Biewer teriér - cena v roce 2024

Věrný, roztomilý a inteligentní malý psík s neutuchající energií - tak by se dal popsat biewer teriér, mladší sourozenec jorkšíra. Je to velmi aktivní a veselé psí plemeno, které vám bude díky svému vysokému věku dělat společnost hodně dlouho. Na kolik vás pořízení biewer teriéra vyjde a kde ho koupit?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
26/6/2023 9:01 PM

Kolik biewer teriér stojí a kde ho sehnat? 

Biewer teriér je malé a čím dál více oblíbené psí plemeno, které vzniklo poměrně nedávno. Právě proto byste si biewer teriéra měli vždy pořizovat s průkazem původu, abyste věděli, odkud váš drobný chlupáč pochází. Za čistokrevné štěně zaplatíte mezi 10 a 25 tisíci Kč v závislosti na zbarvení, pohlaví nebo čistokrevnosti daného chovu.

V České republice najdete množství chovatelských stanic a chovatelů, kteří biewer teriéry nabízejí k prodeji. Ideálně jich navštivte několik v nejbližším okolí a dejte si při výběru štěněte na čas, poznejte jeho rodiče a získejte informace o jeho zdraví a povaze. Také se můžete poohlédnout v útulcích pro psy, kde se výjimečně biewer teriér může objevit.

Biewer teriér - trochu jiný jorkšír

Samotné plemeno biewer teriéra vzniklo v Německu v 80. letech minulého století, kdy se díky genetické mutaci narodila jorkšírským rodičům štěňata s bílo-černými pruhy v srsti. Majiteli byli manželé Biewerovi, kterým se nové zbarvení psíků zalíbilo a rozhodli se na chov tohoto nového plemene zaměřit. Podle nich také vzniklo označení - Biewer teriér.

Díky jejich roztomilosti a neokoukanosti jsou velmi populární a je po nich vysoká poptávka, a to i navzdory tomu, že zatím nejsou oficiálně uznaní jako čistokrevná rasa podle FCI (Mezinárodní kynologická federace). V Evropě stejně jako v Americe se nadále jeho chov rozšiřuje a nová štěňata vznikají i různými kříženími s původním jorkšíry.

Vzhledově je biewer teriér malý pes, který v kohoutku dosahuje pouhých cca 20 cm a váží 2 až 3,5 kg v závislosti na pohlaví (fenky jsou menší a lehčí), průměrně se dožívá 13 až 15 let života. Stavbu těla má krátkou, ale silnou s malou plochou hlavou a s drobnýma svislýma ušima blízko u sebe. Jeho tmavé oči mu dodávají inteligentní výraz

Ocas je postavený nad linií těla a je pokryt vrstvou srsti, která je jako na zbytku těla dlouhá a rovná. Srst je zbarvena do bílého odstínu se strakatými pruhy v černé, hnědé  nebo zlaté barvě, ale na hrudi, břiše, špičkách nohou a konci ocasu je vždy bílá.

Povaha biewer teriéra je energetická, učenlivá, hravá a velmi loajální vůči vám a vaší rodině. Je to samostatný inteligentní sebevědomý malý pes, který je skvělý hlídač díky svému vytrvalému štěkotu. Pozor si dejte na jeho sklon k nezávislosti a tvrdohlavosti, jako například u dalšího psího plemene samojeda, což je třeba zohlednit v důsledné výchově a výcviku.

‍Biewer teriér na louce v článku o jeho ceně

Biewer teriér

Výchova a péče o biewer teriéra

Vzhledem k jeho inteligenci a hravé povaze se může zdát výchova biewer teriéra jako snadný úkol, opak je však pravdou kvůli jeho občasné tvrdohlavosti a neustálé energii a sklonu k dominanci. Proto je důležitá včasná socializace psa a trpělivost s výcvikem, který by měl být systematický a nejlépe formou hry a cvičení.

Jedná se o velmi aktivní psí plemeno, každodenní procházky jsou tedy rozhodně nutností spolu s dalšími sportovními aktivitami. Jak již bylo zmíněno, biewer teriér poměrně rychle přilne ke své rodině a je jí neochvějně věrný a stráží ji. Z toho důvodu byste se svým biewerem měli trávit co nejvíce času, zajistit mu dostatek pohyb a hravých aktivit, aby se u něj nerozvíjely tendence k nezávislosti a svévoli.

Díky jeho malé velikosti můžete biewer teriéra chovat jak v domě se zahradou, tak v bytě. Připravte se však na náročnější péči o dlouhou srst, kterou musíte pravidelně a důkladně pročesávat, stejně tak se doporučuje pravidelné stříhání. Dále byste měli pejska čas od času koupat, a nezapomenout mu čistit oči, zuby a upravovat drápky.

Biewer teriéři jsou dlouhověké a poměrně zdravé psí plemeno, u kterého je třeba se zaměřit především na péči o chrup, protože je stejně jako jorkšíři náchylné k hromadění a tvorbě zubního kamene - kartáček a speciální pasta je tak nutností. Také se mu nevyhnou jiné psí nemoci spojené s klouby, různé srdeční choroby nebo třeba pokles průdušnice.

A čím svého biewer teriéra krmit? Nejvhodnější je pro ně vyvážená strava s méně bílkovinami, spíše ve formě suchého krmiva jako jehněčí nebo rybí maso. Vzhledem k jeho vysoké kalorické poptávce a malému žaludku byste ho měli krmit nejméně třikrát až čtyřikrát denně v pravidelných intervalech.

Zdroje:

https://www.biewer.cz/biewer-terier/

https://fera24.cz/biewer-terier-encyklopedie-psu.html

https://living.iprima.cz/bydleni/biewer-terier-povaha-charakteristika

Autor: Karolína Hušáková,  foto: Pixabay