Kolik Stojí Gram Vltavínu: Analýza Cen a Parametrů

Vltavín, známý také jako moldavit, je jedinečný minerál s fascinujícím původem a rozmanitými cenami. Tento článek poskytuje přehled faktorů ovlivňujících cenu vltavínu a zkoumá jeho historický vývoj cen.
Od
redakce Fondik.cz
Kategorie:
Zajímavosti ze světa financí
5/12/2023 8:54 AM

Co ovlivňuje cenu vltavínu?

Hmotnost a Velikost

Větší kusy jsou obvykle dražší, ale cena za gram se může lišit. Například, na webu Top Vltavíny, ceny vltavínů v kategorii 20-30 gramů se pohybují okolo 2,687 Kč za gram.

Kvalita a Transparentnost

Čistější kusy s menším množstvím nečistot a vyšší transparentností mají tendenci být dražší.

Barva

Zatímco vltavíny jsou typicky zelené, existují odstíny od světlejších po tmavší, které mohou ovlivnit cenu.

Tvar

Neobvyklé nebo esteticky přitažlivé tvary mohou zvýšit cenu.

Původ

Specifické lokality mohou mít na cenu výrazný vliv. Například, vltavíny z oblasti Besednice jsou vysoce ceněné kvůli své jedinečné struktuře.

Historický Vývoj Cen

Cena vltavínu se v průběhu let měnila. S rostoucím zájmem sběratelů a omezenou dostupností se ceny zvyšují. Tento trend je patrný zejména u vzácnějších kusů, které mohou dosahovat vysokých cen na aukcích a v obchodech se specializovanými minerály.

Z hlediska investičního je vltavín fascinující aktiva. V době finančních krizí a měnových nejistot slouží jako bezpečný přístav pro investory, kteří se snaží ochránit své portfolio proti volatilitě a potenciálnímu kolapsu tradičních měn.

S rostoucí popularitou jakožto komponent šperků, vltavíny získávají na hodnotě, což reflektuje nejen jejich krásu, ale i jejich investiční potenciál. Historický vývoj ceny vltavínu ukazuje na stoupající trend, kdy v posledních letech ceny dramaticky vzrostly. Cena za gram vltavínu se od roku 2016 do roku 2022 zvýšila z 2241 Kč na 4344 Kč.

Tento trend odhaluje, že vltavín není jen krásným drahokamem, ale také moudrou investicí, která může diverzifikovat a stabilizovat investiční portfolio v době ekonomických turbulencí.

Více o vzniku Vltavínů se dovíte v našem článku o původu Vltavínu.

Závěr

Cena vltavínu je dynamická a ovlivněná řadou faktorů. Od kvality až po historii každého kusu, investice do vltavínů může být jak vášní pro sběratele, tak i finančním spekulem. Jakožto unikátní dar přírody, vltavíny nabízejí fascinující vhled do světa geologie a sběratelství.

Autor: Vladimír Daněk, Foto: Freepick, Zdroj: TopVltaviny.cz