Cena diamantů: rozbor hodnoty za gram a karát

V roce 2024 se stále více zvyšuje zájem o investice do diamantů, což je patrné i z cen těchto vzácných kamenů. Diamanty, symbol luxusu a věčnosti, si udržují svou hodnotu jak z estetického, tak investičního hlediska. Jak ale určit skutečnou hodnotu diamantu? A jak se cena diamantu odvíjí od jeho hmotnosti v gramech a karátech?
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
5/1/2024 9:45 AM

Cena diamantu se řídí systémem označovaným jako 4C, tedy karát (Carat), barva (Colour), jasnost (Clarity) a řez (Cut). Na mezinárodním trhu se orientujeme podle velkoobchodního ceníku Rapaport Diamond Report, který však není veřejně přístupný. Maloobchodní ceny si pak každý prodejce určuje individuálně.

Cena Diamantu za Gram a Karát

Zásadním faktorem pro určení ceny diamantu je hmotnost měřená v karátech. Každý karát odpovídá 200 miligramům (0,2 gramu). Cena diamantu se pak exponenciálně zvyšuje s nárůstem jeho hmotnosti.

Například, diamant o hmotnosti 1 karát (0,2 g) může dosahovat ceny až 400 000 Kč, zatímco menší diamanty mohou být cenově dostupnější, avšak s nižší hmotností. Cena za gram se tedy může pohybovat v širokém rozmezí, od několika tisíc korun až do desítek milionů, v závislosti na celkové hmotnosti a kvalitě diamantu.

Faktory Ovlivňující Cenu

  1. Karát a Hmotnost: Vyšší hmotnost znamená vyšší cenu, přičemž cena za karát roste s každým dalším karátem.
  2. Barva: Bezbarvé diamanty, tedy ty s hodnocením blízko 'D', jsou nejdražší. Barva může ovlivnit cenu diamantu výrazně.
  3. Jasnost: Čistší diamanty s méně viditelnými inkluze mají vyšší hodnotu.
  4. Řez: Kvalita řezu diamantu ovlivňuje jeho schopnost odrážet světlo, což má přímý dopad na jeho cenu.

Při nákupu diamantových šperků se cena navíc komplikuje faktory jako materiál šperku a zlatnická práce.

Investování do Diamantů

Diamanty jsou atraktivní nejen pro svou krásu, ale i jako forma investice. Vzhledem k jejich dlouhodobé hodnotě a odolnosti vůči inflaci představují zajímavou alternativu pro diverzifikaci portfolia.

Závěr

Hodnota diamantu je komplexní otázkou. Zatímco hmotnost v karátech je zásadním ukazatelem ceny, ostatní faktory jako barva, jasnost a řez hrají důležitou roli v určování celkové hodnoty. Důležité je také si uvědomit, že každý diamant je jedinečný a jeho cena může být ovlivněna mnoha různými aspekty. Pro investory a sběratele představují diamanty zajímavou a stabilní možnost investice s potenciálem dlouhodobého zhodnocení.

Autor: Vladimír Daněk, Zdroj: Wikipedia, Foto: Pixabay