

Kdo z vás musel nosit rovnátka? A nosili jste je jako děti, nebo až v dospělosti? Rovnátka jsou zdravotnickou pomůckou, která slouží k rovnání zubů, jejich napravení nebo usměrnění jejich růstu. Rovnátka bývají noční můrou všech adolescentů, ale pravdou je, že je možná lepší odbýt si to v mládí spolu s dalšími spolužáky (protože je jisté, že jediní s rovnátky ve třídě nebudete) a nenosit je pak v dospělosti. Jedno je jisté, stejně jako u jiných oborů, věda pokročila a rovnátka už dnes vypadají docela jinak než dřív.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2023 2:00 AM

Jaké typy rovnátek existují?

Většina z nás má alespoň nějakou představu o tom, jaké jsou možnosti, protože všichni jsme se s rovnátky v nějaké formě setkali, ale pojďme si to tady shrnout.

Fixní rovnátka

Fixní rovnátka jsou nejtradičnějším a nejčastěji používaným typem ortodontických aparátů. Jak už název napovídá, jedná se o rovnátka, která jsou pevně připevněna k zubům po celou dobu léčby a není možné je sami vyjmout. Fixní kovová rovnátka na pevno mohou být umístěna na vnější straně zubů, což je běžnější varianta, nebo na vnitřní straně (tzv. lingvální rovnátka). Zatímco vnější rovnátka jsou viditelná, lingvální rovnátka jsou téměř neviditelná, protože jsou připevněna z vnitřní strany zubů. Lingvální rovnátka jsou však obtížnější na aplikaci a mohou být méně pohodlná při nošení. Výhodou fixních rovnátek je jejich vysoká účinnost – jsou schopna řešit i velmi komplikované ortodontické vady a obvykle vedou k rychlejším výsledkům. Nevýhodou je však jejich náročnost na údržbu a dentální hygienu, protože je nutné pečlivě čistit zuby i samotná rovnátka a vyhýbat se některým potravinám, které by mohla poškodit.

Fixní rovnátka jsou nejčastěji používaným typem a cena fixních rovnátek se pohybuje v závislosti na složitosti případu a použitém materiálu. Orientační náklady na fixní kovová rovnátka se pohybují mezi 20 000 a 40 000 Kč za jednu čelist. Pokud si pacient zvolí esteticky přívětivější keramické zámky, cena může být vyšší.

Keramická rovnátka

Keramická rovnátka jsou variantou fixních rovnátek, která jsou vyrobena z materiálů podobných barvě zubů, což je činí méně nápadnými než tradiční kovová rovnátka. Keramické zámky jsou obvykle průhledné nebo bílé, což umožňuje, aby se rovnátka lépe přizpůsobila přirozené barvě zubů a byla tak méně viditelná. Tento typ rovnátek je oblíbený zejména u dospělých pacientů, kteří chtějí esteticky přijatelnější variantu než kovová rovnátka. Výhodou keramických rovnátek je jejich diskrétnost a podobná účinnost jako u kovových rovnátek. Nevýhodou je jejich vyšší cena a možnost, že jsou náchylnější k poškození a odbarvení, například při konzumaci potravin s vysokým obsahem barviv.

Keramická rovnátka jsou esteticky méně nápadnou variantou fixních rovnátek a jejich cena se pohybuje ve vyšší cenové hladině. Cena keramických rovnátek se obvykle pohybuje mezi 30 000 a 60 000 Kč za jednu čelist, což odráží vyšší náklady na výrobu estetických zámků.

Sundavací rovnátka

Sundavací rovnátka jsou alternativou k fixním rovnátkům, která poskytuje větší flexibilitu. Tento typ rovnátek lze kdykoliv vyjmout z úst, což zjednodušuje jejich čištění a umožňuje pohodlnější konzumaci jídla. Snímací rovnátka se často používají u dětí nebo v případech, kdy je třeba udržet výsledky dosažené po fixní léčbě. Obvykle se nosí pouze v noci (proto se jim občas říká rovnátka na noc), ale v některých případech je nutné je nosit i přes den. Výhodou snímacích rovnátek je jejich snadnější údržba a možnost vyndání v situacích, kdy by byla nepohodlná. Nevýhodou však může být menší efektivita v případě, že nejsou nošena dostatečně dlouho, což může být problematické zejména u dětí, které nemusí být dostatečně motivované k jejich pravidelnému nošení.

Snímací rovnátka, která lze kdykoli vyjmout, jsou finančně dostupnější variantou. Cena snímacích rovnátek se obvykle pohybuje mezi 5 000 a 15 000 Kč za jednu čelist, v závislosti na konkrétním typu a materiálu.

Lingvální rovnátka

Lingvální rovnátka jsou speciálním typem fixních rovnátek, která jsou připevněna na vnitřní stranu zubů, což je činí prakticky neviditelnými. Tato rovnátka jsou ideální volbou pro ty, kteří si přejí diskrétní léčbu bez viditelných kovových prvků na zubech. Lingvální rovnátka jsou však náročnější na aplikaci a vyžadují větší zručnost ortodontisty. Navíc mohou být méně pohodlná, zejména zpočátku, kdy si jazyk zvyká na přítomnost rovnátek. Přestože lingvální rovnátka mohou dosáhnout stejných výsledků jako tradiční fixní rovnátka, jejich vyšší cena a náročnější údržba mohou být pro některé pacienty překážkou.

Lingvální rovnátka, která jsou připevněna na vnitřní straně zubů a jsou tedy prakticky neviditelná, patří mezi nejdražší varianty. Cena lingválních rovnátek může dosáhnout až 80 000 až 150 000 Kč za jednu čelist, v závislosti na složitosti případu a použité technologii.

Foliová rovnátka

Foliová rovnátka představují moderní a stále oblíbenější variantu ortodontické léčby. Jsou vyrobená z průhledného plastu a jsou navržena tak, aby co nejlépe odpovídala tvaru zubů pacienta. Tato rovnátka jsou snímací, což znamená, že je pacient může kdykoli vyjmout, například při jídle nebo čištění zubů. Foliová rovnátka jsou téměř neviditelná, což je činí ideální volbou pro ty, kteří si přejí co nejdiskrétnější léčbu. Jsou také pohodlná na nošení, protože nemají žádné kovové prvky, které by mohly dráždit sliznici úst. Nevýhodou může být jejich vyšší cena a nutnost disciplinovaného nošení po většinu dne (doporučuje se alespoň 22 hodin denně), aby byla léčba účinná.

Foliová rovnátka, známá svou diskrétností a pohodlností, jsou oblíbenou volbou zejména pro dospělé pacienty. Orientační náklady na foliová rovnátka se pohybují mezi 50 000 a 100 000 Kč za kompletní léčbu. Cena závisí na délce léčby a počtu potřebných alignerů.

Bezdrátová rovnátka

Bezdrátová rovnátka jsou průhledné plastové alignery, které postupně narovnávají zuby bez potřeby jakýchkoli drátků nebo zámků. Tento typ rovnátek, někdy nazývaný také jako „neviditelná rovnátka“, se stále více rozšiřuje mezi pacienty všech věkových skupin. Bezdrátová rovnátka jsou velmi diskrétní a pohodlná, protože nemají žádné kovové prvky, které by mohly dráždit ústa. Jsou také snímací, což umožňuje pacientům pohodlně jíst a čistit si zuby. Nevýhodou může být vyšší cena a nutnost pravidelné výměny alignerů, obvykle každé dva týdny. Tento typ rovnátek je vhodný pro řešení mírných až středních ortodontických problémů a vyžaduje disciplinovanost při nošení po většinu dne.

Bezdrátová rovnátka, která zahrnují moderní průhledné alignery, patří mezi dražší varianty ortodontické léčby. Cena za bezdrátová rovnátka se pohybuje mezi 50 000 a 100 000 Kč za kompletní léčbu, v závislosti na složitosti případu a délce léčby.

Výběr správných rovnátek

Vybrat správný typ rovnátek závisí na mnoha faktorech, včetně závažnosti ortodontického problému, osobních preferencí pacienta a jeho finančních možností. Každý typ rovnátek má své výhody i nevýhody, a proto je důležité se poradit s ortodontistou, který vám pomůže zvolit nejvhodnější řešení. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro tradiční fixní rovnátka, moderní foliová rovnátka nebo diskrétní lingvální rovnátka, je dnes možné dosáhnout krásného a rovného úsměvu s minimálním dopadem na váš každodenní život.

Rovnátka a jejich cena

Rovnátka nemají bohužel jasně danou cenu, ta totiž závisí na několika faktorech. Zaprvé se platí různé úkony - nandání a sundání rovnátek, materiál, ze kterého jsou vyrobeny, otisky, které vám budou dělat na začátku apod. Zadruhé záleží na tom, jaký typ rovnátek si vyberete (nebo spíše jaký potřebujete) a na tom, jestli budete chtít obyčejnou variantu, nebo estetičtější. V poslední řadě záleží i na konkrétním zubaři a své k tomu mohou říct i jednotlivé pojišťovny. 

Řekneme si tedy alespoň nějaká obecná cenová rozpětí u výše zmíněných typů rovnátek.

- Snímací rovnátka se většinou pohybují mezi 1 000 a 4 000 Kč. Tento typ je většinou alespoň částečně krytý pojišťovnou, tudíž se na něj už tolik nedoplácí. Ale někteří ortodontisté uvádí na svých stránkách i 6 000 Kč. 

- Fixní rovnátka vás mohou vyjít dohromady přibližně na 30 000 - 60 000 Kč. Pacientům se často uvádí cena za nasazení (4 000 - 7 000 za jednu čelist), ale při každé návštěvě se pak dále platí mezi 250 - 1 000 Kč za úpravu rovnátek (při dvouleté léčbě se původní částka výrazně navýší), někde také platíte za sundání a následně také za retenční aparáty (i 8 000 Kč). Proto si předem zjistěte přesně, na kolik vás léčba vyjde, ať nejste nepříjemně překvapeni.

- Vnitřní, lingvální rovnátka vás mohou přijít i na 120 000 - 150 000 Kč.

- Nakonec tu máme foliová rovnátka, ty vás mohou stát mezi 50 000 - 60 000 Kč. U některých zubařů vás však mohou přijít i na 120 000 Kč.

- Cena neviditelných rovnátek, která kombinují diskrétnost a účinnost, vás mohou stát mezi 50 000 - 100 000 Kč, ale u některých zubařů může cena dosáhnout až 120 000 Kč.

Kolik stojí rovnátka

V tabulce naleznete průměrné orientační ceny, kolik stojí rovnátka.

Typ Cena
Fixní 30-60 000 Kč
Vnitřní, lingvální rovnátka 100-150 000 Kč
Foliová rovnátka 50-60 000 Kč

Obecně platí, že cena může ještě vzrůst, jelikož se k ní mohou přidat i různé výdaje během pravidelných návštěv spojené s údržbou rovnátek. Myslete také na to, že někteří zubaři si účtují vstupní konzultaci a stanovení diagnózy. 

zdroj: Shutterstock

Jak přispívají pojišťovny?

Teď když jsme si řekli, kolik tak rovnátka stojí, pojďme se podívat na to, jak vám to může ulehčit vaše pojišťovna. A začneme tedy tím, že se pravidla pro hrazení ortodontické péče 1. 1. 2022 změnila. Nyní je proplácení výdajů zastropováno věkem 22 let. Pokud jste tedy starší, musíte si rovnátka hradit sami. Výjimku samozřejmě mají ty nejzávažnější případy, ty mají péči hrazenou zcela.

Jednotlivé příspěvky pojišťoven se mohou lišit, ale obecně platí, že u fixních rovnátek vám pojišťovna uhradí veškerou péči - tedy úvodní vyšetření, nandání a sundání rovnátek, průběžné kontroly -, ale nehradí použitý materiál (ačkoliv některé pojišťovny na něj dávají příspěvek). Je třeba si to ověřit u vaší pojišťovny, například zda není počet hrazených kontrol nějak omezen a podobně. Toto jsou jen obecné informace podle nových pravidel platných od začátku roku 2022. U snímacích rovnátek pak pojišťovny podle závažnosti vady hradí 50 %, 80 %, nebo dokonce 100 % ceny. Pojišťovny k tomu můžou ještě individuálně nabízet příspěvky. Dříve byly rozdíly mezi příspěvky větší, proto někteří dokonce pojišťovny měnili, aby si tím nezruinovali rodinný rozpočet. Dnes už jsou nabídky jednotlivých pojišťoven víceméně vyrovnané. 

Rovnátka v dospělosti? 

Rovnátka si spojujeme spíše s dospívajícími dětmi, ale nevyhýbají se ani dospělým. Cenu rovnátek pro děti rozebíráme v samostatném článku. Může to mít několik důvodů: zanedbaná péče v dětství (popřípadě právě nedostatek financí v rodině), nebo později vyvinutá vada atd. Roste také počet případů, kdy se pro to lidé sami rozhodli, aby se mohli honosit perfektním úsměvem.

Rovnátka v dospělosti jsou samozřejmě spojena se spoustou negativních konotací, ať už jde o strach z neprofesionálního vzezření na pracovní poradě, nebo z toho, že se nebudete moci smát na rande. Rovnátka už dnes ale neznamenají automaticky pusu plnou plechu. Může vás to stát víc, ale existují možnosti, jak se cítit dobře s rovnátky i v dospělosti.

Většinu možností jsme už v článku zmínili, takže uvedeme jen krátký přehled (většinou dražších, zato estetičtějších) variant. Mezi ty levnější patří snímací rovnátka. Ta ačkoliv nejsou nijak extra hezká, nemusíte nosit pořád a máte tedy pod kontrolou, kdy si je na sebe vezmete a kdy ne. Dále tu jsou keramická rovnátka, která sice budou vidět, ale keramické zámky jsou přece jenom estetičtější než ty plechové. Pokud byste chtěli, aby zámky nebyly vidět vůbec, můžete zvolit lingvální rovnátka (zámky z vnitřní strany zubů). A nakonec zde jsou tzv. alignery, tedy foliová rovnátka, která fungují jako ty snímací, ale jsou průhledné, takže o něco méně nápadné. Foliová rovnátka jsou v poslední době mezi dospělými populární. 

Jak o rovnátka správně pečovat?

Jak už je zmíněno výše, nejtěžší na údržbu jsou fixní rovnátka, nejen proto, že v zámcích často uvíznou zbytky jídla, ale také proto, že nedostatečně odstraněný zubní plak způsobuje odvápnění skloviny. 

Zuby si samozřejmě budete čistit stejně zodpovědně jako bez rovnátek, ale přece jenom vám to asi zabere více času a bude třeba si je čistit opravdu po každém jídle. Na rovnátka jsou vhodné elektrické kartáčky, mezizubní kartáčky a existují i speciální zubní pasty a ústní vody, váš zubař vám určitě rád poradí. Existuje i novější a modernější možnost, jak se o rovnátka starat, a tou je ústní sprcha. Díky tlaku vodního proudu se dostanete i tam, kam se běžný kartáček nedostane. 

U snímacích rovnátek je to o něco jednodušší. Vždy, když je vyndáte, vyčistíte je kartáčkem a zuby si můžete čistit tak, jak jste zvyklí. 

Co se týče průběhu léčby, její doba se většinou pohybuje mezi devíti měsíci a 3,5 lety a návštěvy u ortodontisty bývají v rozmezí několika týdnů až několika měsíců, záleží na konkrétní situaci.

Ať už se rovnátka týkají vás nebo vašich dětí, v tomto článku si můžete udělat přehled o tom, jaké máte možnosti, ale veškeré finální informace vás sdělí váš zubař. A ačkoliv můžete mít určité preference ohledně provedení a typu rovnátek, zásadní je, s čím se budete léčit a jaký typ se na to nejlépe hodí. Pokud si to ale můžete dovolit, můžete investovat do estetičtější varianty.

Autor: Vladimír Daněk