Kolik stojí Lítačka v roce 2024

Karta Lítačka je praktické řešení pro cestování po našem hlavním městě Praha městskou hromadnou dopravou, můžete na ni nahrát všechny dlouhodobé jízdní kupóny a navíc využívat slevového programu a dalších výhod. Kolik Lítačka stojí a kde ji seženete?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
1/1/2023 2:00 AM

Kolik stojí Lítačka a jak ji získat?

Pokud žijete, studujete nebo pracujete delší dobu v Praze a nechcete trávit čas v autě při přesunech ve městě, ideální volbou je pořízení karty Lítačka pro městskou hromadnou dopravu. K dostání je buď jako fyzická karta Lítačka nebo si vybraný elektronický jízdní kupón můžete nahrát na In kartu od Českých drah nebo na svojí bezkontaktní platební kartu (VISA, MasterCard). Novinkou je také využití mobilní aplikace PID Lítačka, která slouží jako virtuální nosič dlouhodobých kuponů i krátkodobých jízdenek.

Pražskou Lítačku je možné pořídit i levněji pomocí projektu Levná tramvajenka. Rozdíl v měsíční ceně dělá přes 150 Kč.

Samotná karta Lítačka tedy slouží jako jeden z druhů nosičů, nebo-li identifikátorů, na které si jízdní kupón nahrajete. Kartu vydává hlavní město Praha, a to online přes pidlitacka.cz nebo na jejich kontaktních místech po celém městě, jejichž seznam najdete na zmíněné webové stránce. Její cena závisí na době dodání, kterou zvolíte, buď ve standardní lhůtě dvou týdnů nebo expresně na počkání, a zda si ji objednáte právě online nebo na jednom z kontaktních míst.

Pokud se jedná o vaši první kartu Lítačka nebo žádáte o novou z důvodu ztráty, poškození nebo změny jména, vyjde vás objednání online na 50 Kč, standardní dodání na 100 Kč a expresní vydání na 200 Kč. Naopak pokud potřebujete novou kartu z důvodu konce platnosti té aktuální, za expresní dodání zaplatíte 100 Kč a standardní 50 Kč, a při objednání online ji dostanete zcela zdarma.

Nejjednodušší a také nejlevnější cestou, jak kartu Lítačka získat, je tedy objednat si ji online přes pidlitacka.cz a nechat si ji buď zaslat na jedno z kontaktních míst nebo poštou na vaši adresu bydliště či práce. Druhou možností je rovnou navštívit nejbližší kontaktní místo a kartu si vyřídit buď ve standardní lhůtě dvou týdnů, tedy vyzvednutí nebo zaslání na adresu do té doby, nebo expresně na počkání na místě.

Pražskou Lítačku je možné pořídit i levněji pomocí projektu Levná tramvajenka. Rozdíl v měsíční ceně dělá přes 150 Kč.

Elektronické jízdní kupóny a další výhody Lítačky

A jaká je tedy nabídka předplacených dlouhodobých jízdenek, které můžete používat k cestování po Praze a nahrát si na svou kartu Lítačka? Měsíční kupón vás bude stát 550 Kč, kupón na čtvrt roku 1 480 Kč a na celý rok 3 650 Kč. Samozřejmě se jedná o ceny pro dospělé, další kategorie zlevněného jízdné pro děti do 18 let, studenty do 26 let a seniory od 60 do 65 let více ušetří. Tím pádem zaplatí za měsíční kupón 130 Kč, za čtvrtletní 360 Kč a za roční 1 280 Kč.

Všechny zmíněné jízdní kupóny můžete použít pro pohyb a cestování městskou hromadnou dopravou po Praze, tedy všechny linky tramvají, autobusů, metra a dokonce i vybraných železničních stanic a zastávek v centru. Je důležité mít na paměti, že pokud dojíždíte pravidelně do Prahy z blízkého okolí, existují tarifní pásma podle vzdálenosti a můžete si zakoupit za výhodnější cenu dlouhodobou jízdenku nejen pro samotné město Praha, ale i danou dojezdovou vzdálenost.

Mnohé jistě také potěší, že samotnou kartu Lítačka využijete nejen k dopravě, ale také třeba jako čtenářský průkaz do Městské knihovny, pro nabíjení elektromobilu v síti PRE point nebo získat levnější vstupy do kulturních zařízení jako Galerie hlavního města Prahy nebo do ZOO Praha. Celý seznam výhod najdete na webových stránkách pidlitacka.cz, kde můžete pohodlně spravovat svůj účet s kartou Lítačka.

Více o cenách Lítačky jsme psali ZDE.