Technická kontrola (STK): cena

Technická kontrola vozidel je důležitým procesem, který slouží k ověření bezpečnosti, provozuschopnosti a emisních standardů vozidla. Provozování technicky zdravých vozidel na silnicích je klíčové pro ochranu řidičů, posádky a ostatních účastníků silničního provozu. Cena technické kontroly se liší v závislosti na druhu kontroly a regionu, ve kterém je prováděna. V tomto článku si podrobněji rozebereme různé druhy technické kontroly a související ceny.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
6/8/2023 9:27 PM

Druhy technické kontroly

Pravidelná technická kontrola

Pravidelná technická kontrola je povinná pro všechna motorová vozidla na silnicích. Tento typ kontroly zajišťuje, že vozidlo splňuje minimální bezpečnostní a technické standardy. Během této kontroly jsou zkontrolovány různé součásti vozidla, jako jsou brzdy, světla, pneumatiky, podvozek, emisní standardy atd. Cena pravidelné technické kontroly se obvykle pohybuje od 1100 do 1700 Kč.

Mimořádná technická kontrola

Mimořádná technická kontrola je prováděna v případě, že bylo vozidlo zapojeno do nehody nebo došlo k vážnému poškození. Tato kontrola zjišťuje rozsah poškození a ověřuje, zda je vozidlo stále bezpečné a provozuschopné. Cena mimořádné technické kontroly může být vyšší než cena pravidelné kontroly, a to závisí na rozsahu poškození a nutných opravách.

Emisní kontrola

Emisní kontrola je zaměřena na ověření množství škodlivých emisí produkovaných vozidlem. Tento typ kontroly je prováděn pro vozidla s benzinovými i naftovými motory. Cena emisní kontroly se pohybuje v řádu stovek korun (od 900Kč).

Cena technické kontroly

Ceny technických kontrol se mohou lišit v závislosti na regionu, velikosti vozidla a poskytovateli služby (viz STK cena). Je důležité vybrat důvěryhodnou autoškolu nebo kontrolní středisko, které má akreditaci od Ministerstva dopravy a je schopno poskytnout spolehlivé a kvalitní služby. Před provedením technické kontroly je vhodné získat informace o cenách a poskytovaných službách od různých poskytovatelů, aby byla zvolena ta nejvhodnější volba.

Průměrná cena za technickou kontrolu včetně emisí se pohybuje od 2000Kč do 3000Kč.

Co vše se kontroluje u technické kontroly

Během technické kontroly vozidla jsou zkontrolovány různé aspekty vozidla, aby se ověřila jeho bezpečnost, provozuschopnost a splnění emisních standardů. Zde je seznam některých důležitých částí vozidla, které se kontrolují během technické kontroly:

  1. Brzdy: Kontroluje se účinnost brzd a stav brzdových destiček a kotoučů.
  2. Osvětlení: Zjišťuje se, zda všechna světla na vozidle fungují správně, včetně předních a zadních světel, brzdových světel, směrových světel a mlhových světel.
  3. Pneumatiky: Kontroluje se hloubka dezénu pneumatik a jejich stav. Zkontroluje se také, zda jsou pneumatiky shodné a správně vyvážené.
  4. Podvozek: Provádí se kontrola stavu pružení, tlumičů a dalších součástí podvozku.
  5. Nápravy: Zjišťuje se, zda jsou nápravy vozidla v pořádku a nejsou ohnuté nebo poškozené.
  6. Řízení: Kontroluje se správná funkce řízení a odstranění případných vůlí.
  7. Emisní kontrola: Měří se množství emisí z výfukového systému vozidla.
  8. Elektronika: Provádí se kontrola elektronických systémů, jako je ABS, ESP, airbagy atd.

Jak se připravit

Připravit se na technickou kontrolu vozidla je důležité, abyste měli jistotu, že vaše vozidlo projde kontrolou a splňuje všechny požadavky. Zde je několik tipů, jak se připravit na technickou kontrolu:

  1. Předem zkontrolujte své vozidlo: Pečlivě prohlédněte své vozidlo a ujistěte se, že všechna světla, brzdy, pneumatiky a další důležité části jsou v pořádku.
  2. Opravte případné závady: Pokud zjistíte nějaké závady, opravte je před technickou kontrolou.
  3. Ověřte dokumenty: Ujistěte se, že máte platnou technickou kontrolu a povinné pojištění.
  4. Mějte s sebou potřebné dokumenty: Při technické kontrole bude potřeba mít s sebou řidičský průkaz, technický průkaz vozidla a registrační značky.
  5. Vyčistěte vozidlo: Před technickou kontrolou vozidlo pečlivě vyčistěte, aby bylo snadněji kontrolovatelné.
  6. Buďte připraveni na případné opravy: Pokud technická kontrola odhalí nějaké závady, buďte připraveni na případné opravy.

Připravit se na technickou kontrolu vozidla a pečlivě prověřit jeho stav je klíčové pro bezpečnou a úspěšnou kontrolu. Dodržujte pravidelnou údržbu a opravy vozidla, abyste zajistili jeho bezproblémový provoz na silnicích.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Pixabay, Zdroj: www stránky STK