Top5: Největší diamanty světa

Pokud jde o svět diamantů, velikost skutečně záleží. Tato vzácná a fascinující stvoření přírody byla po staletí zdrojem obdivu a předmětem touhy. Několik neuvěřitelně velkých diamantů se vyjímá svou jedinečností a historií, která je obestírá. Zde je pohled na některé z největších diamantů, které kdy byly objeveny.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
2/1/2024 10:14 AM

1.místo: Cullinan - Král mezi diamanty

Cullinanův diamant, pojmenovaný po siru Thomasu Cullinanovi, majiteli dolu, kde byl objeven, je bezpříkladným pokladem ve světě drahokamů. Nalezený v roce 1905 v Premier Mine v Jižní Africe, tento surový diamant vážil neuvěřitelných 3 106 karátů, což z něj dělá největší diamant, který byl kdy objeven.

Po jeho objevu byl diamant zakoupen vládou Transvaalu a darován králi Eduardu VII. jako symbol míru a spojenectví. Cullinan byl poslán do Spojeného království, a to v obyčejné poštovní zásilce jako bezpečnostní opatření.

V roce 1908 byl diamant rozdělen do 9 hlavních kamenů a mnoha menších fragmentů. Největší z těchto kamenů, Cullinan I nebo Velká hvězda Afriky, váží 530,2 karátů a je druhým největším broušeným diamantem na světě. Cullinan II, druhý největší kámen z původního diamantu, váží 317,4 karátů.

Devět největších kamenů získaných rozdělením Cullinanu
Devět největších kamenů získaných rozdělením Cullinanu

Tyto dva hlavní kameny jsou nyní součástí britských korunovačních klenotů. Cullinan I je vsazen do žezla s křížem, zatímco Cullinan II je částí  státní koruny.

Co se týče hodnoty, odhadovat cenu tak vzácného a historicky významného diamantu je nesmírně složité. Nicméně, na základě jeho velikosti, čistoty a historického významu, lze předpokládat, že by jeho hodnota v současnosti dosahovala stovek milionů dolarů.

Cullinanův diamant není jen symbolem materiální hodnoty; je to také svědectví o lidské fascinaci a touze po kráse a dokonalosti, které přetrvávají staletími. Jeho příběh je zkoumáním lidské historie, řemeslného umění a nekonečného úsilí člověka o dosažení mimořádnosti.

2.místo: Sergio - černý diamand

Sergio diamant, jeden z největších a neobvyklejších diamantů, který kdy byl objeven, má zajímavý a poněkud tajemný příběh. Jedná se o obrovský černý diamant, který byl objeven v roce 1895 v dole São João Batista, Brazílie. Co tento diamant činí výjimečným, není jen jeho velikost, ale i jeho barva. Sergio je totiž jedním z největších známých přírodních černých diamantů na světě.

Sergio

Váží úctyhodných 3 167 karátů, což jej činí jedním z největších nalezených diamantů, přestože není tak známý jako některé jiné velké kameny, jako je například Cullinan. Díky své velikosti a jedinečné černé barvě je Sergio považován za vzácný a výjimečný kámen, který se liší od běžnějších bílých nebo barevných diamantů.

Co se týče jeho hodnoty, je velmi obtížné přesně určit cenu diamantu jako je Sergio. Hodnota diamantů je ovlivněna mnoha faktory, včetně velikosti, barvy, čistoty, řezu a celkové kvality. V případě Sergio diamantu by jeho cena byla navíc ovlivněna jeho raritou a jedinečným charakterem. Nicméně, vzhledem k jeho výjimečné velikosti a jedinečnosti, lze předpokládat, že hodnota tohoto diamantu by mohla dosahovat mnoha milionů dolarů.

Sergio diamant je tedy nejen vzácným přírodním úkazem, ale také předmětem obdivu a zvědavosti v širším kontextu historie a hodnoty drahokamů. Jeho přesná poloha a aktuální status však zůstávají obestřeny tajemstvím, což přidává na fascinaci, kterou tento neobvyklý kámen vzbuzuje.

3.místo: Excelsior

Excelsior diamant, objevený v roce 1893 v Jagersfontein Mine v Jižní Africe, patří mezi největší a nejvýznamnější diamanty, které kdy byly nalezeny. Původní surový diamant vážil 995,2 karátů, což jej řadí mezi giganty ve světě drahokamů.

Excelsior

Po jeho objevu se Excelsior stal středem pozornosti v oblasti šperkařství a drahokamů. Jeho objev byl považován za velký úspěch, zejména kvůli jeho velikosti a potenciální hodnotě. Nicméně, příběh tohoto diamantu není jen příběhem jeho velikosti a krásy, ale také rozhodnutí, která ovlivnila jeho osud.

Kvůli  tržním podmínkám a poptávce po menších kamenech byl diamant nakonec rozdělen na řadu menších kamenů. Výsledkem bylo více než 20 kvalitních drahokamů, z nichž největší vážil 69,68 karátů.

Hodnota Excelsior diamantu byla v době jeho objevu obrovská a je obtížné ji přesně kvantifikovat v dnešních částkách. Jeho rozdělení na menší kameny však znamenalo, že místo jednoho monumentálního kusu bylo vytvořeno několik velmi hodnotných, ale menších diamantů.

Excelsior diamant je proto známý nejen pro svou původní velikost a krásu, ale také pro rozhodnutí o jeho rozdělení, které mělo zásadní vliv na jeho konečnou formu a distribuci. Příběh tohoto diamantu je příkladem složitých rozhodnutí, která jsou často součástí světa drahokamů a šperkařství.

TIP: Více o tom jak se určuje cena diamantů, píšeme v samostatném článku.

4.místo: Star of Sierra Leone

Star of Sierra Leone diamant, objevený v roce 1972, je jedním z největších a nejvýznamnějších diamantů, které kdy byly nalezeny. Tento ohromující drahokam byl nalezen v aluviálních diamantových dolech v Sierra Leone, zemi bohaté na přírodní zdroje, ale sužované politickými a sociálními nepokoji.

Původní surový diamant vážil 969 karátů, což jej řadí mezi největší diamanty na světě. Jeho objev přilákal pozornost nejen šperkařů a sběratelů, ale i široké veřejnosti, přičemž přinesl Sierra Leone významnou mezinárodní pozornost.

Star of Sierra Leone

Star of Sierra Leone byl následně zakoupen společností Harry Winston, americkým šperkařem známým pro svou vášeň pro vzácné a výjimečné drahokamy. Winston se rozhodl rozdělit původní surový kámen na několik menších drahokamů. Největší z těchto broušených kamenů je dokonale tvarovaný 143,2 karátový drahokam.

Hodnota Star of Sierra Leone diamantu v době jeho objevu byla značná, a jeho rozdělení na menší kameny ještě zvýšilo jeho celkovou tržní hodnotu. Jako u všech vzácných diamantů, je přesná cena těchto kamenů těžko kvantifikovatelná, ale bezesporu dosahovala mnoha milionů dolarů.

Star of Sierra Leone je nejen symbolem neuvěřitelné přírodní krásy a vzácnosti, ale také připomínkou složitého vztahu mezi přírodními zdroji, ekonomikou a sociálními otázkami v zemích, jako je Sierra Leone. Jeho příběh odrazuje jak fascinaci nad přírodními divy, tak i výzvy, které přináší správa a využití těchto vzácných zdrojů.

5.místo: Incomparable

Incomparable diamant, objevený v Kongu v roce 1984, je jedním z největších a nejvýjimečnějších drahokamů, které byly kdy nalezeny. Původní surový diamant vážil ohromujících 890 karátů, což jej řadí mezi giganty v diamantovém světě.

Co činí Incomparable diamant tak unikátním, je nejen jeho velikost, ale také jeho výjimečná kvalita a nádherná hluboká žlutá barva. Tyto charakteristiky jsou v diamantovém průmyslu vysoce ceněny, neboť spojují raritu s estetickou krásou.

Po jeho objevu byl Incomparable diamant pečlivě zpracován, aby se maximálně využil jeho potenciál. Byl broušen do neobvyklého trojúhelníkového tvaru, známého jako "triolette", a konečný broušený kámen váží 407,48 karátů. Díky tomu je Incomparable třetím největším broušeným diamantem na světě.

Hodnota Incomparable diamantu je těžko kvantifikovatelná, ale vzhledem k jeho velikosti, kvalitě a vzácnosti lze předpokládat, že by se jednalo o částku dosahující mnoha milionů dolarů. Tento diamant je skutečně neocenitelným pokladem, který ztělesňuje nejen nesmírnou materiální hodnotu, ale také umění a mistrovství, které je zapotřebí k odhalení a zvýraznění jeho přirozené krásy.

Incomparable diamant představuje nejen přírodní zázrak, ale také technické dovednosti a estetické cítění, které jsou nezbytné k tomu, aby byl tento surový kámen přeměněn na jeden z nejvýznamnějších drahokamů v historii. Jeho příběh je příkladem lidského úsilí o odhalení a oslavu přírodní krásy na nejvyšší úrovni.

Autor: Vladimír Daněk, Zdroj a foto: Wikipedia